Kırklareli il sınırındaki yaklaşık 1800 engelli bireyden sadece 300'ü eğitim görebiliyor

Kırklareli il sınırındaki yaklaşık 1800 engelli bireyden sadece 300'ü eğitim görebiliyor

Onlar eğitimin özel ilgi isteyen çalışkan öğrencileri. Onlar belki de birçoğumuzda olmayan azmin, çabanın, sabrın ve başarının sempatik kahramanları. Onlar sporun gülen yüzü.

Eğitim Uygulama Okulu ve Iş Eğitim Merkezi öğrencilerinden bahsediyoruz. Ilimiz merkezde Özel Eğitim konusunda 2, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 1 Özel Rehabilitasyon Merkezi, Lüleburgaz ilçemizde 1, Milli Eğitim’e bağlı 2 özel rehabilitasyon merkezi ve Babaeski’de 1 Rehabilitasyon Merkezi olmak üzere 7 adet kurum ve kuruluş bulunmakta.

Istatistiklere göre Kırklareli il sınırlarında yaklaşık 1800 engelli birey bulunmasına karşın, bunlardan sadece 300’üne yakınının buralardan faydalabildiğini öğrendik. Belki de Kırklareli’nde böyle bir okulun varlığından ve bu okulun öğrencilerinden, onların başarısından birçok insanın, hatta birçok engelli ailesinin bile haberi yok.

2002 yılında kurulan Kırklareli Eğitim Uygulama ve Iş Merkezi’nde (Pınarhisar yolu üzeri, Tarım Il Müdürlüğü yanı) zihinsel engellilere eğitim vermek amacıyla, öğrencilerin kapasitelerine ve becerilerine uygun çeşitli branşlarda dersler verilmekte. Ayrıca öğrencilerin el becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli konularda atölyeler bulunmakta. Okulun öğrencilerini sabah evlerinden alan bir okul servisi mevcut. Okuldaki sınıflar 8 kişilik derslikler halinde. Bunun yanı sıra öğrencilerin el becerilerine uygun atölyeler var.

Öğrenciler bu atölyelerde branş öğretmenlerinin yardımları ile el becerilerini geliştiriyorlar. Öğrenciler zaman içerisinde öğretmenleri eşliğinde kendilerini geliştirerek ortaya çok güzel el işleri çıkarıyorlar. Okulda çeşitli dallarda sportif faaliyetler de yapılıyor. Bunlar atletizm, masa tenisi, futbol ve basketbol olarak yapılıyor. Türkiye çapında zihinsel engelliler için düzenlenen etkinliklere okul olarak katılım gösteriliyor. Edirne, Bursa ve Istanbul’a atletizm yarışmalarına giden öğrenciler ayrıca her yıl, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü için çeşitli etkinlikler tiyatro, seminer vb. düzenleyerek ilimiz Halk Eğitim Merkezi’nde etkinliklerini gerçekleştiriyorlar.

Değişik tarihlerde; Edirne’de düzenlenen Türkiye Atletizm Şampiyonasında, Özel Olimpiyatlar Kırklareli 1. ve 2. Atletizm ve Masa tenisi Şampiyonası’nda, Edirne’de düzenlenen Avrupa Futbol Haftası Zihinsel Engelliler Futbol Şenliği’nde, Denizli’de düzenlenen Türkiye Futbol Şampiyonası’nda, Bursa’da 2006 ve 2007‘de Istanbul’da gerçekleştirilen Marmara Bölgesi Atletizm, Masa Tenisi, Yüzme Şampiyonası’nda, Tekirdağ’da gerçekleştirilen Özel Olimpiyatlar Zihinsel Engelliler Basketbol Şampiyonası’nda başarılara hak kazanan; 2008 yılında Atletizm dalında 10-15 Yaş Bayanlar Türkiye Şampiyonluğu elde eden bu öğrenciler için büyük bir özveri ve emek sarfeden; Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Organizasyon Genel Sekreteri ve Kırklareli Zihinsel Engelliler Spor Il Temsilcisi Ilyas Yalçın, engelli ailelerinin çocuklarına gerekli ilgiyi göstermediği için sitem etti ve il sınırındaki 1800’e 300 olan orantıyı örnek göstererek, kalan 1500 engelli bireyin ne halde olduğunu sordu.

Ilyas Yalçın bazı ailelerin engelli çocuklarını ayaklarından bağlayarak evde tuttuğu gerçeğini de üzülerek belirtti ve ailelere bir mesaj ileterek şunları söyledi:

“Sevgili ve saygıdeğer anne babalar. Hani bir söz vardır ya, ‘Allah boynuz taksa taşıyacağız’. Bu bireyler bizim canlarımız, boynuzumuz değil. Onların da topluma katılma ve karışma, sosyal hayatı yaşama hakları var. Buna inanıyorsanız, bu kurumlardan bir tanesini seçersiniz. Inanmıyorsanız ayağından divana bağlayıp, keyfinize bakabilirsiniz.

Cenab-ı Hakkın eşref-i mahlukat olarak yarattığına siz hayvan muamelesini reva görebilirsiniz. Paylaşmak mutluluktur. Onlarla paylaştıkça mutluluğunuzun arttığına şahit olacaksınız. Yeter ki kafanızdaki engelleri kaldırıp, gönlünüzün sesini dinleyin. Engelsiz yarınları paylaşmak umudu ve dileğiyle.”

Bu kadar çok organizasyona katılan ve Türkiye’nin birçok kentinde büyük başarılar elde eden bu öğrencilerin gayretlerini ve ödüllerini öğrenince, akıllara doğal olarak şu sorular geliyor.

Neden bu spor organizasyonları il bazında düzenlenmiyor ya da düzenlenemez mi? Il sınırları içerisinde bunca eğitim ve rehabilitasyon merkezi varken bu neden gerçekleşemiyor? Gerçekten bu bireylere gereken önem verilmiyor mu? Yoksa bu spor organizasyonlarının düzenlenmesi için ilçelerdeki eğitim merkezlerinin federasyona üyelikleri mi yok?