"Kırklareli'yi zor bir yıl bekliyor"

"Kırklareli'yi zor bir yıl bekliyor"

Kırklareli'nde yatırımı 2006 yılında yapılan ancak fiili çalışmalarının 2008 yılında başladığı doğalgaz hat uygulaması, yeni yıl ile birlikte devam edecek. Belediye Başkanı Cavit Çağlayan'ın Aralık ayında iki kez düzenlemiş olduğu basın toplantılarında bu konuya yönelik açıklamaları da en dikkat çeken unsur oldu.

Başkan Çağlayan toplantıların birinde, "Doğalgaz firması artık şehrin tamamına uygulama yapmak istiyor. Bu da verilen bilgiye göre 2 yıllık bir süreç. O nedenle önümüzdeki 2 yıl boyunca yollarımıza kalıcı bir yenileme yapamayacağız." diye konuşmuştu.

Kazılan yolun tamamını üstlenmezlerse, çalışmalara izin vermeyeceğim

Geçtiğimiz hafta yapılan basın toplantısında ise Başkan Çağlayan, şu ana kadar il merkezinde % 35'lik bir kısmın doğalgaz hattı ile kaplandığını belirterek şu açıklamaları yaptı:

"Geçtiğimiz yıl yapılan doğalgaz çalışmalarının %35'i tamamlanabildi. Şirket 2010 yılında da kalan % 65'lik kısmı tamamlamak istiyor. Çünkü önümüzdeki yıl içerisinde bu çalışmaları bitirme zorunluluğu varmış. Bu nedenle ilimizi zor bir yıl bekliyor."

Doğalgaz hat döşeme çalışmalarında kazı yapılması itibariyle kazılan yer için metrekare başına şirketten bir bedel alındığını söyleyen Başkan Çağlayan , "Bu sene Fevzi Çakmak Bulvarı, Karaumur Caddesi gibi oldukça işlek caddelerde kazı yapılması sözkonusu. Benim planım bu yıl firmadan kazı yaptığı için aldığımız bedeli, yolun tamamını kapsayacak miktarda tahsil etmek. Bunu kabul etmemeleri durumunda çalışmalara başlanmasına izin vermemeyi düşünüyorum" dedi.

Kırklarelilileri neler bekliyor?

Görünen o ki Kırklarelililer geçtiğimiz sene yaşadıkları çileyi bu sene tekrar çekecekler. Doğalgaz hattını döşeyen taşeron firma, yolları gelişigüzel bir şekilde kazarak, günlerce o şekilde bırakıyor. Ayrıca çalışmaların kış mevsiminde yapılıyor olması, birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Geçen sene yaşanan sıkıntıların arasında;  parke taşlı yolların parke taşlarının hiçe sayılarak parçalanması, elektrik kablolarına zarar verilerek saatlerce elektrik kesintisine sebep olunması, su borularının patlatılarak tonlarca metreküp suyun boşa akıtılması, kazılan yerlerin düzgün bir şekilde kapatılmaması sonucu yollarda çökmelerin yaşanması, günaşırı yağışın gerçekleştiği şehrimizde, insanların çamur deryasında günlerini geçirmesi, yolların harabeye dönmesi ve daha birçok olumsuzluk ilk sırada yer alıyor. Vatandaşın en büyük şikayeti ise bu çalışmaların bilirkişi tarafından denetlenmediğini iddia ederek, kazıların rastgele yapıldığını belirtmesi oluyor.

Geçtiğimiz yıl Hastane Caddesi'nde yaşanan ve su borusunun patlamasına neden olan hata neticesinde GAZDAŞ Doğalgaz Dağıtım Bölgeleri Müdürü Gürsel Yağan bir özür açıklaması yapmış ve altyapı çalışmalarının bazı noktalarda şehir planlarına yansımaması nedeni ile kazılar sırasında zaman zaman öngörülemeyen elektrik ve su hatlarıyla karşılaşabildiklerini ifade etmişti.

Bu nasıl Avrupa kenti?

Bu açıklama, Belediye Başkanlığı'nın şehrin altyapısını net şekilde gösteren bir projeye sahip olmadığı anlamına geliyor. Hal böyle olunca, her şeyde olduğu gibi doğalgaz çalışmalarında da fatura vatandaşa çıkıyor. Tahrip edilmiş altyapının yarattığı kargaşada olan yine Kırklarelililere oluyor. Kazılan yerlerin düzgün kapatılmaması ve belediyenin gerekli tamiratı yapmaması neticesinde, 'Avrupa kenti' diye adlandırılan Kırklareli, değil kasaba, köy görünümünden bile kötü bir hale geliyor.

Belediye Başkanı olarak şehirdeki çalışmaları yönlendirmesi gereken, yaşanan olumsuzluklara en kısa sürede en iyi çözümü bulması asli görevi olan Cavit Çağlayan'ın "Zor bir yıl geçireceğiz" şeklinde cümle kurarak işin içinde çıkmasıyla, Kırklareli'nin doğalgaz çalışmalarında ve daha birçok konuda nelerle karşılaşacağını, ne sıkıntılar çekeceğini 2010'da hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz.