Kırklareli'nin artık bir Kültür ve Turizm Müdürü var

Kırklareli'nin artık bir Kültür ve Turizm Müdürü var

Uzun yıllar vekalet usülüyle işleyen Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne geçtiğimiz aylarda yapılan bir atamayla, Ayasofya Müzesi eski müdürü Mustafa Akkaya’nın geleceği belirtilmişti.

Istanbul’da bulunan ve Dünyanın sayılı harikalarından kabul edilen Ayasofya’nın Müze Müdürlüğü’nü yapan Akkaya, geçtiğimiz hafta ilimize gelerek koltuğuna oturdu ve görevine başladı.

Uzun süredir eksikliği yaşanan ve şu ana kadar birçok vekil müdürün doldurduğu Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bugüne kadar gerek faaliyetler ve etkinlikler, gerekse projeler açısından ilimize neler kazandırdığı çoğu zaman tartışma konusu olmuştu. Il Milli Eğitim Müdürü, Il Sağlık Müdürü ve son olarak Meteoroloji Il Müdürü’nün vekalet ettiği bu koltuk, artık gerçek sahibine kavuştu.

“Kültür Kenti” olarak tanımladığımız Kırklareli’nin atamasının yapıldığını duyduktan sonra büyük bir merakla beklediği Mustafa Akkaya, geçtiğimiz hafta Kırklareli’ne gelerek hem burası ile ilgili bir etüd gezisi yaptı, hem de görevine başladı.

Kırklareli’ne ilk defa gelen Akkaya, daha önceden burayı kültürel, turistik ve sosyal açıdan takip ettiği zamanlar olduğunu belirterek, çok sakin ve huzurlu bir kente geldiğini de sözlerine ekledi.

Önce Mustafa Akkaya’yı biraz tanıyalım

1946 Yılında Yozgat Ili Sorgun Ilçesi'nde doğmuş, ilk ve ortaokulu Sorgun’da, lise ve üniversiteyi Ankara’da bitirmiş olan Akkaya; 1969 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi “Klasik Arkeoloji ve Çağdaş Anadolu Arkeolojisi” bölümünden mezun odu. Aynı süre içerisinde (4 yıl) “Ön Asya Arkeolojisi” derslerine de zorunlu (vizeli) olarak devam etti. “Sanat Tarihi” ve “Yunan-Roma Edebiyatı”nı yardımcı ders olarak seçti. Pedagoji derslerine de düzenli olarak devam ederek “Pedagoji Sertifikası” aldı.

1971-1976 yıllan arasında (5 yıl) Antalya’da görev yapan, iki yıl Fransızlarla, bir yıl Danimarkalılarla Antalya-Muğla Bölgesinde kazı ve araştırmalara katıldı. Alanya Halk Kütüphanesi’nin kurucusu ve ilk yöneticisi oldu. 1976-1987 yıllan arasında (11 yıl) Niğde Müzesi Müdürlüğü yapan Akkaya, aynı zamanda Il Kültür Müdürlüğü’nü de (6 yıl) süreyle vekaleten yürüttü. Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Niğde Eğitim Yüksekokulu’nda dört sömestr Inkılap Tarihi, Meslek Yüksekokulu’nda iki sömestr Sanat Tarihi ve Turizm dersleri verdi. 1983 yılında Çekoslovakya’da, 1985-1994 yıllarında Fransa’da “Müzecilik ve Turizm” konularında inceleme ve araştırmalar yaptı, konferanslar verdi.

1987-2001 yıllan arasında (14 yıl) Samsun Müze Müdürü olarak görev yapan Arkeolog Mustafa Akkaya, Alman Hükümeti’nin burslusu olarak 1995 yılında Stuttgart Üniversitesi’nde geçici öğretim görevlisi olarak çalıştı; Samsun ve çevresinin arkeolojik zenginliklerini tanıtan konferanslar verdi. 1999-2000 ders yılında 19 Mayıs Üniversitesi Samsun Eğitim Fakültesi’nde “Arkeoloji ve Sanat Tarihi” dersleri verdi.

30 Mayıs 2001 tarihinden bu yana Ayasofya Müzesi Müdürlüğü yapan Mustafa Akkaya, bu süre içerisinde iki kez Söğüt Müzesi Müdürlü’ğüne atandı. 5 ay süre ile Söğüt’te, 22.09.2005 - 27.07.2006 tarihleri arasında da Yozgat’ta Müze Müdürü olarak görev yaptı. Son olarak geçtiğimiz Haziran ayında Kırklareli’ye atanan Akkaya’nın Arkeoloji, Müzecilik ve Turizm konularında birçok araştırma ve incelemeleri, yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış makaleleri, ulusal ve uluslararası birçok kongre veya sempozyumda sunduğu (yayınlanmış) bildirileri bulunmaktadır.

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), Türkiye Folklor Araştırmaları Kurumu ile Arkeologlar Derneği’nin üyesi olan Mustafa Akkaya, Fransızca (iyi derece) ve Almanca (orta derece) bilmektedir.

Halkın bilinçlenmesi çok önemlidir

Buraya geliş sürecinde Trakya’yı gezme fırsatı bulan Akkaya, buraları çok beğendiğini belirterek, Kırklareli’nin de çok sakin bir yer olduğunu ifade etti.

Akkaya yaptığı kısa açıklamada şunları kaydetti:

“Şu anda Kırklareli’de sürdürülen çalışmaları araştırarak, incelemelerde bulunuyorum. Tanıma süresi bittikten sonra önem sırasına göre çalışmaları organize edeceğiz ve o konulara ağırlık vereceğim. Kırklareli’nde anladığım kadarıyla okuma yazma oranı çok yüksek. Ancak kültürle ilgili bakış açısı biraz pasif gibi. Burada kültür varlıklarını korumak için öncelikle halkın eğitim ve kültür seviyesini yükseltmek gerekiyor.

Bizim buna da çok büyük bir katkımız olacak. Halk iyi eğitilirse, doğru bilinçlendirilirse kültürde o il de büyük gelişme kaydedecektir.