Kırklareli'ndeki TOKI krizi hala çözülemedi

Kırklareli'ndeki TOKI krizi hala çözülemedi

Geçtiğimiz gün Kırklareli’ye gelen TOKI ihalesinin yeni sahibi ‘Inta’ firması, eski firmanın çalışanları tarafından tepkiyle karşılanmış ve randımanlı bir görüşme sağlanamamıştı.

Eski firma Kobalt Inşaat’tan haklarını alamadıkları için hiç bir yere gitmeyeceklerini belirten taşeron firma çalışanları, yeni firma ‘Inta’nın yetkililerine direneceklerini belirtmişlerdi. Yeni firmanın, avukatı Şenol Gürşan’ın nezdinde çalışanlarla aldığı karar doğrultusunda, görüşmelerin dün saat 09:00’da yapılmasına karar verildi.

Ancak yeni firma nedeni bilinmeyen bir sebepten ötürü görüşmeye gelmedi. Şemsettin Özcan’ın Genel Müdürü olduğu Inta Inşaat, ihaleyi alan yeni firma olarak yetkililerini geçtiğimiz gün Kırklareli’ne gönderdi. Bunun üzerine 1 seneden beri mağduriyetleri giderilmeyen ve haklarını almak isteyen eski firma çalışanları, direneceklerini belirterek, bölgeyi terketmeyeceklerini açıkladı. Yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca, dün saat 09:00’da durum değerlendirmesi yapmak için tekrar toplanma kararı alındı.

Ancak Inta firmasının yetkilileri görüşmeye iştirak etmedi. Kırklareli TOKI inşaatı muammasını korurken, zaten yeterince sıkıntıya düşmüş olan vatandaşların üstüne bir de firma çalışanlarının mağduriyeti eklenince, işler iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Eski firma çalışanları Kobalt Inşaat’ın Kırklareli TOKI’de usülsüz faaliyetlerde bulunduğunu iddia ederek, sözkonusu inşaat alanındaki cami yapısının parasının alındığını ama caminin yapılmadığını, okul inşaatının da bitirilip eğitim verilebilir durumda gösterildiğini belirttiler.

Haklarını almadan hiç bir yere gitmeyeceklerinin altını çizen eski firma çalışanları, direnmek için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Inta Inşaat yetkililerinin dünkü görüşmeye gelmemesi akıllardaki soru işaretlerini artırırken, vatandaşın gözü kulağı da artık tamamen TOKI’ye çevrildi.

Durumun ne zaman çözüleceği ise henüz belli değil. Tüm bunların yanında inşaat olduğu gibi beklerken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Kırklareli TOKI’nin Ocak 2010’da biteceğine dair verdiği söz de inandırıcılığını kaybetmeye başladı.

Çalışanlar isyanda

Kırklareli TOKI alanında görüştüğümüz ve kriz nedeniyle iflas ederek TOKI’nin ihaleyi feshetmesine neden olan Kobalt Inşaat’ın ihale verdiği Ader Inşaat çalışanları, 1 seneden beri maaş almadıklarını söylediler.

Kobalt Inşaat’ın Şebinkarahisar, Ünye ve Hadımköy’deki TOKI inşaatlarında da, çalışanlarına aynı mağduriyeti yaşattığı ve işçilerin isyanı daha önce basın organlarında yer almıştı.

Kırklareli’deki Ader Inşaat çalışanları yaptıkları açıklamalarda; Kobalt Inşaat’tan 2 milyon TL alacakları olduğunu ifade ederek, haklarını istedikleri için, tehdit edildiklerini öne sürdüler ve “Alacağımıza karşılık verilen çekler birçok kez karşılıksız çıktı. Mağdur durumdayız.” dediler.

Daha önce, Ader Inşaat ile 4 milyon TL’lik iş yaptıklarını ve bunun 3 milyon 250 bin TL’lik kısmını ödediklerini ve geriye bahsedildiği gibi 2 milyon TL değil, 750 bin TL borçlarının kaldığını iddia eden

Kobalt Inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Civelek, kardeşi Erol Civelek ve Kobalt Inşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Şengül’ün ise uzun zamandır Kırklareli’ye gelmemesi çalışanları isyan ettirdi.

Hikmet Civelek önceki açıklamalarında, TOKI ile 107 milyon TL’lik iş yaptıklarını ancak bunun karşılığında alacaklarının tamamını tahsil edemediklerini öne sürmüştü.

Ader Inşaat çalışanları, Inta Inşaat’ın hazıra konmaya çalıştığını ve haklarını almadan buna izin vermeyeceklerini söylerken, Kobalt Inşaat yetkililerinin de korktuklarından dolayı buraya gelemediğini iddia ettiler. Tüm bunlar yaşanırken vatandaşta, ilerleyen günlerde bu krizin çözülmesini umut ediyor.