Kökleri 18. yy'ın başına dayanan Orman Genel Müdürlüğü 170 yılı geride bıraktı

Kökleri 18. yy'ın başına dayanan Orman Genel Müdürlüğü 170 yılı geride bıraktı

Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü ormancılığın 170. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada ülkenin en eski ve köklü kuruluşlarından biri olan Orman Genel Müdürlüğü’nün tarihinin on sekizinci yüzyılın başlarına kadar uzandığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Daha önceleri ‘Cibali Mubaha’ yani herkesin istifadesine açık bir anlayışla faydalanan ormanlar için Tanzimat Fermanı ile birlikte her türlü servet kaynağının daha verimli kullanılması ve ormancılık hizmetlerinin takibine yönelik olarak 1839 yılında Ticaret Nezaretine bağlı bir ‘Orman Müdürlüğü’ kurulmuştur. Osmanlı ormancılığı için önemli bir gelişme olan ve daha fazla mali nitelikli olan bu yapılanma 1857 yılında da Orman Fakültesi’nin öğrenime açılmasıyla etkinliğini arttırmıştır.

1858 yılında da bünyesinde ormancılığa ait hükümler bulunan ‘Kanunname-i Arazi’ hazırlanmış, bazı değişikliklerden sonra 1869 yılında yürürlüğe konarak tüm ormancılık çalışmalarının koordine edilmesi için Orman Umum Müdürlüğü kurulmuştur.

Ülkemizde teknik ve ekonomik ormancılık faaliyetlerini yürütmeye yönelik elemanların yetiştirilmesine başlangıç teşkil eden 1857 yılından bu yana, günün ve şartların dikte ettirdiği kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamnameler, ve talimatnameler çıkarılmış ve Cumhuriyetimizin kurulmasına kadar bu değişiklikler içinde hizmetler yürütmeye çalışmıştır.

Cumhuriyet dönemi ile birlikte 4 Haziran 1937 tarih ve 3204 Sayılı Orman Umum Müdürlüğü Teşkilat Kanunu ile Orman Genel Müdürlüğü, hükmü şahsiyete haiz katma bütçeli bir kamu idaresi haline gelmiş olup, şu anda 1985 tarih ve 3234 Sayılı ‘Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’ mucibince faaliyet yürütmektedir.”

Açıklama Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü’nün kuruluşu ve kapsamına yönelik bilgilerle devam etti:

“Kırklareli Orman işletme Müdürlüğü 04.06.1937 tarih ve 3204 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Kuruluş Yasasına göre 1944 yılında kurulmuştur.

Kurulduğu tarihte Kırklareli, Dereköy, Kofçaz, Pınarhisar Orman Bölge Şeflikleri olarak taşra teşkilatları oluşmuş, ilerleyen zaman içinde Kırklareli ve Lüleburgaz Ağaçlandırma Şeflikleri ve Kırklareli Milli Parklar Av ve Yaban hayatı Mühendisliğini bünyesinde barındırmıştır. Orman Bakanlığı’nın 1992 yılında tekrar kurulması ile bağlı birim olarak kalan Orman İşletme Şeflikleri Bakanlık Makamının 13/05/1996-21 sayılı olurları ile yeniden yapılandırılmış, Orman İşletme Şeflikleri arasındaki saha transferleri sonucu Değirmendere, Kirazpınar, Lüleburgaz ve Üsküp olmak üzere 4 İşletme Şefliği yeniden kurularak entansif ormancılığın realize edilebilmesi için uygulayıcı birim sayısı sekize çıkarılmıştır. Edirne ilinin Merkez Orman İşletme Şefliği’nin de dahil olması ile şeflik sayısı 9 a çıkmıştır.

Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Kırklareli İli Mülki Hudutları içindeki Demirköy ve Vize ilçeleri hariç, Kırklareli Merkez , Babaeski, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy ve Pınarhisar ile birlikte 2003 yılından itibaren Edirne Merkez, Lalapaşa, Süloğlu ilçelerini kapsayan sorumluluk sahasına sahiptir.

