Kırklareli Kocahıdır İlköğretim Okulu ve Sağlık Meslek Lisesi'nden nevruz kutlaması

Kırklareli Kocahıdır İlköğretim Okulu ve Sağlık Meslek Lisesi'nden nevruz kutlaması

Kırklareli Kocahıdır İlköğretim Okulu ve Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi dün öğleden sonra baharın müjdecisi nevruzu (yenigün) kutladı. Kocahıdır İlköğretim Okulu tören salonunda gerçekleşen program saat 14:00 itibariyle başladı. Nevruz kutlamasına Il Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Kalkan, Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halil Yücel, Kocahıdır Ilköğretim Okul Müdürü Hüdayi Akgün ile okulun ilköğretim ve lisesinden çok sayıda öğretmen, öğrenci ve veliler de katılım gösterdi.

Nevruz kutlamasının ilk ayağında Saygı Duruşu yapıldı ve Istiklal Marşı hep bir ağızdan okundu. Nevruz programının sunuculuğunu ise Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencilerinden Gizem Oğuz ve Dursun Ünal yaptı. Nevruzla ilgili güzel sözler okuyan öğrenciler günün anlam ve önemini belirtmek üzere Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halil Yücel’i konuşmasını yapmak için okulun sahnesine davet ettiler.

Yücel, nevruz ile ilgili olarak salonda bulunanlara şu bilgileri aktardı;

Bugün Baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü dünyanın en eski ve en zengin barış ve dostluk bayramını kutluyoruz. Nevruz. Yani yeni gün. Hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan tortuları, kırgınlıktan, hüzünleri arındırma günü. Her anlamda yeni gün. Yeni güne, Nevruz'a hoş geldiniz.

Zengin ve derin bir medeniyet havzası olan yaşadığımız coğrafyada binlerce yıldır baharın vesile edilerek kutlandığı Nevruz her kültürle bağdaşabilen bir özelliğe sahiptir. Nevruzun değişmeyen özü ise birlik içinde hayatın her şeyini paylaşabilme iradesidir.

Binlerce yıldır Asya'nın steplerinden Balkanlara, Ortadoğudan Anadolu'ya kadar bir büyük coğrafyada yaşayanların; baharı, tabiatı, bereketi, temennileri, dualara birlikte büyütüp paylaşmalarının ve zenginleştirmelerinin adıdır Nevruz Hepimizin, Nevruz'unu kutluyorum. Sıkıntılardan uzak, kardeşçe ve birlik içinde el ele ferah günler diliyorum.

Tarihimizin derinliklerinden günümüze kültür ırmağından akıp gelen, yeniden doğuş, Nevruz kültürü bizden sonraki nesillere de akıp gidecektir.

Çok değerli misafirler, toplumlar, birlik ve beraberliklerini korudukları sürece yaşama hakkına sahip olurlar. Birlik ve beraberliklerin korunması, tarihe saygı göstermekle, geleneklere, göreneklere bağlılıkla ve onları yaşatmakla mümkündür.

Anadolu'da, Orta Asya'da, Kafkasya'da, Orta Doğu'da ve Balkanlar'da ortak coşku ve benzer etkinliklerle kutlanan Nevruz, aynı zamanda kardeş ülke ve topluluklarla aramızdaki tarihsel ve kültürel bağlarımızı güçlendirmektedir.

Nevruz 'un, insancıl, paylaşımcı ve bütünleştirici yönüyle, dinsel ve ulusal sınırlan aşarak umut, hoşgörü, kardeşlik ve dostluk günü olarak kutlanması, barış dolu gelecek için umutlarımızı artırmaktadır.

Doğanın tüm renkleriyle canlanmaya başladığı baharın insanlığa, her zaman özlemini duyduğumuz barış, kardeşlik, umut ve yaşama sevinci getirmesini diliyor, tarihimizin derinlerinden günümüze akıp gelen nevruzla, feraha kavuşmanın coşkusunu, dostluk ve kardeşliğin bayramını en iyi dileklerimle kutluyorum."

Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halil Yücel’in nevruzla ilgili anlamlı konuşmasının ardından Kırklareli Kocahıdır Ilköğretim Okulu 6/A sınıfından Hande Irmak “Toyunuz kutlu olsun” isimli şiiri büyük bir coşku içinde Kocahıdır Ilköğretim Okulu tören salonunda bulunanlara aktardı.

