"Kırklareli'nin özel hastaneye ihtiyacı yok"

'Kırklareli'nin özel hastaneye ihtiyacı yok'

Kırklareli Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı dün saat 15:00’da Kırklareli Belediyesi toplantı salonunda düzenlendi. Meclis üyesi Sezen Malik’in nişanı sebebiyle mazeret bildirerek katılamadığı toplantı, mazeretin kabul edilmesinin ardından diğer üyelerin tam kadro katılımıyla başladı.

14 ana maddelik uzun bir gündemle başlayan meclis topantısı, CHP grubunun her zamanki gibi Kırklareli’nin lehine yönelik talepleri kabul etmemesine sahne oldu.

Ilk olarak Ünal Başkur’un ve Başkan Çağlayan’ın gündeme ilave önerileri görüşüldü. Ilimizdeki iki bankanın talebiyle iki farklı noktaya ATM’li, klimalı, WC’li taksi duraklarının yapılması ve Kırklareli Üniversitesi’nin Hacı Zekeriya Mahallesi’ndeki yeni yüksekokul binasının olduğu bölgeye yönelik taşıma hattının yeniden düzenlenmesi maddeleri gündeme alındıktan sonra, Cavit Çağlayan başkanlığında olağan gündeme geçildi.

Ilk üç maddeyi teşkil eden; 2010 yılında uygulanacak Çeşitli Ücret Tarifelerinin görüşülmesi, su ücret tarifelerinin görüşülmesi, vergi resim ve harçlar tarifesinin görüşülmesi, oy birliğiyle Plan Bütçe Komsiyonu’na havale edildi.

Dördüncü madde olan 2010-2014 stratejik planının görüşülmesi, gündemin ilk uzun süren görüşmesi oldu. Meclis üyeleri tarafından, şehircilik düzenlemesine yönelik planlar ve sosyal yaşayışa katkı sağlayacak tasarıların yer aldığı planın, fazla anlaşılır olmadığı söylendi. Bunun üzerine maddenin, Kasım ayı gündeminde tekrar görüşülmesine karar verildi.

Mülkiyeti belediyeye ait olan Hatice Hatun Mahallesi’ndeki taşınmazın satış talebi maddesi, belediye terminaline giriş-çıkış yapan resmi araçlardan ücret alınmaması konusunun görüşülmesi ve şehir içi toplu taşıma hatlarındaki araçlara yönelik kira artışının görüşülmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Belediye, 4 bünyesindeki 4 kadroyu daha iptal etti

Özel servis araçları yönetmeliğinin görüşülmesi, Çeşitli Işler Komisyonu’na havale edilirken, norm kadro fazlası kadroların iptali ile memur kadrolarında değişiklik yapılması, oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre; belediyedeki emeklilik vb. bir sebeple boşalan 3 işçi ve 1 operatör kadrosu iptal edilirken, boş olan 6 memur kadrosundan 2 tanesinin norm kadroya verilmesi ve bunların memur vasfından veri hazırlama ve kontrol işletmeni vasfına geçirilmesi kararlaştırıldı. Park Bahçeler Müğdürlüğü’nün mevcut durumdaki 3. derecesinin de, 1. dereceye uyarlanması kabul edildi.

10. madde Sicil Amirleri Yönetmeliği’nin görüşülmesi maddesi, Çeşitli Işler Komsiyonu’nun kararıyla gündemden çıkarıldı ve bir sonraki mecliste görüşülmesine karar verildi. 11. madde olan vatandaşlar tarafından meclise yapılan müracaatlar Imar Komisyonu’na havale edilirken, 12. madde olan resmi kurum ve kuruluşlarca meclise yapılan müracaatların gündemden kaldırılması kararlaştırıldı. Belediye Imar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ait konularun görüşülmesi maddesi Imar Komisyonu’na havale edildi.

