"Kırklareli kendisini yeterince tanıtamıyor"

24-26 Nisan 2009 tarihileri arasında Kırklareli'nde 4'ncüsü düzenlenen 'Geleneksel Lezzetler Şenliği'ne katılan yemeğin ustaları 'Kırklareli Köftesi Gecesi'nde Dörtler Köftecisi'nde bir araya geldiler.

Türkiye’nin, Bulgaristan’ın ve Yunanistan’ın Yemek Ustaları, Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından 5 Yıldızlı Otellerin Usta Şeflerinden oluşan Şefler komisyonunun katkıları ile bu yıl Kırklareli’nde 4’ncüsü düzenlenen “Geleneksel Lezzetler şenliği” için Kırklareli’ne geldiler. Kırklareli’ne gelen yemeğin ustaları program kapsamında ilk olarak 23 Nisan 2009 Perşembe günü saat 20.00’de Kırklareli Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Cengiz Kurtişoğlu’nun sahipliğini yaptığı Dörtler Köftecisi’nde düzenlenen “Kırklareli Köftesi Gecesi”ne katıldılar.
Kırklareli’nin etrafındaki Edirne ve Tekirdağ illerine göre tanıtım açısından çok yetersiz durumda bulunduğunu belirten Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Kırklareli’nin bu şenliği tanıtım açısından iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Anadolu Halk Mutfağı Derneği olarak bu yıl “Geleneksel Lezzetler Şenliği”nin 4’ncüsünü 23-26 Nisan tarihleri arasında Kırklareli’nde düzenliyoruz. Bu şenliğimizin 1’ncisini Tokat’ta; Antakya, Muğla, Giresun, Erzincan, 2’ncisini; Erzurum, Bursa, Edirne, Trabzon, 3’ncüsünü de Safranbolu’da; Karabük, Kastamonu, Çankırı ve Bolu illerinin katılımı ile gerçekleştirdik. Burada düzenleyeceğimiz şenliğimizin 4’ncüsünü ise uluslar arası boyuta taşıdık. Bu kapsamda Türkiye’den, Bulgaristan’dan ve Yunanistan’dan en ünlü otellerde Şef Ustalık yapanları bu şenliğimizde Kırklareli’nde bir araya getirdik. Bu organizasyonumuza en büyük katkıyı 5 Yıldızlı Otellerin Usta Şeflerinin oluşturduğu Şefler Platformu veriyor. Bunun yanında birçok ünlü marka da bizlere bu şenliklerimizi düzenlememizde katkıda bulunuyorlar.
Bu şenliğimizde dikkat çeken şey profesyonel mutfaklardan çok Geleneksel Mutfakların ön plana çıkarılmasıdır. Neden Kırklareli deyince de; bence Kırklareli kendisini yeterince ifade edemeyen bir şehir durumunda bulunuyor. Etrafına baktığında çevre iller çok daha ön plana çıkmış iken; peynirin, süt ürünlerinin, etin yoğun olarak Kırklareli kaynaklı olduğunu öğreniyoruz. Ama piyasaya arz açısından baktığında hiç de öyle olmadığını görüyoruz. Daha çok Edirne ve Tekirdağ ön planda yer alıyor. Kırklareli’ndeki köfteyi yedikten sonra Tekirdağ köftesini övmek gerçekten ayıp olur. Kırklareli Köftesi’nde kaliteli bir et var, kaliteli bir işçilik var, köfte bazında çok fazla bir karmaşa yok.
Kırklareli’nin tanıtımı sadece Kırklareli Valiliği’nin, Kırklareli Belediyesi’nin çalışmaları ile olacak bir şey değil. Kırklareli halkının, Odası ile Borsası ile diğer toplum kuruluşları ile bir karar vermesi gerekiyor. Kırklareli’ni Türkiye çapında daha iyi tanıtmak için neler yapılması gerektiği konusunda biran evvel gerekli çalışmalar yapılmaya başlanmalıdır diye düşünüyorum.
Şenliğimiz kapsamında Tekirdağ Mutfağı, Bulgaristan’ın Malko Tırnova ve Varna Mutfağı, Kırklareli Mutfağı, Yunanistan’ın Kerykra Adası Mutfağı’ndan örnekler sunulacak. Çeşitli işletmelere geziler düzenleyeceğiz. Bunun yanında Kırklareli merkez ilçedeki tarihi yerleri de gezeceğiz. Bu etkinliğe ayrıca Türkiye Yaygın basının temsiler birçok gazetecide katılıyor. Bu şenliğin Kırklareli için yararlı olacağını düşünüyorum.” (s)