Kırklareli kasapları özelleştirilen Belediye mezbahası ile ilgili olarak bilgilendirildi

Kırklareli kasapları özelleştirilen Belediye mezbahası ile ilgili olarak bilgilendirildi

Kırklareli Belediyesi’ne ait mezbahanın geçtiğimiz hafta ihale edilerek özelleştirilmesinden sonra dün de, Kırklareli kasap esnafları yapılan bir toplantıyla konuya yönelik olarak bilgilendirildi.

Aytaç Et ve Tavuk Canlı Hayvan Zah. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 5 yıllığına kiralanan mezbaha ile ilgili olarak düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıya ayrıca; Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sağ, Kırklareli Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Remzi Yazman, Yüce Aytaç Et ve Et Ürünleri işletmesinin sahibi Aykut Yüce ve çok sayıda kasap esnafı katıldı.

Saat 15:00’daki toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan Ünal Başkur, kasap esnaflarının kafalarında soru işareti kalmamasına yönelik olarak böyle bir toplantı düzenlediklerini belirterek, özelleştirilen mezbahanın bundan sonraki sürecine yönelik özet aktarımlarda bulundu. Başkur; “Mezbaha özelleştirilmiş olsa da, belediyenin denetim nüfuzu ve takip hiyerarşisi aynen devam edecektir. Her ne kadar mezbaha belli bir oran karşılığında kiraya verilmiş ve kiracı önemli bir söz sahibi vasfına ulaşmış olsa da bu durum, belediyenin kanunlar tarafından verilmiş olan yetkilerini ve yerel yönetimdeki söz sahibi olma sıfatını geriletecek nitelikte kısıtlamalara yol açmamaktadır. Bu kapsamda zaten kiracı ile yapılan sözleşmedeki tüm maddeler, hiç bir ayırım ve farklılığa mahal vermeyen bir opsiyonda hazırlanmış, resmi gereklilikler nizama uygun bir şekilde aktifliğini korumaya devam eder şekilde düzenlenmiştir. Yani kiracı, kendi kendine insiyatif yaratamaz.”

Belediye Mali Hizmetler Müdürü Remzi Yazman’da ihalenin mevzuatı ve kira sözleşmesinin ortak gerekliliğe sahip bilgilerini katılımcılara anlatırken; “Ihale sürecinde ve sözleşme aşamasında tüm kasap esnafımızın hakları azami ölçüde düşünülmüştür.” dedi.

KTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sağ’da mezbahanın işletilmesinin özel sektöre geçişini, Kırklareli için büyük bir avantaj olarak ifade etti.

Toplantı kasap esnaflarının ticari hayata ve kasaplık mesleğine yönelik fiili eylem planları, görüş ve önerileri ve mesleki anlatımlarıyla devam etti. Toplantıda tekrar bir konuşma yapan Ünal Başkur, bu özelleştirmeyi bölge hayvanları için daha iyi bir mekanizma yaratma girişimi olarak nitelendirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın denetleyici yetki ve görevleri devam edecektir. Kesim ve ek nakliye ücretleri, ayrıca fiyat tarifeleri belediyenin belirlemiş olduğu tavan fiyatlar dahilinde olacak, bu tavan fiyat asla geçilmeyecektir. Zaten sözleşmede de bu mevcuttur. Ayrıca tüm kasap esnafımız bundan sonraki süreçte herhangi bir sorun ve bilinmezlikle karşılaştığı takdirde, belediyemize başvurması durumunda, talebi çözüme kavuşturulacaktır. Mezbahanın özelleştirilmiş olması hem ticari bir uygulama, hem de kamusal bir hizmet basamağıdır. Güzel bir girişimdir. Kırklareli için hayırlı olsun.”

Toplantıda KTB Başkanı Turhan Altıntel’de özelleştirmenin faydalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Kasap esnaflarının sorularının yanıtlanmasının ardından bilgilendirme toplantısı sona erdi.