Komşudan proje ortağı bulanlara Avrupa Birliği'nden hibe

Komşudan proje ortağı bulanlara Avrupa Birliği'nden hibe

Avrupa Birliği (AB), "komşuluk politikası" adı altında Karadeniz'e komşu olan ülkelerin ortak projelerini destekliyor.  Türkiye'den kurum ve kuruluşlar, aralarında Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan'ın da bulunduğu 9 komşu ülkeden proje ortağı bularak Karadeniz'in kalkınması için geliştireceği projelere 700 bin euroya kadar hibe alabilecek. Programdan Türkiye için ayrılmış toplam bütçe 1.3 milyon euro. Projeye Türkiye'den katılabilecek iller arasında Kırklareli de yer alıyor.

25 ilden yerel ve bölgesel idareciler, kalkınma ajansları, üretici birlikleri, araştırma kurumları, kültürel ve sosyal alandaki kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin katılımına açık olan programa başvurular temmuz sonuna kadar yapılabilecek.

Programda tek bir ülkeyle olabildiği gibi ülkelerin tümüyle veya birkaçıyla ortak projeler gerçekleştirilebilecek. Ancak tek ülkeye yapılan ortaklıklarda da "sınır ötesi" etki yaratmak önem taşıyor. Öncelik ise tüm ülkelerin dahil edilebildiği projelere verilecek.

2007-2013 dönemini kapsayan "Karadeniz Havzası Sınır Ötesi Işbirliği Programı" Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya ve Ukrayna'ya yönelik olarak sürdürülüyor. Pogram, temel olarak sınır bölgelerindeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.  Ayrıca Karadeniz havzasında ortak sorunlara karşı birlikte çalışmak, toplumlararası ve bölgesel işbirliğini geliştirmek de hedefler arasında yer alıyor.  Programın ulusal koordinasyonunu Türk Işbirliği ve Kalkınma Idaresi Başkanlığı (TIKA) yapıyor. Proje başvuruları alınmaya başlanan programdan Türkiye'den katılabilecek iller ise şunlar: Istanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane. Program kapsamında projeler, 3 öncelik altında geliştirilebilecek. Bunlar; "Karadeniz havzasında ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması; çevre koruma ve muhafazası için kaynakların ve yeterliliklerin paylaşılması; havzada ortak kültürel bir ortamın oluşması için kültürel ve eğitim ağlarının desteklenmesi" olarak sıralanıyor. Proje başına verilecek destek miktarı da projenin hangi öncelik altında gerçekleştirileceğine bağlı olarak 50 bin ila 700 bin euro arasında değişiyor. Ilk 2 öncelik altında yapılacak projelere 100 bin ila 700 bin euro arasında, kültürel ve eğitim çalışmalarının desteklenmesini kapsayan son öncelik kapsamında gerçekleştirilecek projelere ise 50 bin ila 250 bin euro arasında hibe sağlanacak.

Programda desteklenecek öncelikler altında çeşitli "önlem alanları" da sıralanıyor. Buna göre; programda Karadeniz havzasında yeni iletişim, ulaşım ve ticaret hatlarından, turizm ile eğitimde ortak çalışmalara kadar çeşitli çalışmalar desteklenecek. Yerel kalkınma politikaları, çevre korumada ortak bilgi birikimi ile bu alanda bilinçlendirme çalışmaları ve araştırma faaliyetleri, ortak kültürel ağ ve eğitimde değişim çalışmaları teşvik edilecek diğer alanlar arasında yer alıyor. Programın teknik destek ayağı da mevcut. Programla ilgilenen kurumların, "www.blacksea-cbc.net" internet adresi üzerinden proje ortaklığı yapabilecekleri kurumlarla iletişime geçme imkânı bulunuyor.