Kırklareli'ne daha elverişli bir müze şart

Kırklareli'ne daha elverişli bir müze şart

İlimizde Cumhuriyetin ilk yıllarında Belediye Başkanlığı binası olarak hizmet veren 1894 yapımı tarihi Kırklareli Müzesi'nde kayıtlı 5 bin 337 tarihi eser bulunmasına rağmen, binanın yetersizliği nedeniyle bunlardan ancak 605'i sergilenebiliyor.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Kırklareli'ne yeterli bir müze binası yapılmasının şart olduğunu söylediler.

Müzede sergilenenlerin, arkeolojik, etnografik ve sikkelerle benzeri eserlerden oluştuğunu ifade eden yetkililer, müzede halen kayıtlı bulunan 2 bin 525 sikkeden 72'sinin, 2 bin 157 olan arkeolojik eserden 323'ünün ve 655 olan etnografik eserden de ancak 210'unun teşhir edilebildiğini kaydettiler. Diğerleri ise depoda bekletiliyor.

Müzede yer alan eserlerin çoğu, Kırklareli ve çevre ilçelerdeki kazılardan elde edilmiş ve hemen hepsi nadir eserler arasında yer alıyor.

Müzemizdeki eserlerin önemli bölümü Neolotik, Kalkolotik, Prehistorik döneme ait. Dolayısıyla bunların tarihi M.Ö. 5 bin 800 ile 6 bin 800'e kadar inebiliyor. Bu dönemde demir, bakır, seramik ve cam gibi materyaller kullanılmıyordu. Insanlar o dönemde henüz madenle tanışmadığı için eserler, toprak, taş, kemik ve ağaçtan oluşuyor.

Müzemizde ayrıca, Roma dönemine ait çok değerli mermer heykel, sütun ve lahitler var. Bunlar da genellikle M.S II. yüzyıla ait eserler. Roma dönemi öncesine ve sonrasına ait eserler bakımından Vize ilçesi oldukça zengin. Çünkü Vize, Traklara başkentlik yapmış bir yerleşim birimi. Trakya'da başkentlik yapan iki önemli şehir var. Bunlardan ilki Vize diğeri de Osmanlı'nın başkenti olan Edirne.

Kırklareli müzesinde ilgi çeken bir başka eser de Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde, bir çiftçinin tarlasında çift sürerken bulduğu erzak küpü. Bunun yanında Müzemizde; Kırklareli'nin düşman işgalinden kurtuluşunda önemli görevler üstlenen bazı komutanların özel silah ve eşyaları da sergileniyor.