Bu maddede yer alan ve belediyeye gelen teklifler Ünal Başkur’un söz almasıyla gündeme getirildi. Reklam ajanslarından belediyeye gelen teklif; 10 yıllığına şehrin muhtelif yerlerine bilboard, otobüs durağı vb. birimler yaparak, buralarda ulusal firmaların reklamlarını sergilemeyi, bunun karşılığında belediyeye kira vermeyi ve işletme süresi bitince de buraların otomatik olarak belediyeye kalmasını içeriyordu.

Üyelerin çeşitli istişarelerinin ardından; sürenin 5 yıl olarak şart koşulması ve yap-işlet-devret-kirala yöntemi ile ilgili olarak Belediye Başkanı ve encümene yetki verilmesine, konunun gerekli araştırmalardan sonra tekrar görüşülmesine karar verdildi.

Gündem, Eylül ayı toplantısından havale edilen konulara ait raporların görüşülmesiyle devam etti. Trakya Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin 7 bölgedeki basınç düşürme istasyonu ile ilgili talep, komisyonun 5 tanesini kabul etmesiyle, kalan 2 yerin daha uygun bir yer bulunması gerekliliğiyle oya sunuldu ve kabul edildi.

Gündem on dakikalık aranın ardından Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanlığı’nın ön bahçenin kapalı alan olarak işlenmesi talebinin görüşülmesiyle devam etti. Bu madde de, gündemin en uzun süren görüşmelerinden biri oldu. Üyelerin bir kısmı, eski sanayi sitesinde kendiliğinden gelişen ve kaçınılmaz son şeklinde tabir edilen, mülk sahiplerinin kendi kararlarıyla yaptıkları fiziki uygulamaların aynısının, bir süre sonra burada da baş göstereceğini öne sürdü. Bir kısmı ise sanayi sitesi de olsa, burada kaldırım vb. şekilde insanların ortak kullanımına yönelik alanların işgal edilemeyeceği yönünde fikir beyan etti. Mutabakata varılamaması ve Başkan Çağlayan’ın parselin tamamının şehir planına işlenmesi yönünde önerisi nedeniyle maddenin, oy çokluğuyla Plan Komisyonu’na havale edilmesine karar verildi.

Özel hastane yatırımı ile ilgili talep, her konuya muhalif olan Belediyeden destek görmedi

Vatandaşlar tarafından Belediye Meclisi’ne yapılan müracaatlardan ilk görüşülen, Özel Rumeli Sağlık Hizmetleri ve Medikal Sanayi Tic. Ltd. Şti.’nin talebi oldu. Talep, şehir merkezinde özel hastane yapılmak üzere şehir imar planında “Sağlık Alanı” olarak yer almasını içeriyordu. Yeni mevzuata göre, geçen yıldan itibaren müstakil olmayan binalarda hastane yapılamayacağı, eski yapılanların da 4 yıl içinde mutlaka müstakil bir arsaya bina yapma zorunluluğu olduğu da belirtildi.

Talebi nedeniyle meclise katılan Özel Rumeli Cerrahi Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Uyanık, söz verildiğinde yaptığı konuşmada başka bir öneride bulundu.

Uyanık; “Kırklareli’ne 50 yataklı modern bir hastane yapmak istiyorum. Bu yatırımla, hem Kırklareli’nin gelişimine katkı, hem de Kırklarelililere istihdam sağlamayı amaçlıyorum. Buranın ilerleyen senelerde nüfus oranı artacak.

O nedenle şimdi belli sayıdaki personel istihdamı da genişlemiş ve artmış olacak. Ben Kırklareli’ne bu konularda katkı yapmaya her zaman hazırım. Belediye Meclisi’nden de bu konuda tarafıma gerekli kolaylığı sağlamasını, gerekli desteği yapmasını istiyorum. Bana alternatif arazi sunduğunuz takdirde, görüşmelerimiz sonrasında ben bunun hakettiği bedeli de vermeye hazırım.” dedi.

Bu konuşmanın sonrasında madde ve öneri görüşülmeye başlandı. Konuşmalarda, Kofçaz Yolu üzerinde yer alan bir süpermarketin olduğu bölgeden başka bir bölge verilemeyeceğini kaydeden Başkan Çağlayan; “Kırklareli’nin özel hastaneye ihtiyacı yok” dedi.

