KIRKSEDER Başkanı Karaçam, Kırklareli'nin edebiyatta ilklerini açıkladı

KIRKSEDER Başkanı Karaçam, Kırklareli'nin edebiyatta ilklerini açıkladı

Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği (KIRKSEDER) geçmişte kalmış, günümüzde ise pek tanınmayan fakat kendi edebiyat alanlarında ve yaşadıkları bölgede, yörede ‘Ilk’ olan kişileri kamuoyunun ilgi ve bilgisine sunmaya devam ediyor.

Daha önce 50 TL üzerinde resmi bulunan kadının, yani Fatma Aliye Hanım’ın Kırklareli kökenli bir aileden geldiğini ve Türkiye’de ikinci kadın roman yazarı olduğunu açıklayan KIRKSEDER Başkanı gazetemiz başyazarı ve araştırmacı-yazar Nazif Karaçam, dün de Kırklareli’nin edebiyat dünyasındaki ilklerini kamuoyuna duyurdu.

Saat 15:00’da yapılan açıklamada, ‘İlk Kadın Hikaye Yazarı’ olan Hatice Opak Bilgin ile ‘İlk Roman Yazarı’ ve gazetemiz yazarlarından olan Hasan Öztürk ve ‘İlk Kadın Şair’ Hürmüz Hanım tanıtıldı.

Karaçam söz konusu kişileri kısaca şöyle tanıttı: “Hatice Opak Bilgin, İnece Kasabası’ndan olup, İstanbul’da yaşamaktadır. Edebiyata şiirler başlayan Opak, Kırklar’ın Sesi Şairler Grubu içerisinde yer almış, daha sonra da KIRKSEDER kurucu üyesi olmuştur. “Sana Sevgimi Yolladım” ve “Sevgiye Pencere Açtım” adlı iki şiir kitabı ve “Hayatın Içindekiler” adlı öykü kitabı ile Kırklareli edebiyat tarihinde ilk kadın hikaye yazarı oldu.

Kırklareli’nin ilk erkek hikaye yazarı Zeynel Ilhan’dır. Zenynel Ilhan kitap yazmadı ama hikayelerini çeşitli edebiyat dergilerinde yayımladı.

Kırklareli’de ilk roman yazarı olan Hasan Öztürk; edebiyata bağlamayla, sözle, şiirler başaldı. Güfte yazdı, beste yaptı. Şiirlerini “Manolya” ve “Suya Sabuna” adlı kitaplarda topladı. Kırklar’ın Sesi Şairler Grubu’nda yer aldıktan sonra KIRKSEDER kurucu üyesi oldu. Kofçaz’ın Terzidere Köyü’nden yetişen Hasan Öztürk, Kırklareli’de ilk roman yazarı olma sıfatını “Yaralı Kadın” adlı romanı ile aldı.

Kırklareli’nin tarihte ilk kadın şairi Alevi-Bektaşi kökenli Hürmüz Hanım’dır. Kendisi Kırklareli’nin Arizbaba Köyü’nden yetişmiştir. Edebiyatçı bir aileden gelmektedir. Balkan Savaşı sırasında yaşadığı, bazı dergilerde şiirleri çıktığı, bazı şiirlerini de savaş ve göçmenlik sırasında kaybettiği bilinmektedir. Hürmüz Hanım yalnız Kırklareli’nin değil, Trakya’nın da ilk kadın şairidir. Trakya’nın ilk kadın roman yazarı Keşan’lı Safiye Erol’dur.