Sunucular Gizem Oğuz ve Dursun Ünal nevruz programını takiben Kocahıdır Ilköğretim Okulu 4/A sınıfından Ezgi Alan’ı şiirini okuması için sahneye davet ettiler. Ezgi Alan’da “Nevruz” isimli şiiri izleyicilerle buluşturdu.

O da nevruzun coşku ve heyacanına kendini kaptırarak kendisinin yazmış olduğu “Nevruz” isimli şiirini programı izlemeye gelenlere aktardı.

Bu şiirin de ardından Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi 9/B sınıfı öğrencisi olan Beyhan Karakoç da yine “Nevruz” isimli güzel bir şiirle katılımcıları mest etmeyi başardı. Öğrencilerin coşku ve heyacanı gözlerinden okunurken ilkbaharın başlangıcı olan nevruzu karşılamanın verdiği mutluluk herkesi sarmıştı.

Hemen akabinde Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi 9/A sınıfı öğrencilerinden Sevda Karadeniz’in “Nevruz Gelir” isimli şiirine geçildi. Bu şiir aktarımının sonrasında ise sınıf öğretmeni Nizamettin Mutlu yönetimindeki okul korosu sahne aldı.

Nizamettin Mutlu’nun akordiyonla eşlik ettiği şarkılar ve türküler büyük bir neşe içersinde çocukların ağzından döküldü. Konukların da şarkılara eşlik ettiği salonda, nevruzun adına yakışır biçimde bir coşku fırtınası vardı. Alkışlarla da şenlenen programda nevruz büyük bir mutluluk tablosu içinde karşılandı.

Kırklareli Kocahıdır Ilköğretim Okul korosu “Evreşe yolları dar, senden başka, ah tren kara tren, memleketim” gibi müzik çeşitliliği ile izleyicilerin gönüllerini fethettiler.

Alkışların hiç durmadığı koronun salonda bulunanlara seslenişlerinin devamında Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencilerinden Buse Durcan ve Berken Evren birbirinden güzel ve duygusal parçaları nevruz sebebiyle programa katılım gösterenlere söyledi. Eşsiz bir müzik ziyafeti içersinde şarkılarının seslendiren öğrenciler, elektro gitar ve bateri ile şarkılarını sundular. Öğrencilerden Buse Durcan sesinin güzelliği ile salonda bulunan topluluktan tam not aldı. Şarkılara Kırklareli Kocahıdır Ilköğretim Okul’unun tören salonunda bulunanlarda yine alkışlarla eşlik ettiler. Modern parçalarla sentezlenmiş eski eserleri de izleyicilerle buluşuran öğrenciler gösterdikleri performans ile göz doldurdular. Özellikle Kenan Doğulu’nun “Tutamıyorum Zamanı” isimli parçası salonda bulanları mest etti. Parçanın duygusallığına kendilerini kaptıran izleyiciler şarkıları pür dikkat dinlediler.

Programda bulunan nevruz ateşinin yakılması ve okulun bahçesine fidan dikilmesine geçilmeden önce tören salonunda bulunan Il Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Kalkan kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında öncelikle Kocahıdır Ilköğretim Okulu tören salonun sahnesinde asılı bulunan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün Ümidim Gençliktedir” sözüne dikkati çekti. Ata’yı rahmet ve minnetle anan Il Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Kalkan bu sözden çok etkilendiğini dile getirerek salonda bulunanların baharın habercisi olan nevruzlarını kutlayarak, saygı ve sevgi ile birlikte bütün kalbi ile en içten dileklerlerini orada bulunanlara sundu. Il Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Kalkan’ın bu güzel temennilerinden sonra sıra öğrencilerin heyecan içersinde beklediği nevruz ateşinin yakılmasına geldi. Havanın kapalı olması nedeni ile son dakika iptal olmaktan dönülen nevruz ateşi Kocahıdır Ilköğretim Okulu’nun bahçesinde yakıldı.

Il Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Kalkan, Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Halil Yücel ve Kocahıdır Ilköğretim Okul Müdürü Hüdayi Akgün öğrencilere destek amacı ile nevruz ateşinden atladılar. Sonra sıra ile Kırklareli Kocahıdır Ilköğretim Okulu ve Kırklareli Sağlık Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri ateşin üzerinden atlayarak nevruzu karşıladılar. Öğrencilerin son derece mutlu olduğu programda Fen Bilgisi öğretmeni Turhan Ateş’in önderliğinde okulun bahçesine 26 adet çeşit çeşit fidan da dikilerek programa son verildi.