Kırklareli'nde Domuz Sorunu nihayet sona erdi

5 yıldan beridir Kırklareli ile Kavaklı Yolu arasındaki mevkide kurulu bulunan ruhsatsız Domuz Çiftliği geçtiğimiz gün yapılan son domuz sevkiyatlar ile kapatıldı.

Kırklareli merkez ilçeye bağlı Kavaklı Beldesi yolu üzerinde bulunan mevkide Zafer Üstündağ tarafından ruhsatsız olarak kurulan Domuz Çiftliği, 5 yıldan bu yana yapılan resmi takibatlar sonucunda geçtiğimiz gün buradan Antalya Manavgat’a 80 Domuz’un gönderilmesi ile birlikte kapatıldı.
Kırklareli Tarım İl Müdürü Murat Yıldız son sevkiyat ile il sınırları içerisinde Domuz Çiftliği’nin kalmadığın belirterek şunları kaydetti:
“Bakanlığımız tarafından çıkarılan ve 05.03.2004 tarih ve 25393 sayılı Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş Çalışma Denetleme Usul ve Esasları’na dair yönetmelik gereği ruhsatsız olarak ilimizde faaliyet gösteren Domuz Çiftliği hakkında 2004 yılından beri yapılan tahliye çalışmaları bugün tamamen bitmiştir.
İlgili yönetmelik gereği faaliyetten men kararı ve ruhsatlı mezbahane de hayvanların kesilmeleri konusunda ilgili şahsa teslim edilen hayvanlar hakkında uzun bir süreçte herhangi bir gelişme kaydedilmemişti. Bu süreçte sorunun çözümü yerine kamu kurumlarına karşı mahkemelerde dava süreçleri başlatılmış ilgili davalar idare lehine sonuçlanmış Valiliğimizin de sıkı takipleri ve İl Müdürlüğümüzün koordinasyonu ile işletmedeki hayvanların tahliyesine başlanmıştır. İki ay gibi kısa bir sürede bugün son sevkiyatla birlikte ilimizde Domuz İşletmesi kalmamıştır.
İşletmenin illimizde bulunduğu süreç içerisinde Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğümüzde görevli Veteriner Hekimler ve Veteriner Sağlık Teknisyenleri tarafından haftada 2 gün sürekli sağlık kontrolleri yapılarak insan sağlığı ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabilecek hayvan hastalık ve zararlılarına karşı hassasiyetle kontroller devam ettirilmiştir.
Bu konuda bizlere destek veren İl Valiliğimize, idaremize katkıda bulunan sivil toplum örgütlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, bilinçli ve kamuoyunu yanıltmadan habercilik anlayışıyla değerli basınımıza teşekkürlerimizi arz eder, sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam dileriz.”  (s)