Kırklarelinde bağ budama etkinliği yapıldı

Kırklareli merkez ilçeye bağlı Değirmencik Köyü'nde Hatice ve Bülent Kunt'a ait çiftlikte Kırklareli-Topolovgrad Bağ Budama Etkinliği 21 Şubat 2009 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Kırklareli merkez ilçeye bağlı Değirmencik Köyü’nde Hatice ve Bülent Kunt’a ait çiftlikte Kırklareli-Topolovgrad Bağ Budama Etkinliği 21 Şubat 2009 Cumartesi günü 13.00-15.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcıları Necati Düzen, Kemal Aşkın, AK Parti İl Başkanı Ahmet İbrikçi, Bulgaristan’ın Edirne Konsolosu Plamen Teodosiev, Yunanisten’in Edirne Konsolosluğundan bir grup, Yunanistan’ın Evros Belediyesi’nden ve Bulgaristan’dan Şarap Fabrikası sahipleri ile işadamları ve üzüm üreticileri, Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Nemci Koyuncu, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ile üzüm üreticileri ve Kırklarelili işadamları katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Ticaret Borsası Danışmanı ve Kırklareli Üzüm Üreticileri Birlik Yöneticisi Hatice Kunt tüm katılımcıları bir arada görmekten son derece memnun olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Kırklareli bağcılığı bir zamanlar 91 bin dönümlerden çok aşağılara düşmüşken şimdilerde hızla yükselen bağcılık çıtasında böyle bir etkinlikte basımızı da aramızda görmekten onur duyarız. Eskiden Bağ Kraliçeleri seçilen Kırklareli’nde böyle bir etkinlik inşallah gelecekte daha geniş ve görkemli olacaktır. Her yıl Şubat Ayı’nın ilk haftasından itibaren Bulgaristan ve Yunanistan’da yapılan bu etkinlikte komşu ülkeler paydasında buluşmak Trakya’nın geçmiş bağcılık başarılarını getirecektir. Bu etkinlikte  yardımı olan herkese şükranlarımızı sunarız.”
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş Hatice Kunt’u Kırklareli’nde her zaman örnek bir çiftçi olarak gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti:
“Hatice Hanım gerçekten örnek çiftçilerimizden birisidir. İlimizin gelişip kalkınması için toprağın daha iyi işlenebilmesi, topraktan daha çok yararlanılabilmesi için neler yapılması gerektiğin konusunda gerçekten örnek çalışmalar yapıyor. Biz temenni ediyoruz ki Hatice hanımın yaptığı bu çalışmalar diğer çiftçilerimize de örnek olsun. Kendisini her vesile ile örnek bir çiftçi olarak tanıtıyor ve deklare ediyoruz.
Bugünkü etkinliğimizde amaçlarımızdan bir tanesi bağcılık konusuna dikkat çekmek ve bu vesile ile bu konuya ilgi duyanları bir araya getirmek. Bunun dışında da konuyla ilgili olmayanları da bu etkinliğin kamuoyunda yaratacağı yankıyla onları da bu konudan haberdar etmektir. Diğer taraftan da bu konudan haberdar olanların arasında bilgi alışverişinin, dostluğun gelişmesine vesile olmaktır.
Konu bağcılık olunca bağdan elde edilen üzümlerin değerlendirilmesi konusunda, Hardaliye, Şarap ve diğer ürünler konusunda da ilimizde neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmak. Örnek çalışmalar yapılan bu konudaki çeşitli değerlendirmeleri de paylaşma imkanı buluyoruz. Bugünün en iyi şekilde değerlendirilmesini temenni ediyor, emeği geçenleri ve buraya katılanları kutluyorum.”
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’un konuşmasının ardından AK parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ve Bulgaristan’ın Edirne Konsolosu Plamen Teodosievde birer konuşma yaptı. Her iki konuşmada da Bağcılık konusunda her iki ülke arasında daima işbirliği olması için çalışmaları devam edeceği ifade edildi.
Yapılan konuşmaların ardından Bulgaristan’ın Topolovgrad Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından Bağ Budaması oyun eşliğinde gerçekleştirildi. Bu kapsamda Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere etkinliğe katılanlar kendilerine sunulan ekmeği, bala batırarak yiyip, asma budamasını gerçekleştirdiler. (s)