Kırklareli KETEM Kanserle mücadelesine devam ediyor

Kırklareli Devlet Hastanesi bahçesinde yer alan C Blok'ta hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) özellikle bayanlara yönelik olarak yaptığı Kanser teşhisleri ile hayat kurtarmaya devam ediyor.

Kırklareli Devlet Hastanesi bahçesinde halk dilinde “Küçük Hastane” olarak adlandırılan C Blok Binasının bodrum katında hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) çalışmalarını 2004 yılından bu yana başarı ile sürdürüyor. Eskiden Dünya’daki ölümlerde 4. sırada yer alan Kanser’in, son yıllarda 2. sıraya yükselmesi bu merkezin önemini bir kat daha arttırıyor.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) Sorumlu Hekimliği’ni Kırklareli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Atilla Aydoğdu yapıyor. Merkezde Dr. Murat Kutlu, Hemşire Seçil Keskin, Ebeler Dilek Altıntaş, İlknur Cansever, Röntgen Teknisyeni Filiz Ergenekon ve Hizmetli Zeliha Çakır görev yapıyor.
Mamografi Odası, Smear Odası, Poliklinik, Eğitim Salonu, Radyoloji Odası ve Arşiv’den oluşan birimde özellikle bayanlara yönelik olarak Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri konusunda hizmet verdiklerini belirten Dr. Atilla Aydoğdu merkez ile ilgili olarak şunları kaydetti:
“Kırklareli Devlet Hastanesi bünyesinde entegre olarak kurulmuş olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olarak kurulmuştu. Amacımız Ulusal Kanser Tarama Programları kapsamında bu taramalarda görev alacak birimlerin kurulmasıydı. Bu amaçla burası kuruldu. 2004 yılından bu yana düzenli bir şekilde hizmet verilmesine başlandı. Tek bir doktor ile hizmetler başlatıldı. Daha sonra buna diğer personellerin eklenmesi ile şu anda 2 Doktor, 1 Hemşire, 2 Ebe, 1 Röntgen teknisyeni, 1 Hizmetli ile hizmet verir bir hale geldi.
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olarak insanlardaki, halkımızın Meme Kanseri olsun diğer kanser türlerine olsun farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalarda da bulunduğumuz için eğitim ismini de eklediler. Şu anda tüm yurt genelinde Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde yürütülen Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanserlerine birim olarak bizde dahil olmuş bulunmaktayız.
* “50-69 yaş arasındaki bayanlara ulaşıp merkezimize çağırıyoruz”
50 yaş üzerindeki hanımlarımızı, 69 yaşına kadar olan hanımlarımızı Meme Kanseri Tarama Programı’na almış bulunuyoruz. Bununla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğümüz ile çeşitli defalar yapmış olduğumuz toplantı ile merkez ilçedeki 50 ile 69 yaş arasındaki kişileri belirledik. Onlara iletişim araçlarını kullanarak ulaşıp, evlerinden çağırıyoruz. Onlara; 50 ile 69 yaş arası bir tarama programımız var.  Biz de sizi buna dahil etmek istiyoruz. Lütfen buyurun kalkın gelin diyoruz. Yani insanları bilinçlendirmek, farkındalığını arttırmak ve hiçbir şekilde şimdiye kadar Memem Kanseri’nden haberdar olmayan, evinde rahat rahat oturan kişileri yerlerinden kaldırıp, merkezimize taşıyarak bir hizmet vermeye çalışıyoruz.
Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili de Meme Kanseri Projesi’ne dahil olanları da bu gruba yine koymuş durumdayız. Bu çalışmamızdaki amacımızda 35 yaşına gelmiş tüm bayanlarımızın bir kere dahi olsa rahim ağzından semear alınarak Rahim Ağzı Kanseri varlığını tespit etmek. 35 yaştan sonra 5 yılda bir Rahim Ağzı Kanseri Tarama Programı’nı da başlatmış durumda bulunuyoruz. Meme Kanseri konusunda da 55 yaş üzerindeki hanımlarımıza 2 senede bir Meme Filmi’ni çekerek tarama yapıyoruz. Her senede kendilerini buraya çağırarak meme muayenelerini yapmaktayız.
