Kırklareli'nde 2 günde 2 bin 700 fidan toprakla buluştu

KIRKLARELİ'NDE son 2 günde çeşitli sebeplerle tam 2 bin 700 fidan toprakla buluştu. Türk Telekom İl Müdürlüğü, Lüleburgaz Kaymakamlığı, SGK İl Müdürlüğü ve Moto8 Evrensekiz Grubu fidan dikimi yaptı.


Ekitaşlıya E-Fatura Ormanı

Lüleburgaz

Kırklareli İl Telekom Müdürlüğü 12 Nisan Pazar günü saat 14.00 de Eskitaşlı Köyü mevkiinde Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Telekom için ayrılan E Fatura Orman alanına yaklaşık 2 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi.
E Fatura Ormanı Projesi kapsamında İl Telekom Müdürlüğünün düzenlediği fidan dikme etkiliklerine, Kırklareli İl Valisi Hüseyin Avni Coş, Lüleburgaz İlçe Kaymakamı Lütfullah Gürsoy, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halit Gülen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin İnce, Kırklareli İl Telekom Müdürü Zeki Koçer, Lüleburgaz Telekom Müdürü Fadıl Mahmud,  İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Hikmet İhtiyar, Eskitaşlı Köyü Muhtarı Selami Tezcan, Telekom çalışanları ve vatandaşlar katıldılar.
Lüleburgaz İlçe Kaymakamı Lütfullah Gürsoy,  bu yıl Tatarköy’de çöplük gibi kullanılan bölgeyi kurtarmak için ağaçlandırmayı düşündüklerini belirterek Çevre ve Orman Müdürlüğü çalışanlarından ağaç fidanları hakkında bilgiler aldı.
Kırklareli Milletvekilleri Turgut Dibek ve Tansel Barış’ın gönderdikleri kutlama mesajları okunarak törene başlandı. Törene programları nedeni ile katılamayan vekiller, gönderdikleri telgraflar ile etkinliklere katılanları kutladılar. Daha sonra konuşmasını yapmak için Kırklareli İl Telekom Müdürü Zeki Koçer kürsüye geldi.
Zeki Koçer “ E Fatura Ormanı oluşturmak için düzenlediğimiz ağaç dikme törenine katıldığınız için teşekkür ediyorum. Elektronik fatura uygulamaları yaygınlaşmaya başladıkça kağıt israfının da önüne geçilmeye başlamıştır. Bu projede yer aldığımız için mutluyuz. Bugün 900 bin abonemiz elektronik fatura uygulamasına geçmiş durumda. Gelecekte bu sayıyı daha da arttırarak kağıt tasarrufuna gidilecek ve dikilen fidanlarla ormanlarımız artması sağlanacaktır. Şirketimizin E Fatura Ormanı oluşturmasında katkılarından dolayı Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’a ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Hikmet İhtiyar da konuşmasında küresel ısınma ve çevre sorunlarına değinerek “ Ekonomik kriz zamanla atlatılacak ve unutulacaktır. Ama küresel ısınma ve çevre sorunları insanlık devam ettikçe sürecektir. Durum tehlikelidir, alınacak önlemler bellidir. Ağaca ve yeşile gereken önem verilmelidir” dedi.
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş ise konuşmasında “Bu gün burada 85 hektar alanda on binlerce ağaç fidanı toprak ile buluşup ileride orman olacak. Bu güzellik ormancı arkadaşların çabası ile olduğu kadar çevre sakinlerinin de bu ağaçlara ve çevreye sahip çıkması ile mümkündür. Biz il genelinde 6 milyondan fazla fidan diktik. Bunu yaparken de gösteriş yapmıyoruz. Daha yeşil bir Kırklareli için çalışıyoruz. Yeşile ve ağaca gösterdiğiniz sevgi için teşekkür ediyorum. Toplumumuzda 7 den 70’e herkesin daha duyarlı hale getirilmesi için hepinizin üzerine düşen görevi yapacağını biliyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte hazırlanan alanda fidan dikimini gerçekleştirdiler. Daha sonra koruluk alanda beraberce öğle yemeği yenilerek etkinlik son buldu. (gk) 


 
---

Lüleburgaz Kaymakamlığı’nın Ağaç Bayramı Karamusul Köyü’nde yapıldı

LÜLEBURGAZ

Lüleburgaz Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ağaç bayramı ilçeye bağlı Karamusul köyünde yapıldı.
Kaymakam Lütfullah Gürsoy’un katkılarıyla düzenlenen ağaç bayramında gölet etrafına 500 adet Akçaağaç ve sedir fidanı dikildi.
Ağaç bayramına katılan Kaymakam Lütfullah Gürsoy, 65.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şenol Alpaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Ertuğrul Sarıyar, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halit Gülten, Milli Eğitim Müdürü Hayrettin İnce, İlçe Tarım Müdürü Hasan Kahraman, Vergi Dairesi Müdürü Fevzi Elvanoğlu, Nüfus Müdürü hikmet Tosun, Sivil Savunma Müdürü Kemal Çağlayan, Müftü İsmail Günay, Ağaçlandırma Başmühendisi Nihan İnan, Ağaçlandırma Şefi Sezai Akbaş ve Karayolları Şube Şefi Gürsel Özkan ve Karamusul‘lu erkek ve kadınlar tarafından fidanların dikimi yapıldı.
Kaymakam Gürsoy ağaçlandırma çalışmalarına katılanlara teşekkür ederek, diğer köylerde de ağaçlandırma çalışmalarının sürdürüleceğini söyledi.
Ayrıca Karamusul köyünün mezarlığına 100, şehitliğe de 70 olmak üzere toplam 150 adet selvi fidanı dikildi.

