Kırklareli'nde 7 bin 278 öğrenci okula "Merhaba" dedi

2009 - 2010 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte Kırklareli'nde 7 bin 278 Okul Öncesi ve İlköğretim 1. Sınıf öğrencisi dün okula 'Merhaba' dedi.

 

HABER MERKEZİ

İlköğretim Haftası nedeni ile düzenlenen törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından çelek koyma törenine geçildi. Törene Kırklareli Vali Vekili Volkan Köksal, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur Kırklareli Merkez İlçedeki ilköğtertim okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Çelenk töreninden sonra Kırklareli merkez ilçe Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulunun düzenlediği ilköğretim haftası törenine geçildi. İlköğretim haftası töreninde saygı duruşu ve İstiklal marşının söylenmesinin ardından açılış konuşması yapan Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Kızılay; “Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim okulu 1903 Bulgaristan Razgart doğumlu Hamdi Helvacıoğlu tarafından yaptırılmış, Kırklareli'mize ve Milli Eğitimimize armağan edilmiş ve 23 Nisan 1957 yılında da Eğitim ve öğretime açılmıştır. Kendilerine sonsuz Şükranlarımızı sunar Allah'tan rahmet dileriz.
Eğitim ve eğitimcinin öneminden bahseden Ulu önder Atatürk; " Eğitim ve eğitimciden yoksun bir millet henüz millet olma kimliğini kazanamamıştır" derken millet olabilmenin şartının eğitimden geçtiğini açıklamıştır.
Peki nasıl bir eğitim?
İlk önce öğrencilerimizin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini yetiştirmelerine imkan tanıyan; çağdaş, bilimsel, demokrasiyi esas alan bu temeller üzerinde yetişen bir eğitim.
Bunun yanında; ailesini, vatanını, milletini gönülden seven, kültürel değerlerine sıkı sıkıya bağlı, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese aynı ölçülerde yaklaşan,
Kendisine saygı duyduğu gibi başkalarına da saygı duyan, güvenen, çevresine değer veren, ilim öğretmenin bir fazilet olduğunu anlayan, toplum menfaatlerini kendi menfaatlerinden üstünde tutan,
Eğitimin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu bilen, bu vatanda yaşamaktan ve bu vatanın bireyi olmaktan gurur duyan, öğretimden çok eğitimin ön plâna çıkarıldığı bir eğitim.
2009/2010 eğitim ve öğretim yılının okulumuz , ilimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını,, 2009 yılında emekli olan yönetici ve öğretmen arkadaşlarıma mutluluklar dilerim,
Eğitim ve Öğretime devam edecek olan yönetici ve öğretmen arkadaşlarımın da fedakârca yapacak oldukları çalışmalarından dolayı şimdiden kendilerine teşekkür ederim.” dedi.
Kızılay’ın konuşmasını ardından konuşma yapan Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser” 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı İlköğretim Haftası Açılış Programına hoş geldiniz diyor, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Bu yıl 14-18 Eylül 2009 tarihleri arası, yani bu hafta "İlköğretim Haftası" olarak kutlanacaktır. İlköğretim; insan hayatında, temel eğitimin verildiği, asgari bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırıldığı, zeka ve yeteneklerin geliştirildiği önemli bir basamaktır. Çocuklarımızın iyi bir vatandaş olması için; temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkların kazandırılması, milli ahlak anlayışına uygun olarak yetiştirilmesi, ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünde hayata ve üst öğrenime hazırlanması İlköğretimin amaç ve görevleri arasında yer almaktadır.
Esasen, 2009-2010 Eğitim Öğretimin başlangıcı, bir başka deyişle bu yıl okulların
açılışı 24 Eylül 2009'dur. Ancak Bakanlığımızın 2 yıl önce başlattığı uygulama ile okulların
genel açılış tarihinden bir hafta öncesinden, okul öncesi öğrencilerimiz (anaokulları ve
İlköğretim okullarının anasınıfları) ile İlköğretim okullarımızın birinci sınıflarına yeni kayıt
olan öğrencilerimiz okullarına gelmektedirler. Bu nedenle anasınıfı ve İlköğretim birinci sınıf
öğrencilerimiz bugünden itibaren hafta boyunca okullarında bulunacaklar, böylece
okullarıyla, öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla kısaca yeni çevreleriyle sıcak bir iletişim
kurmaları sağlanacaktır. 
Bu iletişimin merkezinde "sevgi" vardır. Esas amaç; bu minik, bu küçük yavrularımızın yeni karşılaştıkları çevreyi, yani okulu, fiziki ve sosyal yapısıyla tanımak, tanırken sevmek ve sımsıcak bir yuva olarak benimsemektir. Öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz çok iyi bilirler ki öğrenci, öğretmenini severse dersim de sever, dersini severse okulunu da sever, okulunu severse okumayı da sever. Sever, sever, sever. Sevdiği ölçüde de sevilir.
