Kırkpınarda Teknik kurallara Ne oldu?

Kırkpınar güreşlerinde Zaman güreşin özelliğini mi kaybettiriyor


Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nde uygulanan tekniklerin önemli bir bölümünün zamanla kaybolduğu belirlendi. Yapılan araştırmalarda geçmişte uygulanan 100 civarındaki tekniğin zaman içerisinde 17`ye kadar düştüğü tespit edildi.
Binlerce yıllık geçmişi bulunan yağlı güreşler üzerinde araştırmalar yapan Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Toksöz, güreşlerde zamana karşı yarışın başlaması nedeniyle birçok tekniğin uygulanmadığını söyledi.Geçen yıl yapılan güreşlerde 17 ile 20 civarında tekniğin uygulandığını tespit ettiklerini belirten Toksöz, geçmiş dönemlerde bu sayının 90 ile 105 civarında olduğunu ifade etti.Bunun en önemli nedeninin zamana karşı yarış olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Toksöz, `Geleneksel yağlı güreş zaman sınır olmaksızın yapılan güreştir. Çocukluğumuzda böyle gördük ve böyle duyduk. Zaman sınırının ortadan kaldırılması ve sadece Türkiye Şampiyonası`nda final yapacak sporcuların gelmesi gerekir. Federasyon bu yıl sporcu sayısına sınırlama getirerek doğru bir adım attı. Bu şekilde tekniklerin kaybolmayacağına inanıyorum.` dedi.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri üzerinde yaptıkları çalışmalarda 57 tekniği ortaya çıkardıklarını anlatan Yrd. Doç. İlhan Toksöz, bu sayıyı 90`a çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kırkpınar`ın 643. yıllık tarihinde 9 bilimsel kayda rastladıklarını dile getiren Toksöz, son 5 yıl içinde yaptıkları araştırmalarda bu sayıya 109 bilimsel kayıt daha ekledikleri vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. İlhan Tozsöz, `Artık dünyada insanlar Kırkpınar bilimsel olarak araştırmak istediklerinde Trakya Üniversitesi kaynaklı 109 yeni kayıtla karşılaşıyorlar. Bu yıl ki, Kırkpınar bunları tam metin olarak internette yayınlamayı düşünüyoruz.` diye konuştu.
Yağlı güreşlerin tez elden ayrı bir bütün ve bir değer olarak ele alınması gerektiğini belirten Tozsöz, yağlı güreşlerin ancak bu şekilde yok olmaktan kurtulacağını açıkladı.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`ne daha fazla odaklanması gerektiğini vurgulayan Toksöz, `Öncelikle bir değeri korumak ve kollamak istersek ancak yol olmaktan kurtarabiliriz. Bu mirasın yaşatılıp korunması için Güreş Federasyonu da elinden gelen çabayı gösteriyor. Edirne Sarayiçi bölgesinde yapılan güreşler Türkiye Şampiyonası`dır. Miras yerinde korunur. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Siz bugün Selimiye alıp başka bir yere taşıyabilir misiniz? Tarihi Kırkpınar da öyledir. Dolayısıyla burada bu dokunun elzem biçimde ele alınıp ayrı bir değer olarak yaşatılması lazım. Teknikler ve yönetmelikle yok edilmemesi lazım.` diye konuştu. (mhç)