"KLÜ'de Trakoloji Bilim Dalı olursa tam destek vereceğiz"

5 Eylül 2010 tarihinde Bulgaristan'ın Malko Tırnova kentinde açılışı gerçekleştirilen 9. Bulgar-Türk Yaz Eğitimi Akademisi kapsamında ilimize gelen öğretim görevlilerine Kırklareli Belediyesi tarafından 07 Eylül 2010 Salı günü saat 08.30'da Dostluk Çayevi'nde sabah kahvaltısı verildi.


HABER MERKEZİ

Gerçekleşen programa; Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Yaz Eğitimi Akademisi Grup Başkanı Valeria Nikolova Fol ve diğer öğretim görevlileri katıldı.
Bulgar misafirlere verilen kahvaltıda bir konuşma gerçekleştiren Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur konu ile ilgili şunları kaydetti;
“Bulgar-Türk Yaz Eğitimi Akademisi’nin 9.sunun açılışı 5 Eylül Pazar günü Malko Tırnova’da gerçekleşmiş durumda. “Istranca Dağının Doğu ve Batısının uygarlıktaki Rolü” temalı bu etkinlik dizisinin dokuzuncusunda aramıza Bulgaristan tarafından proje ile ilgili olarak 26 kişi geldi. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan Kütüphanecilik ile İletişim Teknolojisi Üniversitesi’nin bilim insanları öncülüğünde kardeş şehrimiz olan Malko Tırnova, Istrancalardaki sınır ötesi Molko Tırnova Belediyesi’nin de projenin partneri olması sıfatıyla sürdürülen 9 yıllık bu etkinlik dizisinde Kırklareli de Malko Tırnova kardeş şehri olması sıfatıyla bir ayak olmuş durumda. Tabiî ki bizim burada bir eksikliğimiz var. Burada üniversite ayağının eksik olması bence bu projenin aksayan tarafıdır. Bir yıl Trakya Üniversitesinden Trakoloji üzerine katılımcılar olmasına karşılık daha sonrasında bu devam ettirilememiş durumda. Kırklareli Üniversitesi’nin şekillenmesi ile birlikte umut ediyoruz ki Trakoloji üzerine eminiz burada da bir birim oluşturulacak. Projenin devamında da biz kesinlikle üniversite ayağını da burada var kılıp. Bilim ayağını da var kılıp daha sonraki saptanan bulguları kesinlikle halkımız ile paylaşmak, onlarında bilgisine sunmak isteriz. Siz değerli misafirlerimize başarılı bir yaz akademisi süreci diliyorum.”
Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur’un konuşmasının ardından Yaz Eğitimi Akademisi Grup Başkanı Valeria Nikolova Fol’da bir konuşma yaparak şunları söyledi;
“9. Yaz Eğitimi Akademisi’nde tekrar burada bulunmaktan mutluyum. Doğu-Batı uygarlığında Istranca’nın rolü gerçekten çok büyük önem taşıyor. Düne kadar Istranca sadece biliniyordu. Sadece bilim adamları bunu biliyordu. Biz bugün bunları ders olarak üniversitelerimizde, sizlerinde yardımıyla veriyoruz. Ben ve diğer öğretim görevlisi meslektaşlarım Sofya’dan geliyoruz. Biliyorum ki onlar sadece Öğretim Görevlisi değil, onlar bizim dostumuz ve onlar birer bilimcidir. Onlarda benim istediğim gibi Istranca’yı Traklar ile ilgili daha geniş bir kapsamda araştırmayı istiyorlar. Bu bilgileri derslerinde daha geniş kapsamda gençlere aktarmak istiyorlar. Kırklareli Belediyesi ve Malko Tırnova Belediyesi bizlere ev sahipliği yapmasaydı biz bu bilgilere kolaylıkla ulaşamazdık. İki belediyenin tam desteğini alıyoruz ve çalışmalarımızı kolayca yapıyoruz. Genel amacımız eski uygarlık Trakları araştırmaktır. Bilim dalı olarak Trakolojiyi idrak etmektir. Traklar en eski uygarlıklardan birisidir. Güney doğu Avrupa’da ve kuzay batı Anadolu’da bulunan yerleşim kesimlerinde yer almışlardır. 8-12 Kasım 2010 tarihinde İstanbul’da Trakoloji üzerine uluslararası bir kongre yapılacaktır. Bu kongreyi İstanbul Teknik Üniversitesi ve Edirne’deki Güneydoğu Trakoloji Araştırma Enstitüsü tarafından organize ediliyor. Bizde bu kongreye araştırmalarımız ile belli bir katkıda bulunacağız. Bugün Tekirdağ’da bazı hocalarımız ile görüşeceğiz. Kırklareli Üniversitesi’nde Trakoloji Dalı olursa biz buna tam destek vereceğiz. 3 defa Edirne Trakya Üniversitesinden katılımcılar olmuştu. Orada da belli konular görüşülmüştü. O zaman hep bu konuyu dile getiriyorduk. Bu yaz eğitim akademisi başlamadan önce belli bir dil eğitimi alınsın. Türkçeden Bulgarcaya, Bulgarcadan Türkçeye gibi bir eğitim alınsın istiyorduk. Bu sayede öğrenciler arasında azda olsa bir iletişim kurulabilsin istiyorduk. İki yıl önceki projede böyle bir kitapçık yapmıştık. İlerleyen yıllarda iyi ve mutlu yaşamamız için Istarnca’daki gelmiş, geçmiş uygarlıklar, kültürler ve araştırmalar bizi ve yaşamamızı daha mutlu edecektir.”
Yapılan konuşmaların ardından Öğretim Görevlileri Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur’a teşekkürlerini sundular. Daha sonra birer hatıra fotoğrafı çektiren grup üyeleri Tekirdağ’a hareket ettiler. (cs)