"Kırklareli'nde hayvancılık SOS vermiyor, aksine artıyor"

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen'in gazetemize yapmış olduğu 'Kırklareli'nde Hayvancılık SOS veriyor' açıklamasına Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü'nden verilen cevapta aksine hayvancılığın arttığı belirtildi.


Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen gazetemize yaptığı açıklamasında Kırklareli’nde hayvancılığın SOS verdiğini ve giderek azaldığını kaydetmişti. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada aksine artış olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:
“ İlimizde 2000 yılında 81719 adet Büyükbaş Hayvan bulunmakta iken 2008 yılında 110 bin 052 adet'tir. İşletme sayısı ise 19 bin 649 adettir. İlimiz hastalıklarından ari işletmeler konusunda da son iki yılda büyük bir çaba ile önemli sayılacak derecede ilerleme kaydedilmiştir. Hastalıktan ari işletme sayıları 2006 yılında 85 işletmede bin165 hayvan, 2007 yılında 120 işletmede bin 644 hayvan 2008 yılında da 135 işletme ve bin 867 hayvan hastalıktan ari statüsü kazanmıştır.
İlimizde hayvan hareketlerinde 2007 yılında 22 bin 092 adet Büyükbaş Hayvan sevki diğer illere yapılmış iken, bu rakam 2008 yılında 17 bin 462’dir. Bu rakamlar damızlık düve tercihinde İlimizin önemli bir İl olduğunu da göstermektedir.
İlimizde Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından Tarımsal amaçlı Kooperatiflere uygulanan hayvancılık projeleri kapsamında 2008 sonu itibari ile bin 500 civarında gebe düve kooperatif ortaklarına teslim edilmiştir. 2009 yılı programında da 5 adet tarımsal amaçlı kooperatifimiz hayvancılık projeleri konusunda yatırım programına alınmıştır. Bu programların gerçekleşmesi durumunda ilimiz üreticilerine yaklaşık bin civarında damızlık düve teslimi yapılacaktır.
İlimiz hayvancılığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi safhasında İlimizde tarım ve hayvancılık konularında faaliyet gösteren kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütlerine görevler düşmektedir. Hizmetleri üreticinin ayağına kadar götürmeyi görev bilen ve bu konuda fedakârlıktan kaçınmayan İl Tarım Müdürlüğümüz Demirköy İlçemizde cüzzi bir meblağ karşılığında Resmi Suni Tohumlama hizmetlerini başlatmıştır. Bunda amaç hayvan ıslahının sağlanması, verimliğin arttırılması ile işletmelerin daha aktif hale getirilmesidir.” (s)