Kırklareli'nde yetişen Karabaş otu, kansere iyi gelen bir özelliğe sahip

Kırklareli'nde yetişen Karabaş otu, kansere iyi gelen bir özelliğe sahip

Edinilen bilgilere göre ilimizde yetişmekte olan Karabaş otunun birçok hastalığa iyi gelmesinin yanında, kanseri de iyileştirdiği tespit edildi.

Rutubetli yol kıyılarında, kayın ve ladin ormanlarında rastlanan, gül kırmızısı renkte ve çok güzel çiçekleri olan, çiçeklenme dönemi Haziran ayında başlayıp Ekim ayına kadar süren Karabaş otu, Kırklareli’nin yanısıra, Istanbul, Bolu, Kastamonu, Amasya, Giresun, Rize ve Erzurum illerinde de doğal olarak yetişiyor. Çiçeklenme süresinin uzun olması nedeniyle önemli ballı bitkiler listesinde yer alan karabaş otunun balı, oldukça açık sarı renkli olup kısmen geç kristalleşir.

Geçmişten günümüze şifa kaynağı bitkilerden biri olarak gelen karabaş otunun ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü ve idrar yollarında mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğu yüzyıllardır biliniyor. Yapılan bilimsel araştırmalar bu bilgileri doğrulamış ve karabaş otunun bilinmeyen bazı özelliklerini ve faydalarını da ortaya çıkarmıştır.

Sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde daha çok etkili olan karabaş otu, damar açıcı ve vücutla bağırsakları da kuvvetlendirici özelliklere de sahip olduğu belirlendi.

 Ayrıca makat hastalıklarına karşı da etkili olan Karabaş otunun suyu tarçın, karanfil, kimyon, kişniş gibi maddelerle içildiği takdirde el ve ayak titremelerinden kurtarıyor. Bu bitkinin yaklaşık 120 türü ülkemizde doğal olarak yetişmekte. Çok yıllık bir bitki olan Karabaş otunun boyu 30-100 cm. arasında               değişiyor.

 Karabaş otunun kansere etkisi

Karabaş otunun özelliklerinden biri; akciğer ve kan kanserlerinin ilerlemesinde ve beyin tümörlerinin de genel olarak ilerlemesinde güçlü bir geciktirici ve durdurucu özelliğinin olmasıdır.

 Hatta, bazı akciğer, kan ve beyin kanserli hastalarda öylesine etkilidir ki onları kesin olarak tedavi edebilir. Karabaş otunun içerdiği perillyl-alkol hem hücre bölünmesini önlemekte, hem de prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı etkin özellik göstermektedir. Içerdiği geraniol maddesinin, kansere karşı koruyucu ve de tümör yok edici özelliği vardır…

Karabaş otunun kan dolaşımını düzenleyici özelliği, yüksek oranda (yaklaşık 5000 ppm) içerdiği rosmarinik asitten kaynaklanmaktadır. Rosmarinik asitin önemli diğer iki özelliği antiatherosclerotic (Damar Sertliğine karşı) ve kanı sulandırıcı özelliğinin olmasıdır.

Karabaş otunun içeriği

Karabaş otunun içerdiği 1,8-cineole; antibakteriyel, antialerjik, sedatif (sakinleştirici), antirhinitis (burun nasal membranında oluşan enfeksiyona karşı), antilaryngitic (ses tellerindeki enfeksiyonlara karşı) ve hypotensive (tansiyon düşürücü) özelliği olan bir maddedir. Genel olarak karabaş otu yirminin üzerinde antibakteriyel özellikli etkin madde içermektedir. Özellikle, içerdiği caryophyllene maddesi staphylococ ve de streptococ bakterilere karşı spesifik (özel) olarak çok güçlüdür…

Sinir ve stres için ne yapmalıyız?

Uzmanlar, faydasından ötürü 'beyin süpürgesi' dediği karabaş otunu stres altındaki kişilere tavsiye ediyor.

Işyerinde yorucu bir Gün sonrasında gerginlik ve zihin yorgunluğu hissediliyorsa karabaş çayı faydalı olabilir. Bir bardak kaynamış Suda bir tutam (1-2 çay kaşığı=1,5 gr) karabaş otu 5 Dakika demlendirildikten sonra içiliyor.

Karabaş otu, huzursuzluğa, sinirsel kökenli bağırsak bozukluklarına, sinirsel yorgunluğa, uyku düzensizliklerine, grip, astım ve romatizmaya iyi geliyor ve dolaylı yoldan kolesterolü düşürüyor.

Bu faydalı otun günlük dozunun ise yaklaşık 3 fincan olduğu bildirildi.