Kıyıköy tatilcileri bekliyor

Trakya'nın Karadeniz sahilinde bulunan ve antik çağlardan bu güne kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Kıyıköy, yaz sezonunda yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazırlanıyor.

     Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinin Belediye Başkanı İsmail Gök, beldenin yüzyıllardır sahil kasabası olduğunu, yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezine dönüştüğünü söyledi.
     Kıyıköy'de mavi ile yeşilin birleştiğini ifade eden Gök, beldenin girişindeki tarihi surların hala ayakta olduğunu belirtti.
     Yaz döneminde gelen turistlerin, tarihi surlar ve 9. yüzyıldan kalma Aya Nikola Manastırı'nın uğrak yeri olduğunu ifade eden Gök, beldelerinde daha çok turisti ağırlayabilmek için çalıştıklarını bildirdi.
     Tarihi kaynaklarda ''Midye'' olarak bilinen Kıyıköy'ün bu ismi hangi tarihte ve neden aldığına dair bir bilginin bulunmadığını anlatan Gök, şunları kaydetti:
     ''Toprak tuğlalarla örülmüş bu surlarla, o tarihlerde Kıyıköy, koruma altına alınmış. Surların iki kapısı var. Surların yapıldığı zaman burada 7 bin 700 kişi yaşıyormuş. 30 fırın, 40 adet bakkal varmış. Şimdi ise beldemizin nüfusu 2 bin 500 civarında. Yaz aylarında gelen turistlerle birlikte bu rakam 12 bini buluyor. Bu surlarda 1993 yılında restorasyon yapıldı ancak yeniden bir restorasyona ihtiyaç var. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu surlarda yeniden bakım ve onarım çalışması yapmasını, beldenin turizm potansiyelinin artmasını istiyoruz.''
     Yaz sezonunda beldeye daha fazla turist çekmek için çalışmalar yaptıklarını bildiren Gök, Kıyıköy'de her yerin sit alanı olduğunu belirtti. Gök, ''Yapacak çok iş var ancak yasal engeller var. Beldenin belediye plajı var. Buranın yeniden düzenlenmesi ve turizme daha etkin biçimde kazandırılması amacıyla planları çizildi. Oraya duşa kabin, büfe, restoran yapmak istiyoruz. Anıtlar Kurulu'ndan onay alabilirsek bunları gerçekleştireceğiz'' dedi.
     Beldenin liman mevkisinde de belediyeye ait 30 bin metrekarelik bir alan bulunduğuna işaret eden Gök, o bölgeyi kamping alanı olarak düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti.
     Kıyıköy'e yılın 12 ayında turist gelmesi için projeler ürettiklerini kaydeden Belediye Başkanı Gök, yaz döneminde beldenin otantik ve tarihi yapısını faytonlarla nostalji yaparak yaşatmayı planladıklarını vurguladı.
     Beldede, çok fazla tarihi yapıtın olduğunu ifade eden Gök, ''Şu anda en büyük sıkıntımız otel ve yatak kapasitesinin yeterli olmaması. Beldemizde 250 yatak kapasiteli pansiyon mevcut. Bunun dışında, evlerini pansiyon olarak kiralayanlar da var ancak bu talebi karşılamaya yetecek oranda değil'' şeklinde konuştu.
    
     -AYA NİKOLA MANASTIRI-
    
     Beldenin, en önemli yapılarından olan Aya Nikola Manastırı'nın 9. yüzyılda kayalara oyularak inşa edildiğini anlatan Gök, tarihi süreçte oldukça yıprandığını söyledi.
     Gök, taş sütunları eriyen, içeride belli belirsiz mezar kalıntıları olan manastırda, gezmeye gelenler tarafından da duvar ve taş kalıntılarına yazılar yazılarak ciddi zarar verildiğini kaydetti.
     İsmail Gök, bir çok turistin manastıra gelerek, kendi dini inançları doğrultusunda mum yaktığını ve dilek tuttuklarını sözlerine ekledi.