Kırklareli ve üç ilde toplam 6 milyon adet parazitoit üretildi

Kırklareli ve üç ilde toplam 6 milyon adet parazitoit üretildi

Edinilen bilgilere göre Türkiye'de bu yıl 11 milyon 160 bin dekar tarım arazisi hububatta verim ve kalite kaybına neden olan süneye karşı ilaçlandı.

Ayrıca, Adana, Konya ve Kırklareli'nde 6 milyon 11 bin 270 adet parazitoit üretildi.

Bu parazitoitlerin daha sonra Adana, Gaziantep, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Karaman, Edirne ve Kırklareli illerinde salımı yapıldı.

Alınan bilgiler doğrultusunda Türkiye'de 77 ilde, yaklaşık 115 milyon dekar alanda arpa-buğday üretimi yapılıyor. Yaklaşık 42 milyon dekar buğday alanı ise süne ile bulaşık. Süne bulaşık alanlarda gerekli tedbirler alınmadığı ve mücadele yapılmadığı takdirde büyük ölçüde verim ve kalite kayıpları olabiliyor.

Buğday üretiminde verim ve kalite kaybını önlemek amacıyla 2009 yılı süne mücadelesi çalışmaları bulaşık olan 48 il ve 83 milyon dekar arpa-buğday alanında yürütüldü.

Oluşabilecek salgına karşı sonbahar ve ilkbaharda kışlaklarda, hububatın kardeşlenmesinden hasadına kadarki dönemde ise hububat alanlarında olmak üzere 365 gün süne takibi yapıldığını belirten yetkililer, çalışmaların Güneydoğu, Iç Anadolu, Marmara, Ege, Akdeniz bölgeleri ile kısmen bulaşık olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde yürütüldüğünü kaydettiler. Yetkililer, süne bulaşık olan riskli bölgelerde biyolojik mücadeleyi desteklemek için hububat alanlarında ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını, 30 ilde 1 milyon 22 bin 895 adet fidan dikildiğini belirttiler.

Ayrıca, Adana, Konya ve Kırklareli'nde 6 milyon 11 bin 270 adet parazitoit üretilerek ve Adana, Gaziantep, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Karaman, Edirne, Kırklareli illerinde salımının yapıldığını anlatan yetkililer, ''Doğal parazitlenmesi yüksek olan ve desteklendiğinde ilaçlanmasına gerek kalmayacak olan alanlara faydalı böcek salımı yapılarak yaklaşık 4 milyon dekar alan ilaçlama dışı bırakıldı'' diye konuştu.