Kırklareli Müzesi, bugünden itibaren ücretsiz gezilebilecek

Kırklareli Müzesi, bugünden itibaren ücretsiz gezilebilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerleri ücretsiz hale getirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, ziyaretçi sayıları düşük olan müze ve ören yerlerine halkın ve yabancı turistlerin ilgisini artırmak amacıyla 45 ildeki 83 müze ve ören yerine bugünden itibaren ücretsiz giriş uygulaması başlatılıyor. Bu müzelerin arasında, Kırklareli Müzesi de yer alıyor.

Tarihi, arkeolojik ve kültürel değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla başlanacak uygulamanın, bu müze ve ören yerlerine ziyaret taleplerini olumlu etkilemesi bekleniyor.

Girişleri ücretsiz olacak müze ve ören yerleri şöyle:

Adana'da Anavarza, Kastabala ören yerleri ile Etnografya ve Misis Mozaik müzeleri, Adıyaman Müzesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Aksaray Müzesi, Antalya Lymra Örenyeri, Aydın'da Yörük Ali Efe Evi, Aydın Müzesi ve Alinda Örenyeri, Balıkesir'de Bandırma Arkeoloji Müzesi, Bilecik Müzesi, Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Bitlis Ahlat Müzesi, Bitlis Etnografya Müzesi, Bolu Müzesi, Bursa Türk Islam Eserleri Müzesi, Bursa Yenişehir Şemaki Evi, Çanakkale Alexandra Troia Örenyeri, Çankarı Müzesi, Çorum Boğazköy Müzesi, Düzce Konuralp Müzesi, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Erzurum Arkeoloji Müzesi, Eskişehir'de Yazılıkaya örenyeri, Yunus Emre Müzesi ve Pessilus Örenyeri, Gaziantep Yesemek Açık Hava Müzesi, Gümüşhane Müzesi, Hatay Atçana örenyeri, Isparta Yalvaç Müzesi, Isparta Müzesi, Istanbul Adam Mickiewicz Müzesi, Izmir'de Tire Müzesi, Etnografya Müzesi, Teos Örenyeri, Ödemiş Müzesi, Eritrai ve Claros örenyerleri, Kahramanmaraş Müzesi, Karaman Müzesi, Kars Müzesi, Kayseri Etnografya ve Güpgüp Konağı Müzesi, Kayseri Kültepe Örenyeri, Kırklareli Müzesi, Kırşehir Müzesi, Konya Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Konya'da Ereğli Müzesi, Batı Cephesi Karargahı, Etnografya Müzesi, Kütahya Çini Müzesi, Kütahya Kossut Müzesi, Malatya Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Malatya Aslantepe Örenyeri, Manisa Sardes Artemis, Manisa Aigai Örenyeri, Mersin Narlıkuyu, Mersin Müzesi, Tarsus Müzesi, Anamur Müzesi, Silifke Müzesi, Muğla'da Beçin Kalesi ve Örenyeri, Iassos Örenyeri, Milas Müzesi, Balıkpazarı Örenyeri, Lagina Örenyeri, Stratonikeia Örenyeri, Gümüşkesen Anıtı, Damlıboğaz Örenyeri, Nevşehir Tatlarin Yer Altı Şehri, Ürgüp Müzesi, Nevşehir Müzesi, Hacı Bektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rize Müzesi, Sakarya Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Tokat Latifoğlu Konağı Müzesi, Uşak Arkeoloji Müzesi, Van Çavuştepe Kalesi, Van Müzesi, Yozgat Arkeoloji Müzesi ve Zonguldak Karadeniz Ereğli Müzesi.

Şimdi Kırklareli Müzesi’ni görmenin tam zamanı

Müzesi binamız, 1894 yılında belediye hizmet binası olarak yaptırıldı. Müze yapılması amacıyla Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen binada bakım - onarım faaliyetine 1983 yılında başlanıldı ve 1993 yılında tamamlandı. Tarihi binanın müze olarak düzenlenmesi çalışmaları ise Aralık 1990 tarihinde başlatıldı ve 14 Ocak 1994 tarihinde ziyarete açıldı.