* “Muayenelerimizin yanında eğitimlerimizde devam ediyor”
Bu tarama programını oluşturduk; meme muayenesini yaptık, meme filmini çektik ama bir şey daha var. O da eğitim. Bununla ilgili olarak da ne yapıyoruz. Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde yeri geldiği zaman sivil toplum örgütleri ile birlikte Anneler Derneği ile beraber halkı bilinçlendirmeye yönelik olarak eğitimlere başladık. Nisan ayı boyunca bazı köylerimizde, merkez ilçede belirlenen yerlerde ve İl Sağlık Müdürlüğümüzdeki Eğitim Salonunda belirlenen tarihlerde Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri’ne yönelik olarak bilgilendirme toplantılarımızı yapıyoruz. Ayrıca buraya gelen kişilere de belirli günlerde merkezimizdeki Eğitim Salonumuzda bilgiler veriyoruz. Verdiğimiz bu eğitimlerimizde; Meme Kanseri nedir? Erken teşhis nedir? Rahim Ağzı Kanseri nedir? Erken teşhis nedir? Meme Muayenesi nasıl yapılır konularında bilgiler veriyoruz.
* “Hayatınızın parmaklarınızın uçunda olduğunu unutmayınız”
Çünkü bu çok önemli kişinin kendi kendine meme muayenesi yapması farkındalık dediğimiz bilinçlendirmeyi sağladığımız zaman Mamografi gibi KETEM’ler gibi merkezlerin kullanılırlığını arttırıyor. Böylece erken teşhis ile bir hayat kurtarırsak ne ala bize diyor ve hayatlarınız parmaklarınızın uçunda diyoruz.”
Dr. Murat Kutlu Meme Kanseri ve Rahim Ağız Kanseri’ne ilave olarak KETEM’de bu yıl içerisinde üçüncü bir kanser türününde tarama çalışmalarının başlatılacağını belirterek şunları kaydetti:
“Bu senenin başından itibaren merkezimize kayıtları KETEM’den veriyoruz. Başka yerden kayıt almak gerekmiyor. Zaten Kanser Savaş Derneği’nin de öngördüğü de buraya gelen insanların hastaneden ayrılmasıydı. Burada biz uygun olanları, ya bizim telefonla çağırdığımız kişiler ya da kendileri bir şekilde duyup gelenleri tarama programına uygunlarsa kayıtlarını verip, dosyalarını açıp, muayenelerini yapıyoruz. Mamografi ve Smear alımlarını gerçekleştirdikten sonra haftada 2 gün Çarşamba ve Cuma günleri sonuçları almaya geldikleri zaman bu konularla ilgili bir eğitim veriyoruz. Sonuçta yılda l gün bizlere geliyorlar 364 gün onlara kalıyor. Bu kalan günlerde kendilerini takip edebilmeleri için bu eğitimi almaları gerekiyor. Kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını bilmeleri gerekiyor.
* “Bu yıl içinde üçüncü bir kanser taramasını da başlatacağız”
Bunun dışında bu sene Bakanlığımızın öngördüğü gaytada gizli kan taraması ile Kolerektar Kanser yönünde bir tarama başlatılacak. Ama henüz onunla ilgili veriler ve kaynaklar merkezimize gelmedi. Bu sene içerisinde merkezimizde bu kanserinde taramalarının başlayacağını düşünüyoruz.   
* “Erken teşhisin hayat kurtaracağını unutmayın”
Meme Kanseri erkekte de görülebilen bir Kanser türüdür. Ancak bu çok çok nadir bir şeydir. Zaten bir erkekte bir kitle çıktığı anda bize gelmeden bir genel cerraha ile onu çözebiliyor. Onun için biz onun taramasını yapamıyoruz. Bizim tarama programımızda bayanlar öngörülüyor. Rahim Ağız Kanseri zaten tamamen bayanlara yönelik bir şey. Ama bu son tarama programımıza girecek olan Koleraktar Kanser her iki cinside ilgilendiren bir şey. 50-70 yaş arasındaki erkek veya bayan herkesin her sene gaytada gizli kan taraması yapılmasını öngören bir programdır. Bu çok yakında yürürlüğe girecek, bu konuda eğitimlerimiz olacak.
Ama şu anda öncelikle Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri üzerinde çalışıyoruz. Çünkü bunlar tarama programına uygun Kanser türleri. Bunlar gelişimi boyunca yakalanabilir, teşhis edildiğinde kolay tedavi edilebilir kanser türleri olduğu için öncelik bunlara verildi.” (s)