Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü göreve hızlı başladı

Uzun zamandır müdür atanmayan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne atanan eski Ayasofya Müzesi Müdürü Arkeolog Mustafa Akkaya görevine hızlı başladı.

 

HABER MERKEZİ


Uzun zamandır müdür atanmayan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde göreve başlayan eski Ayasofya Müzesi Müdürü Arkeolog Mustafa Akkaya Kırklareli’nin tarihi ve turistlik yerlerini tanıma çalışmalarına başladı. Akaya; “Bölgenin arkeolojik ve turistik önemini anlamaya çalışıyorum. Yaptığım çalışmalar sonrası neler yapılması gerektiğindeki fikirlerimizi başta sayın valimizle olmak üzere ilgili bakanlıklar ile paylaşacağız. Öncelikle yapmamız gerek çalışmaların diğer kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile bağlarımızın güçlendirilmesi yönünde olması gerektiği inancındayım.
Milletvekillerimiz ile çalışma içerisinde olarak onlara bölgenin durumu ve ihtiyaçları yönünde bilgileri aktarmak ve bu eksiklerin onlar aracılığı ile giderilmesi bölgemiz adına önemli bir şey olacağını düşünüyorum.
Kırklareli gözlemlediğim kadarıyla gerçekten eğitimli ve kültürlü bir il. Kırklareli halkına kültür varlıklarının korunması amacıyla halkımızı daha da bilinçlendirmek istiyoruz. Tabi bunlar sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Genel Meclisi Üyeleri, kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin gayreti ile gerçekleşecek şeyler” dedi.

“İğneada’ya hayran kaldım”

Müdür Akkaya Kırklareli’nde yaptığı incelemelerde İğneada’ya hayran kaldığını belirterek; “Ben bu güne kadar deniz, kum ve doğayı bir arada düşünemiyordum. Fakat bunların hepsini bir arada İğneada’da gördüm ve İğneada’ya hayran kaldım. Bu yerin kıymetinin bilinmesi gerektiği inancındayım” dedi.

“En büyük eksiklik tanıtım”

Kırklareli’nin bu güne kadar tanıtımının eksik kalmış olduğunu belirten Akkaya; “Kırklareli Turizm ili olmak için yeterli özelliklere sahip bir il. Arkeolojik olarak Aşağı Pınar kazılar ve Kanlı Geçit kazılarında gerçekten çok eski ve çok önemli bir tarih çıkıyor. Bunun yanı sıra az öncede söylediğim gibi İğneada turizm açısından mükemmel bir yer. Bence Kırklareli’nin en büyük eksiği tanıtım. Eğer Kırklareli’ni yurt içinde ve yurt dışında tanıtırsak Kırklareli’nin tarihi ve kültürel değerleri daha bir o kadar değer kazanacaktır”  dedi.

Mustafa Akkaya kimdir ?

1946 yılında Yozgat ili Sorgun İlçesi'nde doğmuş, ilk ve ortaokulu Sorgun'da, lise ve üniversiteyi Ankara'da bitirmiş; 1969 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi "Klasik Arkeoloji ve Çağdaş Anadolu Arkeolojisi" bölümünden mezun olmuş, aynı süre içerisinde (4 yıl) "Ön Asya Arkeolojisi" derslerine de zorunlu (vizeli) olarak devam etmiştir.
"Sanat Tarihi" ve "Yunan-Roma Edebiyatı"nı yardımcı ders olarak seçmiştir. Pedagoji derslerine de düzenli olarak devam ederek "Pedagoji Sertifikası" almıştır.
1971- 1976 yılları arasında ( 5 yıl) Antalya'da görev yapmış ve iki yıl Fransızlarla, bir yıl Danimarkalılarla Antalya- Muğla Bölgesinde kazı ve araştırmalara katılmıştır. Alanya Halk Kütüphanesi'nin kurucusu ve ilk yöneticisi olmuştur.
1976- 1987 yılları arasında (11 yıl) Niğde Müzesi Müdürlüğü yapmış, aynı zamanda İl Kültür Müdürlüğünü de 6 yıl süreyle vekaleten yürütmüştür. Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Niğde Eğitim Yüksekokulu'nda dört sömestr İnkılap Tarihi, Meslek Yüksekokulu'nda iki sömestr Sanat Tarihi ve Turizm dersleri vermiştir.
1983 yılında Çekoslovakya'da, 1985 - 1994 yıllarında Fransa'da " Müzecilik ve Turizm" konularında inceleme ve araştırmalar yapmış, konferanslar vermiştir.
1987 - 2001 yılları arasında (14 yıl) Samsun Müze Müdürü olarak görev yapan Arkeolog Mustafa Akkaya, Alman Hükümeti'nin burslusu olarak 1995 yılında Stuttgart Üniversitesi'nde geçici öğretim görevlisi olarak çalışmış; Samsun ve çevresinin arkeolojik zenginliklerini tanıtan konferanslar vermiştir. 1999- 2000 ders yılında 19 Mayıs Üniversitesi Samsun Eğitim Fakültesi'nde "Arkeoloji ve Sanat Tarihi" dersleri vermiştir.
30 Mayıs 2001 tarihinden beri Ayasofya Müzesi Müdürlüğü yapan Mustafa Akkaya bu süre içerisinde iki kez Söğüt Müzesi Müdürlüğüne atanarak 4 ve 5 ay süre ile Söğüt'te, 22.09.2005- 27.07.2006 tarihleri arasında da Yozgat'ta Müze Müdürü olarak görev yapmıştır.
Arkeoloji, Müzecilik ve Turizm konularında birçok araştırma ve incelemeleri, yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.
Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), Türkiye Folklor Araştırmaları Kurumu ile Arkeologlar Derneği'nin üyesi olan Mustafa Akkaya Fransızca (iyi derece) ve Almanca (orta derece) bilmektedir.
23 Temmuz 2009 tarihinden itibaren de Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapmaktadır. (yy)