Bugün öğrencilerimizin duyduğu heyecanı sizlerin de duyduğuna inanıyorum. Onları okullarına alıştıracak sizlersiniz. Unutmayınız ki öğretmenlik mesleği kutsaldır. Çünkü öğretmenlik, insana ve insanlığa hizmet demektir. Öğretmenlik mesleği bir sanattır. Öğretmenler de sanatçıdır. Hiç şüphesiz sanatçı olmak fedakarlık ister, gayret ister, sabır ister ve en önemlisi sevgi ister. Atatürk bir sözünde; "İlk ilham ana baba kucağından sonra, okuldaki öğretmenin dilinden, vicdanından ve eğitiminden alınır" diyor. Bu güzel mesleği başarılı bir şekilde icra ettiğinize inanıyorum. Başarınızın en net göstergesi de ilimizin ülkemiz genelindeki başarısıdır. Bugün onurla ifade etmeliyim ki 2009 Ortaöğretime öğrenci yerleştirme (OYP) deki başarı sıralamasında Kırklareli olarak 81 il içinde 9'uncu sırada, üniversiteye giriş sınavları (ÖSS) sonucunda üniversitelere öğrenci yerleştirme basan sıralamasına göre de Kırklareli olarak 81 ilin 1'incisiyiz. Bu 1'incilik bayrağı 4 yıldır ilimizin elindedir. Şüphesiz bu basanlar öyle çok kolay I elde edilmiyor. Bu onur verici basanlarda okullarımızın yöneticilerinin paylan var. Bu basanda öğretmenlerimizin paylan var. Bu basanda dershanelerimizin paylan var. Bu basanda öğrencilerimizin ve onların değerli velilerinin paylan var. Ben bugün bir defa da burada Kırklareli'nin eğitim ve öğretimde yakaladığı bu üstün başarıyı kutluyorum. Emek ve I pay sahiplerini; öğretmenlerimizi, yöneticilerimizi, dershanelerimizi, velilerimizi ve sevgili öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyorum ve diliyorum ki ilimizin bu güzel başarısı artarak devam etsin. Bu konuda da herkese tekrar basanlar diliyorum.
Bugün sizler de haklı bir heyecan ve tatlı bir telaş içindesiniz. Sizlerin heyecanınızı paylaşıyoruz ve sizlere diyoruz ki; sizler eğitim ailesinin önemli bir parçasısınız. Hiç unutmamanız gereken bir husus şudur: Çocuklarınız sizden pozitif yaklaşımlar görmelidir. Onlara hep olumlu, moral verici, motive edici yaklaşımlar sergilemelisiniz. Zira marifet iltifata tabidir. Onların öğretmenleri ve yöneticileri ile sıkı bir işbirliği içinde olmalısınız. Bütün bunlar çocuklarımızın eğitim ve öğretimine olumlu katkılar sağlayacaktır.
Sevgili öğrencilerimiz sizi seviyoruz. Eğitim öğretimin merkezinde siz varsınız. Bizlerin çalışmaları sizin iyi bir eğitim almanızı sağlamak amacına yöneliktir. Çünkü biz biliyoruz ki, sizi ne kadar iyi yetiştirebilirsek, ülkemize de o denli iyi hizmet etmiş olacağız. İlköğretim Haftanızı ve yeni öğretim yılınızı kutluyoruz ve sizlere üstün basanlar diliyoruz.
Bakanlığımız, yaşadığımız çağın "Bilgi ve Teknoloji" çağı olduğunu dikkate almıştır. Bu bağlamda süreklilik anlayışı ile okullarımızın teknik donanımlarını sağlamış, müfredat programlarındaki yenilik ve değişiklikleri gerçekleştirmiştir. Bu yıl ilimizde İlköğretim ve Ortaöğretimde öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmekte olan kitap sayısı 653.663'tür.Bakanlığımıza bütün bu çalışmaları ve hizmetleri nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz.
Bu güzel hizmetlerin tamamı birlikte değerlendirildiğinde bizlere düşen tek bir şey var. "İşimizi iyi yapmak".
İlimizin, okul öncesi eğitimde okullaşma oram % 46,3 8'dir. İlköğretimde % 98,01dir. Zorunlu İlköğretimden sonra Ortaöğretime geçiş oranı %79,87'dir. Bugün ülke ortalamasının üzerinde olan bu verileri hep birlikte yükseltmek için çalışma zamanıdır. Çünkü biz biliyoruz ki bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eğitimli ve üretken bir toplumla mümkün olabilmektedir. Atatürk'ün hedef gösterdiği Çağdaş Uygarlık düzeyi, nitelikli ve eğitimli insan gücüyle sağlanabilecektir.
Kırklareli Milli Eğitim Camiasının, tüm yöneticileri, öğretmenleri, -çalışan tüm personeli, öğrencileri ve velileri olarak elbirliği ile, gönül birliği ile, eğitimdeki başarımızı muhafaza etmek ve daha ilerilere taşımak için çalışacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle yeni eğitim öğretim yılının ve İlköğretim haftasının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser’in konuşmasının ardından Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulundan Sena Özcan isimli bir öğrenci “Bayrak” İsmet Çağrı İçel isimli bir öğrenci de “Atatürk Olmak” isimli şiiri okuldular. İlköğretim 8. sınıf öğrencileri okula yeni başlayan 1.sınıf öğrencilerine hoş geldin çiçeği verdi. Son olarak İlköğretim Haftası Töreni Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulunun Halk Oyunları gösteri ekibinin halk oyunları gösterisiyle son buldu.
İlköğretim haftası programı sonrası Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulu yeni oklu başlayan öğrencilerin sınıflarında ziyaret eden Kırklareli Vali Vekili Volkan Köksal ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser öğretmenlere yeni öğretim yılının hayırlı olması dileğinde bulunup öğrencilere de iyi dersler dedi.(ek)