Kırkpınar'da güreşen pehlivanlar cilt kanseri riski altında

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Arıcan, ''Kırkpınar'da güreşen pehlivanlarda cilt kanseri riski altında, güreşirken koruyucu önlemlerini almalılar'' dedi.


 

     Arıcan, TÜ Başhekimlik Toplantı Salonundaki haftalık basın toplantısında, güneşin yararı kadar zararlarının da olduğunu bildirdi.
     Güneş ışığının doğrudan ve dolaylı olarak pek çok zararı olduğunu ifade eden Arıcan, şunları kaydetti:
     ''Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınlarının deriye zarar verici etkileri, özellikle hücreye verdiği foto yaşlanma etkisi, DNA hasarı, kanserojen etkiler olarak sıralanabilir. Uzun süreli ve kronik güneş ışığına maruz kalma, özellikle açık tenlilerde yüz, boyun, kol ve bacaklar gibi güneş gören alanlarda deri yaşlanmasını hızlandırmakta, deride kırışıklık, çil ve benzeri lekelenmeleri artırmaktadır. Ayrıca günümüzdeki bazı kanıtlar güneş ışığının deri kanseri oluşumunda rolü olduğunu açıkça göstermektedir.''
     Mesleki yaşamları nedeniyle güneş ışınlarına maruz kalan bazı grupların risk altında olduğunun altını çizen Arıcan, ''Çiftçiler, denizciler gibi mesleki yaşamları itibariyle güneşe maruz kalan gruplar cilt kanserine yakalanma riskleri fazlaca olan gruplar. Ayrıca Kırkpınar'da güreşen pehlivanlar da cilt kanseri riski altında. Güreşirken koruyucu önlemlerini almalılar. Zeytinyağıyla yağlanarak antrenman yapan ve bazen saatlerce güneşin altında güreşen güreşçiler kendilerine dikkat etmeli'' dedi.
    
     -GÜNEŞTEN KORUNMA STRATEJİLERİ
    
     Arıcan, güneşin zararlı etkilerinden korunmada ''altın standart'' olarak nitelendirdiği güneşten koruyucu ürünlerin kullanımının önemine dikkati çekerek, ''Araştırmalar yaşam boyu maruz kalınan ultraviyole ışınlarının yüzde 80'nin 20'li yaşlardan önce alındığını göstermektedir. Öyle ki 18 yaş öncesi düzenli olarak en az 15 faktörlü güneşten koruyucu ürün kullanımı ile deri dışı kanserlerinin yüzde 78 azalacağı tahmin edilmektedir'' dedi.
     Güneşten koruyucu ürünlerin seçiminde dermatologlara danışılmasının, doğru ürün seçimini kolaylaştıracağını anlatan Arıcan, ''Güneşin zararlı etkisinden kurtulmak için güneş koruyucu ürünler, yeterli ve düzenli olarak kullanılmalı. Cilt yapısına uygun güneşten koruyucu ürünlerin kullanımı için bir dermatoloğun görüşleri alınmalıdır. Böylece uygun ticari form ve uygun güneşten koruyucu ürün tespiti yapılacaktır'' diye konuştu.