Kırklareli Kipa AVM'deki dükkanlar teker teker kapanıyor

Kırklareli Kipa AVM'deki dükkanlar teker teker kapanıyor

2007 yılının Nisan ayında hizmete giren ve büyük hedeflerle açılışı gerçekleştirilen Kipa’da, birbiri ardına kapanan dükkanlar krizin boyutunu gözler önüne seriyor.

Açılışı yapıldığında AVM’deki bütün dükkanların hemen hemen dolu olduğu Kipa’da, artık açık dükkan görmek neredeyse imkansız oldu.

Geçtiğimiz yaz, 19 işletmeyle hizmet vermekte olan Kipa AVM’de şu anda sadece 9 tane dükkan işletilmeye devam ediyor. Ekonomik krizin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yankıları sürerken, AVM sektöründe durum gittikçe daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Kırklareli Kipa AVM’de halen açık olan dükkan sahipleri de kiralardan yakınırken, zorlukla ayakta durduklarını ve şartların düzelmemesi durumunda kapatma yoluna gideceklerini belirttiler.

Merkez, kiralarda indirim yapmıyor

Işletme sahipleri %70 doluluk oranına ulaşmayan AVM’lerde kira indirimine gidilmesi gerektiğini ancak, Kırklareli Kipa’da halen böyle bir uygulamanın hayata geçmediğini söyleyerek, durumdan fazlasıyla yakındılar. Kipa genel merkezin bu soruna yönelik hiç bir çalışma yapmamasını anlamsız bulan dükkan sahipleri, Kırklareli Kipa’nın AVM’deki kapalı dükkanlar nedeniyle müşteri kaybına uğradığını da söylediler.

Dükkanların kiraları karşılayamaması yüzünden kapanması nedeniyle, Kipa’nın fast food alanı da büyük bir sessizliğe gömüldü. Hal böyle olunca insanlardaki alışveriş merkezi kültüründe de radikal değişimler meydana geliyor ve müşteri daha iyisini, daha hareketlisini arıyor. Ilk açıldığı aylarda büyük bir müşteri kapasitesine sahip olan Kipa, küçük esnafın işini olumsuz etkilediği gerekçesiyle uzun bir süre tepkilere maruz kalmıştı. Kırklareli’lilerin zaman içinde değişen mimari, görsel ve estetik fikirleri, birçok insanı Trakya’daki diğer AVM’leri ziyaret etmeye yöneltti.

Kipa’nın kira oranlarında herhangi bir esneklik uygulamaması ve bu nedenle bir alışveriş merkezinden çok hayalet bir yapıyı andırması, doğal olarak müşteri sayısına sirayet etti. Alışverişe ve gezmeye geldiğinde önü sadece brandayla örtülmüş yerlerde oturmaktan sıkılan insanlar, tercihlerini başka yönlere çevirmeye başladı. Tüm bu reaksiyonlar AVM’de kalan diğer dükkanların da endişe duymasına sebep olmaya başladı.

Kipa’nın uyguladığı kiralar sebebiyle işletmelerde meydana gelen kapanmaların, kendi müşteri sayılarını da etkilediğini söyleyen açık dükkan sahipleri, Kipa yetkililerini Kırklareli’nin nüfusu, gelir durumu ve potansiyelini göz önüne alarak yeni bir düzenleme yapmaya davet ettiler. Işletmeciler; “Birçok işletmeci arkadaşımız döviz bazında olan kiraları karşılayamadığı için dükkanlarını kapattı. Görüldüğü üzere şu an çok az dükkanla Kipa AVM’yi yaşatmaya çalışıyoruz. Bu soruna bir çözüm bulunamazsa, kalan diğer dükkanlar da kapanacak ve Kipa’da sadece hipermarket kalacak. Insanların büyük bir çoğunluğu buraya fast food’daki aktiflik nedeniyle geliyor. Gelmişken bu vesileyle alışverişte yapıyor. Ancak böyle giderse ne açık dükkan kalacak, ne de müşteri.” dediler.

Sözü Kırklareli’lilere verdiğimizde ise vatandaşlar; “Alışverişe gittiğimizde dükkanları da geziyor, oturuyor, zaman geçiriyorduk. Ya da fast food kısmında oturmaya geldiğimizde alışveriş yapmaya da karar veriyorduk. Şimdi gidip nerede oturacağız? Boş duvarlara, üzeri brandalı boş dükkanlara mı bakacağız? AVM anlayışı, AVM yöneticiliği böyle olmaz. Kipa yetkilileri, günlük kazanç uğruna orta ve uzun vadeli birçok avantajını bu yüzden kaybediyor. Eğer hemen bir çözüm bulunmazsa, Kırklareli’lilerin birçoğu şu anda olduğu gibi Orion ve Tekira gibi büyük yerleri tercih etmeye devam edecek.” dediler.

Kiralardaki adaletsizlikte can yakıyor

Kiraları döviz üzerinden alınan dükkanların verdikleri meblağlarda, bu konudaki adaletsizliği gözler önüne seriyor. Kimi yerde metrekare usülü belirlenen meblağların yaptığımız araştırmalar neticesinde birbirini tutmadığını ve bunun dükkan kiraları arasında büyük eşitsizliğie yol açtığını belirledik. Kiralardaki bu uyumsuzluk vatandaşların aklına “yönetime yakın olan dükkan sahibi ya da sahiplerine kira ücreti konusunda ayrıcalık mı yapılıyor” sorusunu getiriyor.