Kişiler ve kurumlar arası etkili iletişim nasıl olmalı?

Lüleburgaz İş Adamları Derneği, üyelerine ve Yönetici İş Adamlarına yönelik başlatmış olduğu 'Vizyoner Lider Eğitimi' programına devam ediyor.

LİAD’ın “Vizyoner Lider Eğitimi”  programının bu haftaki konusu “Kişiler ve Kurumlar Arası Etkili İletişim” hakkında bilinmesi gereken tüm sorular ve uygulamalar katılımcılara aktarılırken özellikle uygulama bölümlerinin katılımcılar tarafından ilgiyle izlendiği gözlendi.
Programın sunumunu gerçekleştiren İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanı Yazar Yılmaz Sönmez katılımcılara Kişiler ve Kurumlar arasında sağlıklı iletişimin sağlanmasında gerekli bilinmeyen yöntemler, İletişim Kavramı, İletişim Yöntemi ve Aşamaları, Etkin Dinleyicinin nasıl olması gerektiği, Başarılı bir iletişimin temel koşulları, İnsanları etkileme yöntemlerini, Başkalarının davranışlarını denetleme ve Başkaları üzerinde olumlu izlenim bırakma konuları hakkında açıklamalarda bulundu.
Sönmez, ayrıca insanlar arası etkileşimde önemli olan faktörleri %55 Beden Dili, %38 Ses Tonu ve %7 özenle seçilmiş düzgün cümleler olarak sıralayıp Beden Dilinin Önemini vurgularken, İletişimin sözlü olabileceği gibi yazılı, sesli, görsel şekillerinin de bulunduğunu belirtti.
Konuşmasına devam eden Yılmaz Sönmez, insanlar arasında iletişimde kopukluklar olduğunu insanların bilgileri aktarırken önce anlatma sonra karşısındakini doğru anladığına dair sorgulamasının önemli olduğunu çünkü bilgilerin aktarılırken sürekli eksildiğini belirtirken bunu bir örnekle uyguladı. Sönmez yaptığı test sonucu iletişimi güçlü olan 5 katılımcıyı salondan dışarıya çıkarıp içeride kalan bir katılımcıya kısa ve anlamlı bir hikaye anlattı ve bunu dışarıya çıkardığı katılımcıları tek tek çağırarak birbirlerine anlatmasını istedi. Son katılımcının anlattığı hikayenin, ilk anlatılan şeklinden çok farklı olduğu görülürken Sönmez, insanların dinlerken genelde sonuca odaklandığını bu yüzden ayrıntıları göremediklerini böylece iletişimin eksildiğini bildirdi.
Yılmaz Sönmez, önümüzdeki hafta programın konusunun “Problem Çözme ve Karar Verme Teknikleri” olduğunu bildirerek sözlerini noktaladı. (gk)