Kırklarelili bayanlar "Ebru Sanatı" eğitimi alacaklar

Kırklarelili bayanlar 'Ebru Sanatı' eğitimi alacaklar

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kırklareli İş-Kur Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması olarak başlatılan mesleki eğitim kurlarından bir olan Ebru Sanatı kursu dün ilimiz Toplum Merkezi Müdürlüğü Salonu’nda yapılan açılış ile başladı.

Saat 13.30’da gerçekleşen açılışa Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ruhi Kaynar, Kırklareli Iş-Kur Müdürü Hasan Aksoy, Kırklareli Toplum Merkezi Müdürü Erdoğan Çanakçı, Pınarhisar Halk Eğitim Müdürü İbrahim Ergin ve beraberindekiler katıldı.

Ebru Sanatı kursuna katılan kursiyerlere açılış esnasında bir konuşma gerçekleştiren Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, kurs ve benzeri bir çok eğitim dalına yaygın eğitim adı verildiğini, bu eğitimlerden faydalanan herkesin çok iyi becerilere sahip olacaklarını söyledi.

İnsanların beşikten mezara kadar her yerde ve her koşulda eğitim ile karşı karşıya gelineceğine dikkat çeken Ecevit, insanların karşısına çıkan kurs olsun olmasın her türlü eğitimden en iyi şekilde faydalanmayı bilerek bir şeyler öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, Bu kursların Kırklareli Iş-Kur Müdürlüğü aracılığı ile yapılmasından ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdi. Toplum Merkezi Müdürlüğü’ne de yer ve mekan konusunda verdiği destekten ötürü teşekkür ettiklerini söyledi. Ecevit, kurs süresince kursiyerlerin her türlü sıkıntı ve sorunlarını kurs öğretmenlerine veya Il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelerek anlata bileceklerini belirtti ve bu kursta öğrendikleri her şeyi iyi değerlendirmeleri gerektini söyledi.

Ayrıca Ecevit, kursta yaptıkları eserleri Dingiloğlu parkı önünde hazırlatılacak olan stan sayesinde ilimize gelen yabancı turislere yapılan tüm ebru sanatı eserlerinin sergilenerek satış olanağının sağlana bileceği müjdeisini verdi ve kursiyerlerin bu konuda daha hassasiyetli davranmaları gerektinin altını çizerek kursiyerlere kurs öncesi moral depoladı.

Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit’in konuşması sonrasında Kırklareli Iş-Kur Müdürü Hasan Aksoy’da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Aksoy, Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürlüğü destekli olarak, tüm müfretada uygun ve yasal bir şekilde yapılan bu kursların eskiden daha az talepli olarak gerçekleştiğini, 2008’den bu yana işsizliğin artışı yüzünden şimdilerde talebin daha fazla olmasıyla beraber kurslarında artış gösterdiğini söyledi. Devam mecburiyeti ve disipline uğun olarak yapılan bu kurslarda günlük 15 lira kazanç sağlanacağını söyleyen Aksoy, dar gelirli vatandaşların faydalanması açısından iyi bir etkinlik olduğunu belirtti.

Açılışı yapılan Ebru Sanatı kursuna katılan kursiyelrlerde kendileri için gerçekleştirilen bu kurlardan ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve bu kursları organize eden herkese teşekkür ettiler. Ebru sanatı kursu açılışından sonra geçtiğimiz günlerde açılan mis sabun kursunuda ziyaret eden Ecevit ve Aksoy burada ki kursiyerlerede kolay gelsin dediler. Kırklareli Il Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit mis sabun kursu kursiyerlerine yaptıkları bir birinden güzel meyva desenli sabunların satışı için Edirnede satış yeri hazırladıkları müjdesini verdi ve onlardan bu konuda iyi ve becerikli olmalarını istedi. Ebru Sanatı kâğıt süsleme sanatlarının en önemlilerinden biri olarak bilinir. Bütün Osmanlı sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden etkilenen bir sanattır. Ebru; renklerin suyla dansının yarattığı bir ahenktir. Bazı kaynaklar ebrunun, yüz suyu anlamına gelen "ab-ı ru" sözcüğünden, bazı kaynaklar ise Orta Asya dillerinden Çağatayca'da hareli görünüm, damarlı kumaş ya da kağıt anlamına gelen "ebre"den geldiğini söylese de en yaygın kanı, kelimenin kökeninin Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen "ebri" den gelmekte olduğudur. Her ne şekilde isimlendirilse isimlendirilsin insanlara da isim olan ebru, gizemli bir ahenk taşır. 75 iş günü ve 240 saat olarak yapılacak Ebru Sanatı kursunda toplam 25 kişi eğitim alacak bu eğitimin karşılığında da 15 TL günlük kurs parası kursiyerlere ödenecek ve böylelikle kursiyerler hem eğitim alacaklar hemde ailelerine destek olacaklar.