Kırklareli Kanser Kontrol Danışma Kurulu'ndan önemli kararlar

Kırklareli İl Kanser Kontrol Danışma Kurulu,  İl Kanser Kontrol Koordinatörü ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. M. Bülent Onuk başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplandı. Sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda alınan kararları İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin açıkladı.

Kırklareli İl Kanser Kontrol Danışma Kurulu,  İl Kanser Kontrol Koordinatörü ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. M. Bülent Onuk başkanlığında toplandı ve bazı kararlar aldı. İl Sağlım Müdürü Dr. Mehmet Bilgin alınan kararları açıkladı. Buna göre, Kırklareli İl Kanser Kontrol Danışma Kurulu şu kararları aldı;
1. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili olarak, 2002 yılından beri ilimizde meme kanserinin erken taraması kapsamında KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) tarafından mamografi çekimleri yapıldığı, ancak Ulusal Meme Kanseri Tarama Programına göre 50 -- 69 yaş grubu, şikayeti olmayan ve son iki yıldır mamografi çektirmemiş olan kadınların taranmasının gerektiği belirtildi. Bu kapsamda İlimizde Meme Tarama Programı başlatılacak.
2. Meme Taramasının ilk planda Kırklareli merkez ilçeden başlatılmasının uygun olacağı, merkez ilçe kentsel 50-69 yaş kadın nüfusumuzun 4514 olup toplam 11 mahallede ikamet ettiği, KETEM merkezimizin ise yıllık Meme Ca taraması için 2000-2250 mamografi çekim kapasitesi göz önüne alındığında, Merkez ilçe kentsel alanda şartlara uyan her kadına hakkaniyetle eşit şans vermek adına, 4514 kişilik evrende "sistematik örneklem yöntemiyle" 2250 asil, 2250 yedek örneklem seçilmesi, bu yüzden her mahalle için ayrı ayrı "nüfus ağırlıklandırma çalışması" yapılması, son 2 yıl içinde mamografi çektiren veya göç, ölüm ile herhangi bir nedenle taramaya katılmayacaklarını bildirenler için yedek listenin devreye sokulması kararı alındı.
Sistematik örneklem yöntemi yoluyla seçilen kadınların 1. Basamak Sağlık Kuruluşlarında çalışan sağlık personelince KETEM’e yönlendirilmesinin gerekeceği, taramanın belirlenen sürede tamamlanabilmesi için KETEM’e yönlendirilen kadın sayısının günlük 10’un altında olmaması gerektiği, böylece belirlenen sürede hedeflenen 2250 kişiye ulaşılabileceği belirtildi.
3. Servikal Smear taraması için ise hedeflenen sayının 1500 kişi olduğu belirtilerek ilimizde 35 yaş üstü smear alınmamış vakanın kalmaması gerektiği görüşüldü.
4. KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) ile ilgili eğitimlerin öncelikle sağlık personeline, takiben bu konuda halka eğitim verilmesi gerekliliği görüşüldü.
5. Sağlık kurumlarından her birinin dönüşümlü olarak bir eğitim programı düzenlenmesine ve önceliğin KETEM tarafından “KKMM ve Meme Ca” ile başlanmasına ardından Vize Devlet Hastanesi tarafından “Kolorektal Ca ve Erken Tanı”yla devam edilmesine karar verildi.
6. Bir sonraki toplantının 6 ay içinde yapılmasının uygun olacağı ortak kararına varıldı. (mc)