KOSGEB Tekirdağ, kullandırdığı kredi oranıyla Türkiye çapında 5'nci oldu

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, (KOSGEB) Tekirdağ İşletme Geliştirme Merkezi Müdürlüğü, yılın ilk üç ayında KOBİ'lere kullandırdığı kredi oranıyla Türkiye çapında 5'nci oldu.

     KOSGEB Tekirdağ İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu, KOSGEB'in KOBİ'lere destek sağlayan bir kamu kuruluşu olduğunu anımsatarak, 1-250 arasında çalışanı barındıran ve bilançosu 25 milyon TL'yi geçmeyen KOBİ'lere katkı sağladığını belirtti.
     Eskicioğlu, Türkiye genelinde 2009 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan ilk 3 aylık değerlendirmesine göre, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra KOBİ'lere destek kredilerinde Tekirdağ'ın 5'nci sırada bulunduğunu söyledi.
     Türkiye deki KOSGEB temsilcilerinin lokal bütçelerinin bulunmadığını, genel bir havuzdan faydalandıklarını ve 2008 yılında Türkiye genelinde havuzdaki paranın yüzde 70'inin ancak KOSGEB tarafından kullanılabildiğini belirten Eskicioğlu, 2008 yılı verileri ışığında KOSGEB'den faydalanan 497 işletmeye toplamda 38 milyon 998 bin 869 TL destek sağlandığını bildirdi.
     Eskicioğlu, şöyle dedi:
     ''Tekirdağ'da, 50 kişiye toplam 1 milyon 245 bin TL'lik esnaf kredisi verildi. Makine Teçhizat kredilerinden faydalanmak için 67 başvuru yapıldı. Bunlardan 7 işletmenin başvurusu reddedildi ve 17 KOBİ'nin desteği onaylandı. Çeşitli nedenlerle beklemede olan 43 firmaya da destek sağlamayı umuyoruz. Toplamda bu alanda 8 milyon TL'lik desteğimiz söz konusu. Cansuyu desteklerinde ise toplam 271 KOBİ'ye 13 milyon 810 bin TL'lik katkı yapıldı. Destek sağlanan KOBİ'lerin 119'u Çorlu'da, 47'si merkez ilçede, 47'si Çerkezköy'de, 24'ü Hayrabolu'da, 20'si Malkara'da, 7'si Saray'da, 5'i Muratlı'da ve 2'si de Şarköy merkezli. İhracat kredilerinde ise ağırlıklı olarak Çorlu ve Çerkezköy'deki KOBİ'lerin oluşturduğu toplam 86 işletmeye 8 milyon 463 bin TL'lik destek sağlandı.''
    
*KOSGEB'TEN HİZMET SEKTÖRÜNE KREDİ İMKANI
    
     KOSGEB'in, şu anda KOBİ'lere ihracat kredisi sağladığını vurgulayan Eskicioğlu, ''Sanayi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın da açıkladığı gibi KOSGEB 2009 yılında yaklaşık 4 milyar TL'lik kredi kullandıracak'' dedi.
     Eskicioğlu, geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanan bir tasarısıyla, sadece sanayi dalındaki işletmelere yardım eden KOSGEB'in, artık hizmet sektörüne de destek sağlayabileceğini ifade etti.
     KOSGEB'in sanayi bazlı işletmelere verdiği desteğin, hizmet sektörünün de olaya dahil olmasıyla daha geniş yelpazedeki KOBİ?lere ulaştırma şansını yakalayacağını kaydeden Eskicioğlu, kamuoyunun KOSGEB denilince, 'eşittir faizsiz kredi' düşüncesine kapıldığını, yeni yılda bu anlayışın değiştiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
     ''Son kullandırdığımız ihracat kredisi 200 bin dolarlık kredi. Bu faizsiz değil. Bu rakamın üçte ikilik faiz oranını biz ödüyoruz. Böylece 200 bin dolarlık ihracat kredisi alan bir işletme cebinden sadece 2 bin 600 dolar faiz ödemiş olacak. Bu çok düşük bir faiz. Çünkü büyük bir bölümünü KOSGEB ödüyor. Şu ana kadar faizin tamamını biz ödüyorduk ama bu son kredide daha çok işletme faydalansın diye 'faizin çoğunu biz ödeyelim' dedik. Bundan sonraki kredilerde de muhtemelen böyle olacaktır. Faizin büyük bölümünü biz ödeyeceğiz. İşletmeler de ana para ve faizin küçük bir bölümünü ödeyecek.''
     Hizmet sektörüyle ilgili tasarının düzenlemelerdeki şartlı durumun nedeninin, KOSGEB'in mevcut personel yapısı ve bütçesiyle hizmet sektörü gibi büyük bir alanda faaliyet gösteren işletmelerin taleplerini karşılayamaması olduğunu bildiren Eskicioğlu, şöyle devam etti:
     ''Sonuçta iş hacmi 1'e 8 oranında artacak. Talep patlaması yaşanacaktır. Bu yüzden düzenleme için tanımlama önemli. Hizmet sektöründeki ifade ve tanım nedir önemli olan bu. Herhangi bir boşlukta her işletme hizmet sektörüne girebilir. Önceden sanayi dalı üretimlerinde imalat sektörü dediğimizde NACA koduna göre (D) grupta hayati organlara destek veriyorduk. Şimdi o şart kalktı. Hizmet sektörü de işin içine girdi.''
    
*GENÇ GİRİŞİMCİ GELİŞTİRME PROGRAMI
    
     Eskicioğlu, Namık Kemal, Kırklareli ve Trakya Üniversitelerine yönelik 'Genç girişimci geliştirme' programlarına da değinerek, proje kapsamında, üniversitelerden 1000'e yakın başvuru aldıklarını, en çok başvurunun Kırklareli Üniversitesinden geldiğini belirtti.
     Kırklareli Üniversitesi'nden 450 civarında öğrencinin başvuru yaptığını ifade eden Eskicioğlu, şunları kaydetti:
     ''Oradaki öğretim üyeleri zannediyorum projemizi daha çok sahiplenerek öğrencilerine aktardılar. Başvuru sıralamasında ikinci sırada sayın Rektör Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü'nün özel desteklerini hissettiğimiz Namık Kemal Üniversitesi oldu. NKÜ, 300 civarında öğrenciyle projeye başvurdu. Merkezi Edirne'de bulunan Trakya Üniversitesinden ise 200 civarında başvuru aldık. Bu proje KOSGEB'in üniversite öğrencilerine yönelik yapığı ilk uygulama. Ancak standartların üzerinde bir başvuruyla karşılaştık. Sanıyorum seneye projenin daha da yayılmasıyla, öğrencilerin başvurularında hızlı bir artış yaşanacaktır.''
     Eskicioğlu, eğitim programının düzenlendiği üniversitelerin son sınıflarında bulunan lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılabileceği programlar ile 30 öğrencinin sertifika almaya hak kazanacağını, programlardan sertifikalandırılan girişimci öğrencilere, 4 bin TL hibe ve 40 bin TL bir yıl ödemesiz ve üç yıl vadeli sermaye verileceğini sözlerine ekledi.