Kırklareli'nde kaçak turlara dikkat!

Kırklareli'nde izinsiz tur düzenleyenlere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü göz açtırmıyor. Yetkililer ise vatandaşın mağdur olmaması için, seyahate çıkacak vatandaşların turların izinli olup olmadıkları konusunda dikkatli olmalarını istedi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle ülkemiz içerisinde tatil için gözde olan yerlere seyahat firmaları tarafından turlar düzenlenmeye başlandı. Fakat her yıl olduğu gibi bu yılda çok fazla sayıda kaçak tur belirlenerek işlem yapıldı.
Konu ile ilgili bilgi veren yetkililer; “Söz konusu faaliyet ve mevzuatı gereği, seyahat acenteciliği faaliyetlerini Seyahat Acenteciliği Belgesi olan acenteler düzenleme yetkisine sahip olup, belgesi bulunmayan kişi, kurum ve kuruluşların tur ve gezi düzenlemesi yasaklanmıştır.
1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu ve bu kanuna dayalı çıkarılan 05.10.2007 tarih ve 26664 sayılı Seyahat Acenteleri Yönetmeliğinin hangi tür faaliyetlerin Seyahat Acenteliği faaliyet kapsamında olduğunu belirleyen 5. maddesi ve hangi tür faaliyetlerin Seyahat Acenteliği faaliyeti kapsamında sayılmayacağı hususlarını düzenleyen 6. maddesi dikkate alındığında yapılan faaliyetin Bakanlıktan belge almaksızın kaçak tur ve gezi faaliyeti kapsamında olduğu, dolayısıyla 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu'nun Bakanlıktan belge almaksızın yapılacak tur ve gezi düzenleyenler hakkında uygulanacak idari müeyyideyi düzenleyen 29. maddesi ve verilecek ceza konusunu düzenleyen 30. maddesine göre gerekli denetimler İllerde oluşturulan Denetim Komisyonları tarafından gerçekleştirilmektedir. Buradaki amaç hem yasal olmayan tur faaliyetlerini önlemek, hem de ülkemizin değişik yerlerine turistik gezi yapanların yasal, sağlıklı, güvenli ve kaliteli turistik faaliyette bulunmalarının sağlanmasıdır” dediler.
Kırklareli’nde tur düzenleme yetkisine sahip Turizm İşletme Belgeli Seyahat Acenteleri ise Rotam Tur, Souran Tour, Korur Turizm, Melih Turizm, Hyperion Turizm ve Selda Turizm şeklinde olduğu belirtildi. Kırklareli’nde bu firmalardan başka firmaların tur düzenleme yetkisi olmadığını belirten yetkililer bu firmaların dışında başka firmalarla seyahate çıkmamaları konusunun da üzerinde durdu. (yy)