Meclis üyesi Yıldırım Koca’da “Biz devletin verdiği 400 yataklı hastane teklifine bile olumlu yanıt vermedik ki, buna verelim” diyerek, Belediyenin Kırklareli’nin lehine yönelik yatırımları, nasıl elinin tersiyle ittiğini tescillemiş oldu. Sonuç olarak talebin uygun olmadığına karar verildi ve somut bir parsel önerisi geldiği takdirde konunun tekrar görüşülmesine karar verildi.

Hasan Oğuz’un Hamidiye Mahallesi’ndeki taşınmazda, talebinde belirttiği yerlerin şehir imar planına “Özel Eğitim Alanı” olarak işlenmesi talebi ve Tevfik Eral’ın Karakaş Mahallesi’ndeki taşınmazda imar planında blok işlenmesi talebi kabul edildi.

Belediye Bademlik Mahallesi’ne ayrıcalık mı tanıyacak?

Gündem maddelerinden Kemal Tüfekçi’nin Bademlik Mahallesi’ndeki taşınmazda ekli krokide belirtildiği şekilde imar planında blok işlenmesi talebi tartışmalara yol açtı. Meclis üyesi Fahrettin Üstündağ, durumun plana aykırı olduğunu kaydederek, binanın ruhsatlı olmadığını öne sürdü. Başkan Çağlayan; Bademlik Mahallesi’nde birçok mülkün aynı durumda olduğunu söyeleyerek, her zaman mevzuata uyulmasının durumu çözüme kavuşturmayacağını, aksine, daha da çıkmaza sürükleyeceğini dile getirdi.

Ünal Başkur ise, Bademlik’teki yapıların, legalleşmesine yönelik bir çalışma yapılmasını ve konunun bundan sonra ele alınmasını önerdi. Talebin genel düzenleme ve genel plan yoluyla araştırılması için şimdilik kabul edilmemesi kararlaştırıldı.

Il Sağlık Müdürlüğü’nün, eski adıyla SSK Hastanesi’nin taşınmazında Diş Hastanesi yapılmasına yönelik talebi, komisyon raporu neticesinde uygun görüldü ve kabul edildi. Kırklareli Üniversitesi’nin kampüs alanına yönelik talebinin, gerekli incelemelerden sonra tekrardan meclise gelmesine karar verildi.

Belediye Imar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ait konular kabul edilirken, Eski Buzhane Binası’nın müze olarak kullanılmak üzere tahsisi ve bu yönde kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın talebi kabul edildi. Ancak kabul edilen tahsisin, Kültür Bakanlığı’nın talebi olması durumunda geçerlilik kazanacağı belirtildi.

Gündemin, Isa Ataç’ın Edirne ve Yurt Caddesi üzerindeki yeteri kadar ada ve parselin ticari bölge olarak şehir imar planına işlenmesi talebi kabul edilmedi. Görüşmelerde; parsellerin talepler geldiği zaman tek tek değerlendirileceği, meclisin hangi parsel talep edilirse ona göre karar vereceği kaydedilerek, komisyon raporunda uygun görülen madde oya sunuldu ve meclis tarafından kabul edilmedi.

Gündem sonrasında gündeme ilave edilen, yeni fakülte bölgesine ulaşım hattının yeniden düzenlenmesi maddesi, Çeşitli Işler Komisyonu’na havale edildi. Diğer madde olan ATM’li taksi durağı talebinin; yeni bir taksi durağı değil de, Çiçek Taksi ve Vilayet Taksi duraklarının yeniden modernizasyonuna yönelik bir talep olduğu belirtildi. Görüşmeler sonunda taleple ilgili olarak, yap-işlet-devret-kirala modeliyle uygulanması için, Belediye Başkanı ve encümene yetki verilmesine karar verildi.

Dilek ve temennilerin ardından, Kasım ayı gündeminin 3 Kasım Salı günü saat 14:00’da gerçekleştirilmesine karar verildi ve Ekim ayı gündemi sona erdi.