Kırklareli'nde bir vatandaşımız daha, kontör dolandırıcılarının tuzağına düştü

Kırklareli'nde bir vatandaşımız daha, kontör dolandırıcılarının tuzağına düştü

Telefonla kontör dolandırıcılığı her geçen gün artarak devam ediyor. Ilimiz Kırklareli’nde bir vatandaş daha, geçtiğimiz günlerde bu tuzağa düşerek, yüzlerce lira zarara uğradı. Daha önceki zamanlarda da ilimizden, bu durumlarla karşılaşarak dolandırılan vatandaşlarımız olmuştu.

Türkiye’nin birçok yerinde vuku bulan telefonla kontör dolandırıcılığına, ilimizde de zaman zaman kurbanlar veriliyor. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın telefonunla yaptığı konuşması, onu maddi açıdan külfetli bir durumun içine sürükledi.

Aldığımız bilgilere göre yaklaşık 60 yaşlarında olan bir vatandaşımızın, gün içerisinde tanımadığı bir numaradan telefonu arandı. Vatandaşın aramayı cevaplamasının ardından, kendisini herhangi bir ilçenin Emniyet Amiri şeklinde tanıtan şahıs, mağdur vatandaşa, telefon numarası ve kimlik bilgilerinin bir terör örgütü tarafından kullanıldığı yönünde değişik ve karışık bir çok konu anlattı.  Söylediklerini profesyonel bir şekilde ifade eden şahsın konuşmasının yanından, polis telsiz seslerinin duyulması da, olayın inandırıcılık boyutunu güçlendiriyordu. Aradığı vatandaşa, telefonu kapatmadan, kullandığı kredi kartı varsa, o kartın banka şubesindeki ATM’ye gitmesini söyleyen şahıs, yaptığı konuşmayla verdiği numaralara yaklaşık bin TL’lik kontör yükletti. Telefondaki şahıs vatandaşa, bir operasyonu yönettiğini ve kendisinin de buna yardımcı olursa, kısa sürede operasyonun sonuçlanacağını, yüklediği kontörlerin parasını da operasyon sonunda geri alabileceğini söyledi.

Bunun yanısıra, bu telefon görüşmesini o anda yanında bulunan birine dahi söylememesi, aksi halde durumun deşifre olarak operasyonun boşa gideceği yönünde konuşmalarda bulundu. Durumun bir dolandırıcılık olduğunun sonradan farkına varan vatandaş, polise ve savılığa giderek suç duyurusunda bulundu ve kontör yüklettiği numaraların listesini vererek şikayetçi olduğunu beyan etti.

Tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de Emniyet Müdürlüğü bu konularda vatandaşı dikkatli olması ve bu tarz aramalara itibar etmemesi konusunda uyarıyor.

Emniyet Müdürlüğü’nün uyarıları

Il Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda bu dolandırıcılık şeklinde artış olduğuna dikkat çekerken, vatandaşların iyi niyetinden ve arayan kişinin kendisini tanıtma şekline itibar etmelerinden dolayı olaya ister istemez inandıklarını söyleyerek, vatandaşlara şu uyarılarda bulundular:

“Sizleri arayarak, kullanmış olduğunuz cep telefonundan emniyet görevlisi, askeri rütbeli ve hakim-savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız edildiği, taciz edildiği, kendilerinin bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıklarını söyleyerek; telefonunuzun sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için kontör göndermelerinin gerektiğini; ‘sizin ve başka vatandaşların cep telefonu numaralarını sizin adınıza teröristler kullanıyor.

Çok konuşma yapılıyor, size yüklü miktarda fatura gelecek. Biz bu şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacağız.

En yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız cep telefonu numaralarına kontör yükleyin, operasyon bittikten sonra biz size haber vereceğiz. Devlet masrafları sana ödeyecek’ diyerek kontör talep eden;

Ayrıca; cep telefonunuza ‘ödül kazandınız’ şeklinde mesaj gönderip, mesaj gönderilen kişiyi arayıp ne ödülü kazandığını sorunca, yüklü miktarda para ödülü kazandığını ancak, ödülü alabilmek için 3 adet kontör kartı alıp şifresini göndermesi gerektiği vb. gibi söylemler ile arayan kişilere itibar etmeyiniz ve en yakın kolluk birimine müracaatta bulununuz.

Vatandaşlarımız bu şekilde davrandığı takdirde, alınan polisiye önlemleri pekiştireceği gibi, kontör dolandırıcılarının işini de zorlaştıracaktır.

 Dolandırıcılık suçundan endişe duyan vatandaşlarımızın suçun önlenmesi faaliyetleri içerisine girerek polisiye tedbir ve önlemlere destek olması suç ve suçlularla mücadelede önemli katkılar sağlayacaktır.”