Kırklareli Üniversitesi'nin geri adım atmaması, ilimize tiyatro gelmesini engelliyor

Kırklareli Üniversitesi'nin geri adım atmaması, ilimize tiyatro gelmesini engelliyor

Kırklareli geçtiğimiz yıl birçok sanat aktivitesine sahne oldu. Kültür Merkezi'nde düzenlenen bu etkinlikler arasında en çok ilgi gören faaliyet tiyatro oldu. 2008-2009 sezonunda hemen her ay bir tiyatro oyununun sahnelendiği ilimizde, bu sezon maalesef değişik problemler meydana geldi.

Kültür Merkezi'ndeki salonun işletme ve tahsis hakkının tamamen Kırklareli Üniversitesi'ne geçmesiyle birlikte üniversite yönetimi salon kirasını yükseltme kararı aldı.

Geçtiğimiz sezon ilimize birçok tiyatro oyunu getiren Papağan Organizasyon'da bu karar üzerine Kırklareli'ne bir daha tiyatro getirmeme kararı aldı.

Bununla birlikte hem Kırklareli, hem de Trakya Bölgesi'ndeki tiyatro oyununa olan ilgisizlikten şikayet eden organizasyon şirketi yetkilileri, gazetemize ulaşarak, "Bilet satışları düşük olduğu için bölgemizdeki tiyatro oyunu organizasyonları azalmaya başlamıştır" diye konuştu.

Kırklareli'nde son olarak Ekim ayında Genco Erkal'ın "Marks'ın Dönüşü" isimli oyunu ilimizde sahnelenmesi planlanırken, üniversitenin salon kirasına zam yapması ve bu konuda esneklik göstermemesi neticesinde gösterim iptal edildi. Firma, oyunun bilet satışları yeterli sayıya ulaşmamasına rağmen "Marks'ın Dönüşü" nü Kırklareli'nde oynatmakta kararlı olduğunu, ancak üniversite yönetiminin bu anlamsız politikası nedeniyle böyle bir karara vardığını açıkladı ve bunu kamuoyuna duyurdu. Ayrıca geçtiğimiz sezon Kırklareli Valiliği tarafından salonun tahsis edilmesi sonucu birçok oyunu buraya bilet satışlarında zarar etmelerine rağmen getirdiklerini, ancak üniversitenin yaptığı zam konusunda geri adım atmaması ve kolaylık göstermemesi yüzünden bu kararı aldıklarını belirterek, Kültür Bakanlığı'na başvuracaklarını kaydetti.

Ekim ayında Kırklarelili Ramço Organizasyon tarafından "Bu da Benim Ailem" adlı oyununun ardından en son tiyatroyu Belediye Başkanlığı "Şair Eşref'in Esrarengiz Maceraları" adıyla ilimize getirtmiş ve ücretsiz olarak halka sunmuştu. Geçtiğimiz sezonu yoğun bir tiyatro oyunu ile geçiren Kırklareli'ne, iki aydır maalesef hiçbir oyun gelmiyor.

Bizlere ulaşan bilgiye göre "Aşk Sözleri" isimli oyun Ocak ayında düzenleyeceği Trakya Turnesinde Tekirdağ, Edirne ve ilçemiz Lüleburgaz'a kadar gelecek. Ancak turne kapsamında Kırklareli il merkezi yok.

Muhabirlerimiz iki aydır tiyatro gelmeyen ilimizdeki bu eksiklik nedeniyle önce Papağan Organizasyon ile irtibata geçti. Firma yetkilileri, Kırklareli Üniversitesi'nin bu tutumu nedeniyle kararlarında bir değişiklik olmadığını ve Kırklareli'nin etkinlik programlarında yer almadığını bir kez daha tekrarladılar. Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerde ise yetkililerden, salonun belli bir giderinin olduğu ve bu maliyet sebebiyle kendilerince cüzi bir artış yaptıklarını belirterek, firmanın tepkisine anlam veremedikleri cevabını aldık.

Ancak kamuoyu, bulunduğu kentin yaşayışında önemli bir fonksiyona sahip üniversitelerin; bilim, kültür ve sanat konularında objektif ve akademik bir bakış açısı sergilemesi gerektiğini, fakat Kırklareli Üniversitesi'nin ticari bakışının ağır basması sebebiyle Kırklarelililerin tiyatro faaliyetlerinden mahrum kaldığı görüşünü savunuyor. Vatandaşların görüşüne göre bu konuda görev, Kırklareli Üniversitesi'ne düşüyor. Kırklarelililer üniversite yönetiminin, salon kirası için daha uygun bir miktar belirleyip, ilimiz insanlarına tiyatroyu ulaştıracak kişilere gerekli kolaylığı sağlayarak, bir an önce Kültür Merkezi'ndeki tiyatro etkinliklerini devam ettirmesini istiyor.