Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şeker, güven tazeledi

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şeker, güven tazeledi

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın Genel Kurul’u geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. Oda Başkanı Ali Fuat Şeker, tek listeden aday olduğu başkanlık seçimlerinde, toplam 175 oy alarak güven tazeledi.

Genel Kurul’a odaya kayıtlı çok sayıda şoför esnafın yanı sıra; diğer esnaf odalarının temsilcileri, Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Pınarhisar Enaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ibrahim Çobanoğlu, CHP Il Genel Meclis üyesi Saffet Üresin, MHP Il Başkanı Şaban Savaşan ile yine çok sayıda misafir katılım gösterdi. Saygı duruşu ve Istiklal Marşı ile açılan Genel Kurul’da Divan Başkanlığı görevini Uzunköprü Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kemal Ciklet üstlendi. Daha sonra Genel Kurul’un gündem maddeleri gereğince ilk olarak Yönetim Kurulu faaliyet raporu okundu. Başkan Şeker’in faaliyet raporunu okumasının ardından, Yönetim kurulu üyesi Aleaddin Genç Denetleme Kurulu raporunu okudu. Daha sonra bu raporlar oy briliği ile kabul edildi.

Gündemin sıradaki maddesi gereğince Bilanço ve gelir-gider hesapları okundu. Bu raporların da ibrasının ardından, oda yönetimi oy birliği ile aklandı.

Daha sonra Oda Başkanı Ali Fuat Şeker bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Başkan Şeker konuşmasında şunları kaydetti;

“Yaklaşık 600.000 üyesi olan ülkemizin en büyük meslek kuruluşlarından biriyiz. Ve bundan gurur duyuyoruz. Yurt sathına yayılmış örgütlerimizle birlikte üzerimize düşen görev ve sorunlulukların bilinciyle, üyelerimize ve halkımıza hizmet ediyoruz.

Bizlerden önce görev yapmış Hayri ACAR, Ahmet DENKTAŞ, Kadir SEVIM, Necmi ÖZYÜREK, Nurettin NIŞIKLI, yönetici ağabeylerimizin ve bizlerin özenli çalışmaları sayesinde Şoför ve Otomobilciler Odamız gerek üyelerine gerekse halkımıza hizmette kusur etmemiştir. Ölen yöneticilerimize Allahtan rahmet, hayatta olan ağabeylerimize yaptıkları değerli hizmetleri için teşekkür eder, bundan sonraki yaşamlarında sağlıklı huzur dolu mutlu günler diliyorum.

Hepimizin bildiği gibi ülkemiz 2001 yılında büyük bir kriz geçirmiştir. 2007 de dünyada oluşan global krizden sonrada Şoför ve Nakliyeci esnaf ve sanatkarlarımız yoğun olarak etkilenmiştir.

Bu bağlamda arzuladığımız haklı beklentilerimiz mevcuttur;

Her önüne gelen bir araç alıp sektöre girmemelidir. Plaka tahdidi bir an önce çıkarılmalıdır. Taksi minibüs otobüs ve kamyonda KDV ve ÖTV indirimine gidilmelidir. Bağ kur ve SSK pirimlerinde indirim yapılmalıdır. Esnafımıza uygulanan kredi faiz oranları enflasyon oranına altına çekilmeli uzun vadede kredi açılmalıdır.

Bu bağlamda Gerek Şoförler Odaları ve Şoförler Federasyonu TESK olarak isteklerimizi dertlerimizi her platformda yetkililere aktarıyoruz.

Ticari araçlarımızı sigorta ettirmek istediğimizde her konuda olduğu gibi bu konuda da sıkıntı yaşıyoruz. Ticari araçlarımızın trafik sigortalarını yaptırırken 4-5 kat fazla para ödüyoruz. Sigorta şirketleri de gerekçe olarak ticari araçların daha çok kaza yaptığını öne sürüyorlar

Trafikte daha fazla zaman geçirdiğimizi düşünürsek kaza yapma riskimiz fazladır. Ancak, ticari araçlarımızı kullanan Şoförlerimiz profosyonel sürücü olduğu, araçlarımızı karıştığı kazalarda kusur oranının büyük ölçüde karşı tarafta olduğu göz ardı ediliyor.

Sonuç olarak sigorta şirketlerinin bu uygulamaları neticesinde Şoför Esnafı ciddi bir haksızlığa uğramaktadır. Mağdur edilmektedir. Yetkililerce bu konunun değerlendirilip sigorta şirketleri nezdinde gerekli işlemlerin yapılarak ticari araçlarımızın sigorta bedellerinin makul seviyeye düşürülmesini talep ediyoruz.

Ticari araç kullanan Şoför esnafımıza gece gündüz yaz kış demeden vatandaşımızın ulaşım hizmetlerini sağlamak için günün büyük bir bölümünü trafikte geçirmekte özel araçlara göre daha çok akaryakıt tüketmektedir. Dolayısıyla kazançlarının büyük bir bölümünü akaryakıta gitmektedir. Yapılan hizmet kamu hizmetidir. Bu hizmeti veren Şoför esnafımızın içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullar nedeni ile devletimizin desteğine ihtiyacı vardır.

Bazı meslek guruplarının kullanmış olduğu akaryakıt ve doğal gazda olduğu gibi ticari araçlarda kullanılan akaryakıtta da vergi indirimi uygulanması esnafımızı ciddi şekilde rahatlatacaktır. Araçlarımızda çalışan şoförlerimiz de tıpkı avukatlarda olduğu gibi topluluk sigorta pirimi ile çiftçilerde olduğu gibi düşük primlerle Bağ-kur kapsamına alınması için yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Böylelikle hem araç sahiplerimiz hukiki anlamda sorumlu olmayacak, kayıt dışı önlenecek. Hem de çalışan şoförlerimiz sosyal güvencelerine kavuşacaklardır.

Bir başka önemli sorunumuz da, hususi araçlarda araç muayeneleri 2 yılda bir yapılmakta. Oysa sürekli bakımı yapılması gereken ticari araçlarımız her yıl muayeneye gitmekte. Muayene harcı yatırmaktadır.

Hususi araçlara uygulanan 2 yılda bir muayene uygulamasını ticari araçlara da uygulanmasını istiyoruz. Kamyon kasaları ile ilgili sıkıntılar gündemden hiç düşmüyor. Şoförler Federasyonu, odalar ve taşıyıcı kooperatifleri bu konularla yakından ilgilenmektedir. Inanıyorum ki tüm yönetici arkadaşlar Nakliyeci esnafımızın sorunlarının çözümü aşamasında gereğini yapmaktalar. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, hepinizi saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Daha sonra genel kurulda seçimlere geçildi. Saat 17.00’ye kadar oyunu kullanan üyeler, tek listeden aday olan Başkan Ali Fuat Şeker lehine toplam 176 oy atarak (1 geçersiz) kendisini tekrar oda başkanı olarak seçtiler.

Işte oluşturulan Yönetim kurulu;

Asil üyeler: Mehmet Fikret Akın, Kemal Şenay, Casim Karabaş, Sait Lütfü Gür, Emrullah Kalyoncu, Hasan Moran.

Denetim Kurulu Asil üyeler: Hakan Çöle, Alaaddin Genç, Ahmet Öztürk.