Kırklareli ve Edirne en yaşanabilir 10 il arasında

Türkiye'nin en yaşanabilir illerinin başında Ankara geliyor. Listenin sonunda ise Ağrı ili yer alıyor. CNBC-e Bussines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan "Türkiye'nin yaşanabilir illeri araştırmasının sonuçları açıklandı.

Açıklamada, geçen seneki araştırmada listenin başında yer alan Ankara ile sonundaki Ağrı'nın bu senede yerlerini korudukları belirtilerek, "Metropollerin yükselişi bütün açıklığıyla görülüyor. İstanbul, Antalya ve İzmir'in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir bulunuyor. Geçen yılın en kötü durumdaki 10 ili, yine listenin son 10'unu paylaştı ancak kendi aralarında yer değiştirmeler var" değerlendirmesine yer verildi.

Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden "yaşanabilir iller" sıralaması şöyle:

"Ankara, Eskişehir, İstanbul, Antalya, Trabzon, Edirne, Isparta, İzmir, Artvin, Kırklareli, Kırıkkale, Bolu, Kocaeli, Karabük, Karaman, Sinop, Elazığ, Mersin, Kayseri, Zonguldak, Muğla, Bursa, Çanakkale, Samsun, Kastamonu, Adana, Uşak, Balıkesir, Denizli, Gümüşhane, Rize, Burdur, Yalova, Nevşehir, Erzurum, Kütahya, Aydın, Giresun, Tekirdağ, Bartın, Malatya, Manisa, Niğde, Kırşehir, Sivas, Çankırı, Ordu, Erzincan, Çorum, Tunceli, Amasya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Bilecik, Kilis, Tokat, Konya, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Hatay, Gaziantep, Düzce, Aksaray, Afyonkarahisar, Bingöl, Yozgat, Van, Iğdır, Siirt, Bitlis, Mardin, Ardahan, Kars, Muş, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Hakkâri, Diyarbakır, Ağrı."


YAŞAMAK İÇİN İDEAL 10 İL ARASINDA KIRKLARELİ VE EDİRNE DE VAR

- İstanbul: Türkiye'nin en pahalı kenti ve ülkedeki toplam banka mevduatının yüzde 45,6'sına sahip. Suç oranı sanıldığı gibi yüksek değil. Hava kalitesi açısından ilk 10 şehir arasında ve üç yetişkinden biri araç sahibi. İşsizlik, Ankara ve İzmir'e göre daha az.

- Edirne: Edirne'de can sıkıcı tek şey suç oranı. 2007'de cezaevine giren kişi sayısı bin 414'tü. Bu sayı nüfusa oranlandığında Edirne'yi suç oranı en yüksek ikinci il yapıyor. Eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5 kentten biri olması en büyük avantajı. Hava kalitesi kötü, orman alanı az. En çok vergi veren iller arasında 19. sırada.


- Kırklareli: Türkiye'nin en iyi eğitim altyapısına sahip ikinci ili olan Kırklareli, aynı zamanda anaokulu öğretmeninin en yoğun olduğu yer. Okur-yazar oranında ikinci sıradaki kent, sanat etkinliklerine çok duyarlı. Türkiye'de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent konumunda. Ulaşım imkânlarının kara yoluyla sınırlı olması dışında kentin önemli bir problemi yok.


"İDEAL BULUNMAYAN" 10 İL


Araştırmada esas alınan kriterler üzerinden yaşamak için "ideal bulunmayan" 10 il şöyle: Ağrı, Diyarbakır, Hakkâri, Şanlıurfa, Şırnak, Batman, Muş, Kars, Ardahan, Mardin. aa