"Kırklareli Valisi'nin öncülüğünde ‘Kırklareli Deniz Ürünleri Birliği' kurulsun"

'Kırklareli Valisi'nin öncülüğünde ‘Kırklareli Deniz Ürünleri Birliği' kurulsun'

Kırklareli'ne bağlı Kıyıköy ve Iğneada beldelerindeki balıkçılıklar, bölgelerine soğuk hava deposu yapılmasını istiyor. Kıyıköy Deniz Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Çınar, yaptığı açıklamada, bu yılki balık avlama sezonunda üretimin düşük olması nedeniyle, ürünlerini tam olarak değerlendiremediklerini belirtti.

Çınar, Kıyıköy'de 165, Limanköy'de 73 olmak üzere toplam 283 tekne ile Karadeniz'e açılan balıkçıların, mevsimine göre, tekir, istavrit, mezgit, palamut, lüfer, kalkan, kefal, çinekop ve zargana avladıklarını, çok az sayıdaki balıkçının da salyangoz ve kum midyesi çıkardığını söyledi. Istanbul ile Iğneada sınırları içinde avlanan balıkçıların, verim azlığından fiyatlara, liman işletmeciliğinden soğuk hava deposuna kadar bir çok önemli sorununun bulunduğunu ifade eden Çınar, şunları kaydetti:

“Karadeniz’de bizim bir yılda tuttuğumuz balığı tek seferde alıyorlar”

“Kıyıköy ve Iğneada'daki balıkçılar, yılda yaklaşık 1500 ton balık avlıyor. Balıklarımızı koymak için soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Soğuk hava deposu bulunmadığı için yakaladığımız balıkları Istanbul'a ucuz olarak satmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle de fiyat istikrarını yakalayamıyoruz. Bölgemize en az 2'şer bin kasalık soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Bölgemizde soğuk hava deposu olması halinde, tuttuğumuz balıkları daha iyi bir fiyattan satma imkanına kavuşacağız.''

Çınar, balıkçıların bilinçsiz avlanmalarını da eleştirerek, ''Karadenizde balığa çıkan gırgır sahipleri bizim bir yılda tuttuğumuz balığı tek seferde alıyor. Sonar cihazlarıyla denizin dibini gözleyip, şoklama yaparak avlanıyorlar. Denizin dibini tarıyorlar ama kimse bunlara 'dur' diyemiyor. Karadeniz'e gırgırlar yakışmıyor''diye konuştu.

Kıyıköy Limanı’nın da artık ihtiyaca cevap vermediğini savunan Çınar, ''Limanımızda acilen tekneleri bağlama rıhtımlarına ihtiyaç var. Limanımız, denizin taşıdığı kumlarla doluyor, bu da manevra yapmamızı güçleştiriyor. Kum temizleme işini de bize yaptırmak istiyorlar.'' dedi.

Kıyıköy limanında gemileri bağlamak için 217 metrelik beton set kurulması teşebbüsünde bulundukları da dile getiren Çınar, DLH Genel Müdürlüğünün de Kıyıköy limanına 120 metrelik bir mendirek kurulması için söz verdiğini, bu durumun kendilerini heyecanlandırdığını ve sonucu sabırsızla beklediklerini söyledi.

Limanköy Deniz Ürünleri Kooperatif Başkanı Numan Sağlam da Iğneada limanının kullanım alanının genişletilmesini istedi.

''Kırklareli Deniz Ürünleri Birliği” kurulsun

Sağlam; “Bugün her iki limanda binin üzerinde kişi balıkçılıkta çalışıyor. Limanköy ile Beğendik köyünün yaklaşık yüzde 80'i geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Olaya istihdam açısından bakılırsa, bu durum, orta ölçekli bir fabrika ile eşdeğerdedir. Adeta, her bir tekne, denizde yüzen bir fabrika. Yaptığımız iş ülke ekonomisine ve Kırklareli'nin ekonomik gelişmesine katma değer sağlıyor” dedi.

Sağlam, ayrıca, Kırklareli Valisi ile Kırklareli Sanayi ve Ticaret Odası'nın öncülüğünde, Kırklareli'nde deniz ürünleri üretiminin artırılması, her iki limandaki entegrasyonun sağlanması, gerektiğinde müşterek tesislerin kurulması, müşterek pazarlama ve geçimini balıkçılıktan sağlayanların problemlerinin çözülmesi için ''Kırklareli Deniz Ürünleri Birliği''nin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.