Fatma Nine 25 tane fidan dikerek rekor kırdı
Ağaçlandırma çalışmalarına Karumusul köyünden 73 yaşındaki Fatma Kırım’da katıldı. 9 çocuk ve 11 torun sahibi olan Fatma nine, gençlere taş çıkartırcasına tek başına 25 adet fidan  dikerek rekor  kırdı.
Ağaç bayramı yapılan ikram ile sona erdi. (gk)

---

SGK, 400 fidanı toprakla buluşturdu
* Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından merkez ilçeye bağlı Ahmetçe Köyü mevkiinde bulunan 5,5 dönümlük alana 400 adet Sedir Çamı dikildi.
HABER MERKEZİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Orman İşletme İl Müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonucunda, merkez ilçeye bağlı Ahmetçe Köyü mevkiinde Hatıra Ormanı oluşturulması kararlaştırıldı.
Alınan bu karar doğrultusunda çevresi dikenli tel ile çevrilerek ekim aşamasına getirilen 5,5 dönümlük alana dün saat 14.00’te düzenlenen tören ile 400 adet Sedir Çamı Fidanının dikimi gerçekleştirildi. Düzenlenen Fidan ekim Töreni’ne; Kırklareli Vali Yardımcısı Halis Peker, SGK Kırklareli İl Müdürü Mehmet Bayram, Orman İşletme Müdürü Şahin Aybal, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ata Karataş, Milli Eğitim İl Müdürü Halil Ecevit, Mahalli İdareler İl Müdürü Alaeddin İkican, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdür Yardımcıları ve personeli katıldı.
Yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Kırklareli İl Müdürü Mehmet Bayram şunları kaydetti:
“Orman İşletme Müdürlüğü Kırklareli işletme Şefliği'nin Ahmetçe Köyü arkası adresinde bulunan 431 nolu bölmesi 1.0 Ha.’lık (10 Dönüm) alanı Kurumumuz adına ağaçlandırılmak üzere tahsis edilmiştir.
Tahsis edilmiş olan yerin üst kısmı (Yolun üst tarafı) yaklaşık olarak 3 dönüm civarındadır. Tahsis edilen yerin alt kısmı yan tarafı kullanan şahıs tarafından 1,5 dönüm civarı buğday ekilmiştir. Şu anda sürülmüş olan ve ekilecek alan 5,5 dönüm civarıdır. Tüm alanın ağaçlandırılması halinde 2000 civarı çam fidanı gereklidir. Şu anda Müdürlüğümüzce 400 adet (farklı yaşlarda ve boylarda) SEDİR çamı ekilecektir.
Ekilecek alanın kalan kısmına İl Çevre Orman Müdürlüğü'nün Ağaçlandırma bölümü ile ve Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu kış ekiminin daha uygun olması, ekilen fidanların tutma olasılığının daha yüksek olması nedeniyle, kış ekimi yapılması kararlaştırılmıştır. Kalan kısmın ağaçlandırılması yılın sonlarında Ekim, Kasım ayları civarlarında yapılacaktır. Geriye kalan 1500 civarı ağaç Ekim-Kasım aylarında ekilecektir.”
Bilgilendirmenin ardından başta Kırklareli Vali Yardımcısı Halis Peker, SGK Kırklareli İl Müdürü Mehmet Bayram olmak üzere törene katılanlar tarafından Hatıra Ormanı olarak oluşturulan alana fidanların dikimleri gerçekleştirildi. (s)

---

Moto8 Evrensekiz “Yarınlar için bugünümüzden geriye çocuklarımız kadar ağaçlarımız kalsın”

Lüleburgaz

3 yıl önce amatör bir ruhla yola çıkılarak kurulan Moto8 Evrensekiz Motosiklet Grubu, 50 kişilik üye sayısı ile profesyonellik yolunda amatör bir şevk ile etkinliklerine devam ediyor.
Yapmış oldukları gezilerde güvenliği ön planda tutarak arkadaşlık ve dostluk ile yapmış oldukları bir etkinliğe daha hizmet ettiler.
Doğa sevgisiyle yıllar içerisinde birlikte yola çıkan bu grup kendi beldelerini de unutmadılar ve Evrensekiz Göletinde 150 çam fidanı ekerek Moto8evrensekiz koruluğunu kurdular.
Moto8evrensekiz Motosiklet Grubu’nun kurucularından Bilal Akyol ve Erdal Ay fidan dikimi sonrası vermiş oldukları ortak demeçte; “Birlikte başladığımız bu sevdaya daha sonra diğer arkadaşların da katılımıyla iyi bir ekip olduk. Dostluk ve paylaşımcı bir zihniyetle hareket ederek yapmış olduğumuz her gezi sonrası daha güçlü bir kadroyla yola devam etmeye başladık.  Başlangıçta çok eksiklerimiz olmasına rağmen, zaman içerisinde ehliyet ve tüm motor ekipmanlarını birlik içerisinde tamamladık. Gelecek kuşaklara yeşil bir bölge bırakmak için bu tür etkinliklere devam edeceğiz ve tüm bölge halkından da etkinlikler için destek bekliyoruz.
Yarınlar için bugünümüzden geriye çocuklarımız, çocuklarımız kadar da ağaçlarımız kalsın.
Haydi, fidan dikelim, bugün gururumuz olsun” sloganımızla her birinizi moto8evrensekiz.tr.gg internet adresimize ve şirin beldemize bekliyoruz” dediler. (nt)