Kırklareli'ne tekstilde "tam" teşvik

Kırklareli'ne tekstilde 'tam' teşvik

Hükümet yeni teşvik sisteminde sadece teknik tekstili destekleme kararından vazgeçti. Birinci bölgedeki Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde daha önce kapsamda olan, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil ve tekstil boya-terbiye yatırımları teşvik kapsamından çıkarıldı. Bunun yerine tüm tekstil ürünleri imalatına teşvik verilecek.       

Daha önce teşvik edilecek sektörler arasında yer almayan tekstil, döşemelik parke ve sunta imalatı, öğrenci yurtları, radyo, televizyon haberleşme cihazları ve su ürünleri yetiştiriciliği de teşvik edilecek sektörler arasına eklendi. Bu sektörler neredeyse tüm illerde teşvik kapsamına alındı. Hükümetin tevşik listesine  tekstil sektörü dışında eklediği sektörler, özel sektöre de süpriz oldu. Hükümet, geçtiğimiz pazartesi günü açıkladığı kararnameyle teşvik paketinin ana unsurlarını değiştirmedi, ancak özel sektörün talepleri doğrultusunda, il ve bölgelerde teşvik desteği verilecek sektörlere yenilerini ekledi; bir anlamda bazı sektörlere torpil yaptı.

Ancak teşvik sistemine yeni eklenen sektörlerin Batı’dan Doğu’ya kadar neredeyse tüm illerde teşvik edilmesi dikkat çekiyor. Hükümet, neredeyse blok olarak tüm illerde aynı sektörleri teşvik kapsamına aldı. Örnek vermek gerekirse, Izmir, Samsun, Çorum ve Batman’da da döşemelik parke, kaplama ve sunta imalatı ile öğrenci yurtlarını teşvik edecek. En gelişmiş bölge olan 1. Bölge’de yer alan Istanbul’da deri yatırımları ve derinin tabaklanması ile ilgili 1 milyon TL’lik asgari yatırımların da teşvik edilmesi benimsendi. Ilk açıklanan pakette, teknolojik tekstili destekleme kararı alan hükümet, bu kararından vazgeçti. Yeni sistemde çok fonksiyonlu akıllı tekstil yerine sıradan tekstil yatırımlarının teşvik edilmesi benimsendi. Tekstil sektörü istediğini almış oldu. Birinci bölgedeki Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde daha önce kapsamda olan, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil ve tekstil boya-terbiye yatırımları teşvik kapsamından çıkarıldı. Bunun yerine tüm tekstil ürünleri imalatına teşvik verilecek.