Köylerdeki çarpık yapılaşmaya öğrencilerin modern projeleriyle çözüm getirilecek

Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, Edirne Valiliği İl Özel İdaresi tarafından desteklenen 19 ayrı modern köy evi projesini Edirne Valisi Mustafa Büyük'ün de katıldığı tanıtım toplantısıyla basına tanıttı.

Edirne Valiliği İl Özel İdaresi ve Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi destekleriyle TÜ. Mimarlık bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan, köylerdeki çarpık yapılaşmaya öğrencilerin modern projeleriyle çözüm getirilecek projelerin maketleri, Edirne Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda, öğrencilerin hazırladığı projelerin, çarpık kentleşmenin önlenmesi için arzu edilen çalışmaların birer neticesi olduğunu kaydeden Vali Mustafa Büyük, alınan sonuçlardan dolayı oldukça mutlu olduklarını söyledi. Kırsalda çarpık yapılaşmanın önüne geçebilmek için böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Vali Büyük, alternatif sunmadan cezai yaptırımlara maruz bırakılmasının yeterli olmadığının da altını çizerek; “Kırsalda eksiklik olduğu için böyle çalışmaya ihtiyaç duyduk. Çünkü uygulanan cezai yaptırımlar kişilere güzel örnekler veremiyorsanız bir anlam taşımıyor. Vereceğimiz cezalar yerine insanlara sunabileceğimiz güzel örnekler olması lazım. Projeler geliştireceğiz bu projelerden ilk kim uygularsa onların projelerini de telif hakkı ile koruma olanağı tanıyacağız. Çünkü bunlar gençlerimizin kendi emekleri ama sonuç itibarıyla herkes karlı çıkacak. Çok yüksek maliyetli bir proje değil. Şimdiye kadar bizim 20-25 bin TL gibi bir planımız vardı ama daha sonra ilave harcamalarımız da olabilir” diye konuştu.
Edirne Milletvekili Necdet Budak da yürütülen çalışmanın ülke çapında örnek teşkil edeceğini ifade ederek; “Öğretim üyesi arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yaptıkları için kutluyorum. İnşallah biz bunu daha da ilerletiriz. Bu planlamalar Marmara Bölgesi’nden sonra tüm bölgelere yayılacak. Köy yerleşim yerleri de çok önemli çok güzel doğası ve havası var ama konut anlamında çok farklı tarzda yerler var. Avrupa’da köy yaşamları çok farklıyken ne yazık ki Türkiye’de yoktu. Ben Edirne’de böyle bir başlangıç yapılmasından dolayı emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Vali Mustafa Büyük, Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak ve T.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kutlu, İl Özel İdare bütçesinden ayrılan biner liralık ödülleri, köylerdeki yaşam koşulları üzerine yaptıkları incelemelerin ardından, gelen talepler doğrultusunda hazırlanan birbirinden güzel 19 farklı projenin sahibi olan öğrencilere dağıttılar. Hazırlanan projelerin, İl Özel İdaresi’ni proje çizimleri için büyük paralar harcanmasını önleyerek büyük bir masraftan kurtaracak olmasını ve hazırlanan projelerin de köy muhtarlıklarında vatandaşların beğenisine sunulması planlanıyor. (s)