Kırklareli yaşanabilir ilk 10 il arasında yer alıyor

Kırklareli yaşanabilir ilk 10 il arasında yer alıyor

CNBC-e Business’ın ilkini geçen sene yaptığı “Türkiye’nin Yaşanabilir Iller Araştırması” bu sene ikinci kez hayata geçti. Bir önceki araştırmada sıralamayı belirleyen 28 kriterden bazılarını elendi ve yerlerine yenilerini eklendi. Bu yılki araştırma 34 kritere dayanıyor. Yapılan bu çalışmaya göre ilimiz Kırklareli yaşamak için en ideal iller arasında 10. sırada yer alıyor.

Istanbul, Antalya ve Izmir’in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir var. Ama en alttakilerin kıpırdanamadığını da görüyoruz. Geçen yılın en kötü durumundaki 10 ili bu yıl da aynı yerdeydiler. Hareketlenmeleri kendi aralarında yer değiştirmekten ibaretti.

Işte yaşamak için en ideal 10 il;

1- ANKARA; Başkent ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısı en gelişmiş il. Sanatla ilgili aktivitelerde ikinci sırada. Ekonomik olarak güçlü, araç yoğunluğu Istanbul’dan daha yüksek. Kişi başına düşen kamu yatırımında Istanbul’la başabaş, mevduatta Istanbul’un önünde. Hava kalitesi orta düzeyde, trafiği Istanbul’dan kötü durumda. Suç oranı çok yüksek değil.

2- ESKIŞEHIR; Okur-yazar oranı en yüksek üçüncü il olan Eskişehir’de en dikkat çekici olan sanata olan ilgi. Şehir, sinema izleyici sıralamasında beşinci sırada ve kentte yeni sinema ve tiyatro sahnelerine ihtiyaç var. Zengin bir kent, suç ve trafik dışında tüm verileri iyi görünüyor. Belediyecilikte son beş yılda önemli adımlar atan kent, iki basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.

3- ISTANBUL; Türkiye’nin en pahalı kenti ve ülkedeki toplam banka mevduatının yüzde 45.6’sına sahip. Suç oranı sanıldığı gibi yüksek değil. Hava kalitesi açısından ilk 10 şehir arasında ve üç yetişkinden biri araç sahibi. Işsizlik Ankara ve Izmir’e göre daha az.

4- ANTALYA; Türkiye’de nüfusa oranla en çok araç Antalya’da. Iki yetişkinden birine otomobil düşüyor, buna rağmen trafiği kötü değil. Turizmin gözdesi ekonomik parametrelere göre gayet iyi sırada ancak kişi başına vergide ilk 10’da yok. Hava kalitesi en yüksek ikinci il. Opera ve baleye olan ilgide ise üçüncü il konumunda.

5- TRABZON; Trabzon’da eğitim verileri orta düzeyde. Yalnız, acilen anaokulu öğretmenine ihtiyacı var. Anaokulu öğretmeni açığının en yüksek olduğu ikinci il. Kent kilometrekare başına en uzun asfalt yola sahip. Buna rağmen trafiği kötü. Sinemaya ilgi sıralamasında Türkiye’nin dördüncü ili. Kent hayatındaki ve ekonomik verilerindeki gelişimle ön plana çıkıyor.

6- EDIRNE; Edirne’de can sıkıcı tek şey suç oranı. 2007’de cezaevine giren kişi sayısı bin 414’tü. Bu sayı nüfusa oranlandığında Edirne’yi suç oranı en yüksek ikinci il yapıyor. Eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5 kentten biri olması en büyük avantajı. Hava kalitesi kötü, orman alanı az. En çok vergi veren iller arasında 19’uncu sırada.

7- ISPARTA; Kent özellikle eğitim ve sağlık altyapısının iyiliğiyle öne çıkıyor. Trafiği rahat, eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üstünde. Sinemaya ilgi iyi ama tiyatroya ilgi konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hava kalitesini iyileştirirse listede daha da yükseleceği kesin. En çok vergi veren iller sıralamasında 19’uncu sırada yer alıyor.

8- IZMIR; Izmir’in kişi başına mevduatta üçüncü sırada olduğuna aldanmayın, mevduat tutarı Istanbul’un yarısı kadar