Kırklareli insanı hayatı sever, hep gülümser

Kırklareli insanı hayatı sever, hep gülümser


Dün ulusal bir yayın organında yayınlanan “hayatı severiz, hep hülümseriz” adlı makalede ilimiz; Kırklareli tarihinden, hardaliyesine kadar uzun uzun tanıtıldı. Kırklareli insanını “hayatı seven, hep gülümseyen” insanlar olarak yansıtan makalenin girişinde;  “Trakya düzlüğüne sereserpe yayılmış, güzel bir kent Kırklareli. Tenhalığın, huzurun şehri. Halkı alçakgönüllü, büyük hırslardan, çekişmelerden, kavgalardan, gürültülerden uzak olmayı; barış içinde yaşamayı özellikle seçmiş.     
Düzenli, dingin yaşamın mutluluğu onlara yetiyor. Kırklareli için “mutluluğun ili” diyebiliriz. Sokakta yürürken bunu insanların yüzündeki ifadeden, gülümseyen bakışlardan anlayabiliyorsunuz” dendi.
Ilimizin tarihine de yer verildiği yazıda özellikle şu betimleme dikkatleri çekiyor; “Kırklareli nüfusu 70 bine yaklaşan bir kent. Tenhalığı, huzuru seçtiği besbelli. Sokaktaki yüzlerde, çalışanından emeklisine, çocuğundan yaşlısına huzur okunuyor. Her durumda mutlu olmayı, yaşama sevincini hiçbir koşulda ıskalamamayı yaşamlarına temel almış Roman vatandaşlarımız da öyle: Motosiklete binmiş çift ve çocuklarını gözlemek bile yetiyor. Baba, motosikleti kullanırken, kendine güvenin simgesi. Dünyaya hükmeder gibi. Anne, diplerinden koyu kahverengi asıl rengi fışkırmış sarı saçlarını arkaya toplamış, sakız çiğnerken gülümsüyor. Çocuk iri kara gözlerini dünyayı bütünüyle tanımak için dört açmış. Birkaç saniye durakladıktan sonra gazlayıp gidişlerini gözlemek güzel de; bir fotoğraflarını çekememiş olmak kötü. Kırklareli, aydınlık bakışlı, güler yüzlü, mutlulukları yüzlerine yansımış insanların memleketi. Yüzünüze çarpan rüzgâr bile bunu anlatıyor, anımsatıyor.”
Tarihi tren istayonumuz da, söz konusu makalenin bir başka konusu. “Fransızlar’ın inşa ettiği istasyon mahzun duruyor” şeklindeki cümle ile istasyonumuzun tekrar faaliyete geçmesi gerektiği, önemle vurgulanıyor. Istasyon Caddesi ise şöyle tanıtılıyor yazıda; “Istasyonla Vilayet Meydanı arasında uzanan, ortası çamlarla, çevresi parklarla donatılmış Istasyon Caddesi, Kırklareli’nde yaşamın atardamarı. Sabah, öğle, akşam ve hatta gece bu caddede atıyor şehrin nabzı. Sabahleyin kahvaltı edenler, gün boyu parklarda, kafelerde çay kahve içenler, akşamları bir aşağı bir yukari gidip gelenler ve yine parkların tadını çıkaranlar... Laf aramızda, genç kızların ve delikanlıların birbirlerini seçip beğendikleri, ilk göz göze geldikleri “piyasa yeri” de burası.” Makalede yayla evlerinin tehlikede olduğu belirtilirken, Kırklareli’nin olmazsa olmazı; meşhur köftemiz, yoğurdumuz ve hardaliyemizden de bahsedilmiş.