Kızılcıkdere'de Aspir Demonstrasyonu yapıldı

Kızılcıkdere'de Aspir Demonstrasyonu yapıldı

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında çiftçilerimize Aspir yetiştiriciliğini teşvik etme amaçlı bir proje gerçekleştirildi. Yapılan Projeye göre Kızılcıkdere Köyünde Çiftçi Hüseyin Topalan’ın tarlasına Aspir ekimi gerçekleştirildi. 6 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen ekim sonrasında hasat zamanı gelen aspir mahsulüne biçim işlemi yapıldı. Dün saat 14.00’da yapılan aspir hasadına Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Metin Babaoğlu, Kırklareli Tarım İl Müdür Vekili Mehmet Özcan, Çifçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Ayhan Çelik, Kızılcıkdere Köyü Muhtarı İsmail Kenar, Kırklareli Tarım Il Müdürlüğü personeli ve çok sayıda çiftçi katılımda bulundu. Gerçekleşen aspir hasadı öncesinde bir açıklama yapan Üsküp TAR-GEL Görevlisi İlker Kutlugün, Aspir Tarımı hakkında şu bilgilere yer verdi:

“Aspir, genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, renkli çiçekleri (petal) gıda, kumaş boyasında ve bitkisel çay yapımında kullanılan, fide döneminde iken, yeşil salata olarak tüketilebilen, tohumları genellikle beyaz taneler şeklinde olan, dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan, Linoleik ve Oleik (zeytin yağına eşdeğer) olarak 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak çok kaliteli olan, biyodizel yapımında kullanılan, küspesi hayvan yemi olarak kullanılabilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.

Aspir tarımındaki en önemli avantaj (kolaylık), Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir.

Toprak Hazırlığı

 Toprak bakımından çok da seçici olmasa da, derin, verimli tıniı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nctr'e yakın (pH 5-7) olan topraklar aspir tarımı için idealdir. Daima bu tip topraklar tercih edilmelidir. Ancak, kıraç alanlarda da başanlı bir şekilde yetişebilmektedir.

Gübreleme: Ekimden önce, toprak tahlili yaptırılarak eksik olan bitki besin maddeleri tamamlanmalıdır. Toprak tahlilinin yapılamadığı durumlarda, dekara 12-15 kg saf azot (N) hesap edilerek, bitki gelişmesine başlangıç olması için bir miktar da fosfor (P) ilavesi yapılarak ekimden önce toprağa serpilip karıştırılmalıdır. Tavsiye edilen normal fosfor miktarı, dekara 3-5 kg dır.

Aspir bitkisi 3.5-4 ay gibi kısa bir sürede yetişebildiği için, gerekli olan bütün gübrelerin ekimden önce bir seferde toprağa serpilip karıştırılması gerekir. Gübrenin bir seferde ekimle veya ekimden önce verilmesi göz önüne alındığında, etki süresinin yavaş ve sürekli olması nedeniyle, üre gübresinin kullanılması daha mantıklı olacaktır. Bu amaçla, ekim öncesi dekara 30 kg üre uygulanıp, karıştırılmalıdır. Ekim Tarihi: Aspir, yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında ekilmelidir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekilmesi mümkündür.

Fide döneminde, diğer bitkilere oranla soğuklara daha fazla dayandığı için, biraz daha erken ekilebilir. Ekimin 15 Mart-20 Nisan tarihleri arasında yapılması uygundur. Sira Arası ve Ekim Şekli: Değişik sıra aralıklarında ekim yapılmasına rağmen, yabancı ot mücadelesi ve kontrolü açısından, sıra arasının dar tutulması en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu amaçla, tavsiye edilen en uygun sıra arası, 15-20 cm dir. Hububat ekiminde kullanılan makineler, aspir ekiminde de rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği

Sıra arasının15-20 cm ve sıra üzerinin 5 cm olduğu durumlarda, dekara  4- 6 kg tohumluk kullanılmalıdır Geniş sıra aralıklarında (45-70 cm), tohumluk miktarı 1.5-3.0 kg civarındadır. Ekim derinliği, toprak şartlarına göre değişiklik gösterse de, 2.5-4.0 cm' lik ekim derinliği en idealidir. Ekimde hiçbir zaman 5 cm' den daha derine tohum bırakılmamalıdır.

Sulama

Normal yağış şartlarında sulama gerekmez. Ancak, çok çok kurak giden yıllarda sulama yapmak verimi arttıracaktır.

Yabancı Ot Kontrolü

 Aspir bitkisi, gelişmenin ilk 3-4 haftalık döneminde, rozet formunda kaldığı için, yabancı otlarla rekabet edemez. Bu konuda çok zayıf olduğu için, yabancı otlardan çok etkilenir. Bu nedenle, gelişmenin ilk dönemlerinde bitkiyi yabancı otlarla rekabete sokmamak için, ekimden önce tarlanın bir çıkış öncesi herbisit (ot ilacı) ile ilaçlanması ve ilacın toprağa karıştırılması gerekir veya çıkıştan hemen önce tarla yüzeyine uygulanması gerekir.

Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, ekimde sıra arasının dar tutulması (15-17 cm), yabancı otları bastıracağından, ayrı bir yabancı ot mücadelesi gerekmeyecektir. Çıkış sonrası yabancı otların kimyasal yolla mücadelesinde yeşil aksama kullanılabilecek herbisitlerin piyasada bulunamama ihtimaline karşı, ekimden Önce ekilecek alanın mutlaka

treflan ile (dekara 230-250 gr) ilaçlanması gerekir. Bu doz ağır (killi) topraklar içindir. Hafif topraklarda (kumsal), bu miktar dekara 130-150 gr dan fazla olmamalıdır. Aksi takdirde, problemler ortaya çıkabilir.

Hasat

Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu (kahverengileştiği), çiçek çanak yapraklarının hemen hemen kahverengiye döndüğü (geç açmış çiçek tablalarındaki çanak yapraklarında hafif bir yeşillik olabilir) ve tablaların elle kolaylıkla harmanlanabildiği ve tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanının geldiğinin bir işaretidir. Zaman olarak vermek gerekirse, Temmuz ayının son haftası ile Ağustos ayının ilk haftası arasında hasad yapmak mümkündür. Hasat, zamanında, geciktirilmeden hemen yapılmalıdır. Aksi takdirde, tanelerde renk değişikliği ve eğer yağış olursa, tablalarda bulunan tanelerin çimlenmesi söz konusudur. Hububat (Buğday-arpa) hasadında kullanılan biçerdöverler, aspir hasadında da rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, makinenin ayarlarının uygun bir şekilde yapılması zorunludur. Hasat edilen ürünün problemsiz, uzun bir süre ve güvenli bir şekilde depolanabilmesi için tane neminin % 8 olması gereklidir. Bu oran, hiçbir zaman % 10' u geçmemelidir.

Sanayide İşlenmesi

Aspir yağlık bir ürün olduğu için, sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği işleyen tüm makineler, hiçbir makine değişikliğine gitmeden aspir işlemeye de elverişlidir. Bu nedenle, ülkemizde sanayide işlenmesi açısından hiçbir problem yoktur. Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.”

Üsküp TAR-Gel görevlisi İlker Kutlugün’ün açıklamasının ardından aspir mahsulünün hasadı gerçekleştirildi.