Müzemizin üst katında Arkeoloji ve Etnografya seksiyonları, giriş katında ise Tabiat Sergi Salonu ziyaretçileri karşılamakta.

Esas amacı, Kırklareli ve çevresinde geç kalınmış olan tarihi araştırmalara merkez olmak, çeşitli bilimsel kuruluşlara yardım ve öncülük etmek olan Kırklareli Müzesi’nde 610 adet etnografik, 1487 adet arkeolojik, 2285 adet sikke, 15 adet mühür ve mühür baskısı olmak üzere toplam 4397 adet kayıtlı eser mevcut. Bu eserler, tarihi seyir itibariyle Prehistorik dönemlerden, Cumhuriyet dönemine kadar ulaşan tüm zaman dilimlerini içeriyor. Yine Müze Müdürlüğü’nün asli görevi olarak yerine getirilen taşınmaz kültür ve tabiat varlığı tescilleri de dikkat çekici çoklukta. Bu amaçla Il’de 106 arkeolojik, 3 kentsel, 4 tarihi, 13 doğal sit ve 246 adet de tek yapı olmak üzere, toplam 372 adet tescilli gayrimenkul yapı ve sit alanı bulunuyor.

Işte Müzemizin salonları;

1- Kültür ve Tabiat Salonu: Müze girişinde zemin katta yer almakta. Bu bölümde 76 türden 102 adet çeşitli canlı örneği tahnit edilmiş olarak sergileniyor. Bu hayvan türlerinden bir kısmının nesli tükenmiş ya da tükenme tehdidi altında. Müzenin en yoğun ilgi gören bu bölümünün ziyaretçileri, çoğunlukla orta öğretim öğrencileri, üniversitelerin biyoloji bölümü öğrenci ve öğretim elemanları ile çeşitli araştırmacılar.

Müze binasının son derece yetersiz olması nedeniyle 1996 kazı sezonunda ele geçirilen antik tiyatro rölyefleri de bu bölümde sergiye konuldu.

2- Etnografya Seksiyonu: Üst katta, iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde 19.yüzyıl-20.yüzyıl başları köy yaşantısı tasvir edilmiş. Ikinci bölümde ise yine aynı dönemleri yansıtan "Kırklareli Şehir Odası" ünitesi yanında, çeşitli dönemlere ait giysi, takı ve çeşitli günlük malzemenin yer aldığı vitrinler bulunuyor.

3- Arkeoloji Seksiyonu: Tamamen Kırklareli ve yakın çevresinde, çeşitli şekillerde elde edilen eserlerden oluşmakta. Sergi Buzul Çağı sonrası döneme ait çeşitli deniz, kara canlı türleri ve ağaç fosilleri ile başlamakta, daha sonra kronolojik sıra itibari ile Roma Dönemi sonlarına kadar bir seyir takip etmekte. Vitrinlerde ağırlıklı olarak Kırklareli Aşağıpınar, Kanlıgeçit ve Tilkiburnu yerleşim birimleri ile Pınarhisar Islâmbey A, Alpullu Höyüktepe ve Dolhan tümülüslerinde yapılan kazılar sonucu elde edilen eserler yer alıyor. Bu bölümde ayrıca klasik Dönemlerden, Osmanlı dönemine kadar süregelen ve kronolojik seyir takip eden bir sikke vitrini bulunuyor. Eser sayısının günden güne artması ve müze binasının yetersizliği nedeniyle özellikle her Müzeler Haftası öncesinde arkeoloji vitrinlerinde eser değişimi yapılmakta, ancak arzu edilen seviyede geniş kapsamlı bir teşhir yapılamamakta.

Müze Seksiyonlarında; Kültür ve Tabiat Salonunda; 76 türden 102 adet tahnit canlı örneği, Vize antik tiyatro kazılarından 4 adet alçak kabartma rölyef, 1 adet sütun kaidesi ve 1 adet heykel (yunus balığı) parçası ile salon girişinde büyük boy bir kadın heykeli bulunuyor. Etnografya seksiyonunda toplam 188 adet giysi, takı ve çeşitli ev eşyası; Arkeoloji seksiyonunda ise 72 adet sikke, 236 adet de çeşitli arkeolojik buluntu yer alıyor.