Kırklareli'nde dün sabah "KAR"a kışa uyandık

Kırklareli'nde dün sabah "KAR"a kışa uyandık

Uzun zamandır beklediğimiz beyaz mevsim sonunda kapımızı çaldı. Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ve kar yağışı Trakya’da etkili oldu. Dün gece yarısından sonra başlayan kar yağışı, araklıksız bir şekilde devam etti. Vatandaşlar sabah uykudan uyandıklarında Kırklareli’nin beyaz bir örtüye bürünmüş olduğunu gördüler.

Işlerine gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar Kırklareli’ne ilk olarak yoğun bir şekilde yağan kar’ı görünce şaşkınlık içinde kaldılar. Bu büyüleyici manzaranın tadını en çok çıkaranlar ise çocuklar oldu. Kar yağışı merkez okullarındaki eğitim programını aksatmazken taşımalı eğitim yapan köylerdeki okulların tatil olmasına neden oldu.

Ilçelerimizde son durum

Yağışın ardından Demirköy ilçesi ile Dereköy'de kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri, Kırklareli-Istanbul, Pehlivanköy, Demirköy, Dereköy yollarında tuzlama ve kar kazıma çalışmalarını sürdürüyor. Il Özel Idaresi ekipleri de Dereköy ve Demirköy'de köy yollarının kapanmaması için çalışmalara başladı.

Birçok ilçemiz ve ilçelerimize bağlı köyler de kara teslim oldu. Edindiğimiz son bilgilere göre Demirköy ve Kofçaz’a bağlı hemen hemen tüm köy yolları kapalı durumda. Ancak Köy Hizmetleri ekipleri hummalı çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Demirköy’de ve Kofçaz’da okullar 1 gün süreli tatil edildi. Dereköy Gümrük Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgilere göre ise bu bölgede de yoğun kar yağışının etkili olduğu ve yolların kapalı olduğu, yetkililer tarafından çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Kar yağışına rağmen hiçbir köyde elektrik kesintisi yaşanmadığı da belirtildi.

Kar, hayatı olumsuz yönde etkiledi

Kar ve soğuk havanın etkisi ile yapılan bazı çalışmalara ara verildi. Kimi araçların motorları donarken kimileri de yerlerde olan buzlanmaya karşı şehir içinde yokuşları çıkarken zorluk çektiler. Arabalarını sabahın erken saatlerinde çalıştırmakta güçlük çeken bazı vatandaşlar; “Kırklareli’ne ilk kar yağışı dün akşam geç saatlerde başladı. Sabah uykudan uyandığımızda Kırklareli’ni bembeyaz bulduk. Ilk önce içimizi bir huzur ve mutluluk kapladı. Işimize gitmek için evden çıktık ve arabamıza bindik.

Ancak soğuk nedeni ile arabamız çalışmadı. Bu nedenle işimize biraz geç kaldık” şeklinde konuştular.

En çok çocuklar sevindi

Bu beyaz güzelliğe en çok çocuklar sevindi. Sabah okullarına giderken kar topu oynayan öğrenciler, Kırklareli’ne karın düşmesi ile birlikte soğuk havaların da geleceğini, havalar daha da soğumadan karın tadını çıkarmak istediklerini söylediler.

Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü'nün internet sitesinden aldığımız verilere göre önümüzdeki iki gün ise şehrimizi soğuk günler bekliyor. 21 Ocak Perşembe günü hava sıcaklığının -8 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Ayrıca kuzeyden gelen rüzgarlar şiddetini yer yer 33 Km/sa 'e kadar çıkaracak. Bu tahminlerden de anlaşılabileceği gibi önümüzdeki hafta Kırklareli'ni zor günler bekliyor.

Soğuk havanın etkisi ile vatandaşlar çocuklarının sağlığı açısında sıkıca giydirdiler. Ancak çocuklar okulda derslerine girmeden önce kar topu oynamayı tercih             ettiler.

Esnaf tedbirliydi

Bazı esnaflar karın buza dönüşmemesi için dükkanlarının önlerine kül ve tuz döktüler.

Esnaf ise kar yağışı hakkında şu cümleleri söylediler; “Bu yıl Kırklareli’ne karın düşmesiyle birlikte havalar soğudu. Buzlanmalar meydana gelebileceğinden dükkanlarımızın önüne tuz veya kül döküyoruz. Böylelikle buzlanma olmuyor. Müşterilerimizin buzdan kayarak düşüp yaralanmasına bir nevi engel olmuş oluyoruz.

Herkesin buzlanmaya ve soğuğa karşı tedbirli olması gerekli. Son zamanlarda salgın hastalıkların olmasından dolayı vatandaşların sıkıca giyinmesi, eldiven ve şal ile kendilerini soğuktan korumaları gerekiyor. Bu konuda çocuklara daha dikkat etmek  gerekiyor” dediler.

Sürücüler dikkat

Tüm sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kar ve buzlanmaya karşı güvenli sürüş için yapılması gerekenleri herkesin iyi bilmesi gerekli.

Kötü hava şartlarında güvenli sürüş için, sürüş tekniğinin yanında, araçta bulundurulması gereken malzemeler de önemli rol oynuyor.

Bu arada karlı ve buzlu havada trafiğe çıkacak sürücülerin sürüş stilini yol ve hava şartlarına uydurmak ve her zamankinden daha dikkatli araç kullanmaları büyük önem taşıyor.

Özellikle sabahın erken saatlerinde işe gidecek olan vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan yetkililer şunları dile getirdi; “Kar yağışının etkisiyle gece don olayı yaşanabilir.

 Bu nedenle sabah işe gidecek olan vatandaşların daha dikkatli olmaları gerekir. Her sürücü mutlaka evden çıkmadan önce tedbir almalı. Özellikle uzun yola çıkanların daha dikkatli olması gerekli” şeklinde açıklamada bulundular. Sadece sürücülerin değil don olayına karşı bütün vatandaşın dikkatli olması gerekiyor.