Kuzeyinde Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü ve Bulgaristan, Doğusunda Vize Orman İşletme Müdürlüğü, Güneyinde Keşan Orman İşletme Müdürlüğü, Batısında Keşen Orman İşletme Müdürlüğü ve Bulgaristan ile çevrilidir.

İl Topraklarının kuzeyinde Yıldız dağları uzanmaktadır. Bu silsile Demirköy ve Pınarhisar sınırında Mahya dağ tepe( 1031m ) ile en yüksek noktasına ulaşır. İç Trakya'ya doğru Kofçaz ilçesinde Sivridikme, Merkez ilçede Babatepe, Yoğuntaş ve Edirne İli sınırlarında bulunan Gazi Tepe ile yükseltiler yerlerini ovalara bırakmaktadır.

Genel saha 674.681 Hektar olup, ormanlık saha 129.965 hektar dır. (Orman sahasının73.656,5 hektarı verimli, 29552,0 hektarı verimsiz olmak üzere toplam 103.205,5 hektarı koru ormanıdır. Geriye kalan 26759,5 hektar ormanın 17042,0 ha. Verimli, 9717,5 hektarı verimsiz baltalıktan gelen ve şu aşamada koruya tahvil çalışmaları yapılan ormanlardır. Ormanlık alan genel olarak sorumluluk sahasının kuzey bölümüne dağılmıştır. Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü bağlı birimleri dokuz orman işletme şefliğinden Kırklareli orman işletme şefliği Merkez İlçe ve İnece ve Kavaklı beldesini, Değirmendere ve Kofçaz Orman işletme şefliği Kofçaz ilçesini, Dereköy ve Kirazpınar orman işletme Şefliği Merkez İlçe, Lüleburgaz Orman İşletme Şefliği Babaeski, Lüleburgaz, Pehlivanköy ilçeleri ile Alpullu, Evrensekiz, Sakızköy, B. Mandıra, Karahalil, Sinanlı, Ahmetbey, B.Karıştıran, Kırıkköy beldelerini, Pınarhisar Orman Işletme Şefliği Pınarhisar ilçesi ile Kaynarca ve Yenice Beldelerini, Üsküp Orman Işletme Şefliği Merkez Ilçe ve Üsküp Beldesini, Edirne Orman Işletme Şefliği Edirne Merkez Köyleri ve Süloğlu, Havsa ile Lalapaşa Beldelerini kapsamaktadır.

Işletme Müdürlüğü dahilinde 2 il (Kırklareli, Edirne), 7 ilçe (Kırklareli Merkez, Babaeski, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Edirne Merkez ), 17 Belde Teşkilatı (Üsküp, İnece, Kavaklı, Alpullu, Evrensekiz, Sakızköy, B. Mandıra, Karahalil, Sinanlı, Ahmetbey, B. Karıştıran, Kırıkköy, Kaynarca, Yenice, Süloğlu, Havsa, Lalapaşa) ve Kırklareli Merkez ve ilçelerini kapsayan 139 köy ile Edirne Merkez ilçesini kapsayan 43 köy olmak üzere toplam 182 köy bulunmaktadır. Köylerin 19 adeti Orman içi köyü, 109 adeti orman kenarı köyü olup, geriye kalan 54 adet köyün ise ormanla bir ilişkisi bulunmamaktadır. 128 adet olan orman köyünün 62 adeti  6831 Sayılı Orman Kanunun 31. madde kapsamında olup, 66 adet köy de 32. madde kapsamında yer almaktadır.

İşletme Müdürü Sayın Şahin Aybal’ın yönetiminde Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü tamamen bilgisayar ortamına geçmiş, 75 memur, 69 Kadrolu ve 7 Yangın işçisi, 5 arazöz, 11 Hizmet aracı, 1 Dozer, 1 Greyder ,7 motosiklet, 1 Traktör ile günün koşullarına cevap vererek bilimsel ormancılığı tatbik etmektedir. Orman Teşkilatımızın kuruluşunun 170. yılında kat etiğimiz merhaleler ile ilgili bu gün ulaştığımız ekonomik, teknolojik, bilimsel seviyelerinin kamuoyu ile paylaşmayı bir görev saydık.

Buradan teşkilatımıza emeği geçen her ferde şükranlarımızı sunuyoruz.”