Kırklareli'ndeki tarihi hamam kapanacak

Kırklareli'ndeki tarihi hamam kapanacak

Kösemihalbey Hızırbey tarafından 1383 yılında yaptırılan Kırklareli'nin tek hamamı olan Tarihi Hızırbey Hamamı'nın müşteri olmaması nedeniyle tamamen kapanma noktasına geldiği belirtildi.  Hamam Işletmecisi Osman Yüceel, yaptığı açıklamada, tarihe tanıklık etmiş hamamı, müşteri gelmemesinden dolayı kapatmak zorunda kalacağını söyledi. Osman Yüceel, geçmişte hamamda yıkanmanın bir kültür olduğunu, adetten sayıldığını, ancak bir çok kültürün yok olduğu gibi hamam kültürünün de yok olmaya başladığını belirtti.

Hamamda yakılan odunun parasını çıkaramayacak duruma geldiklerini anlatan işletmeci Yüceel, şunları kaydetti:

''Kırklareli'nin tek hamamı burası, kapanırsa Kırklareli'nde bir kültür yok oldu demektir. 10 yıl önce 7 kesecinin çalıştığı hamamda şu anda 1 keseci çalışıyor. Her geçen yıl hamam kültürümüz erozyona uğruyor. 10 yıl önce günde 100 kişi hamama gelirken son 3 yıldır hamama gelenlerin sayısı, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azaldı. Gelen kişiler de ya evleri olmayan ve kaldıkları otellerde sıcak su bulamayanlar veya günü birlik Kırklareli'ne gelenler. Böyle giderse başka çaremiz kalmayacak hamamın kapısına kilit vuracağız.''

Kadınlar bölümünü müşterisizlikten kapattıklarını bildiren Yüceel, ''Kadınlar kısmına 20 yıldır tek bir kadın gelmeyince o bölümü kapattık. Böyle giderse, erkek kısmında kapatmak durumunda kalacağız. Hep cepten gidiyor. Baca tütüyor ama boşuna. Her gün haneye gider, borç olarak yazılıyor'' dedi.