"Köylüde olmazsa, kimsede olmaz"

'Köylüde olmazsa, kimsede olmaz'

Dün Kavakdere Köyü’nde yapılan yağmur duasından sonra, gazetemize önemli açıklamalarda bulunan muhtar Vedat Dengiz, çiftçinin yağmura olan ihtiyacına dikkat çekti. Ilk olarak yağmur duasına gelen tüm misafirlere teşekkür ettiğini belirten Dengiz, açıklamalarında şu cümlelere yer verdi:

“Allah, birlik ve beraberliğimizin kuvvetlenmiş olduğu bu cemiyette yapılan tüm duaları kabul etsin. Bir ürünün yetişmesi oldukça meşakkatli aşamalardan geçer. Bu aşamaların en büyük destekçisi de şüphesiz yağmurdur. Yağmur olmazsa verimde kayıp olur ve bu kayıp ürüne de yansır. O yüzden temennimiz bereketli ve verimli bir yaz geçrimektir.”

Köylünün genel durumuna da değinen Dengiz, buğday’ın şu anda %60’ının gittiğini ve hükümetten taban fiyat beklediklerini kaydederek şöyle devam etti:

“Bugün Adana bölgesinde sezon bitiyor, ama burada hala taban fiyatlar belirlenmedi. Çiftçi perişan. Şu anda tarlasını ekebilecek güçte değil. Mahsullerimiz çok kötü. Köylüde olursa memurda da olur, esnaftada. Ama köylüde olmazsa kimsede olmaz.

Bir torba yem 27 TL, 50 kilogram süt 25 TL

Onun için Atatürk’ün deyimiyle ‘kalkınma köylüden başlar’. Ama bugün bu sözler unutuldu gibi. Bizler hala bir bataklık içerisinde yürüyoruz. Devletimizden destek,  düşük faizli krediler istiyoruz. Bugün hayvansal ürünlerden sütümüz, bir şişe su fiyatından aşağı. Bugün bir litre süt 50 kuruş, bir litre su yine 50 kuruş. Yani biz bunları çözümleyemiyoruz. Siz yerel basınımızın aracılığıyla, köylümüzün durumunun ne olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Artık hemen her gün hayvanlar satılıyor. Damızlık hayvanlarımızı ve süt ineklerimizi kasaplara vermeye başladık. Bugünkü şartlarda bir torba yem fiyatına inanın 50 litre süt veriyoruz ama yine de kurtaramıyoruz. Bir torba yem 27 TL, 50 kilogram süt 25 TL. Bu noktada çok zor durumdayız. Devletimizden, hükümetimizden biz köylüye destek bekliyoruz. Desteklerin artırılmasını istiyoruz. Gerçekten toplumumuz ve köylülerimiz çok zor durumda.”

Kırklareli Barajı’ndan su verilmesini istiyoruz

Kavakdere Köyü’nde sulu tarıma geçmek istediklerini ve Kırklareli Barajı’ndan su verilmesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan talep ettiklerini belirten muhtar Dengiz; “Kavakdere Köyü’nde kanallar yok. Sulu tarıma geçmek istiyoruz. Artık kuru tarımdan bıktık. Bizler de insanca yaşamak istiyoruz. Bizde güzel mahsul yetiştirmek istiyoruz. Bizler de toprağımızdan 1 ton mısır, 300 kilogram ayçiçeği alabiliriz. Ama bizim aldığımız 75 kilogram ayçiçeği, 150 kilogram buğday. Maalesef mısır alamıyoruz. Hayvansal besin ürünleri ekemiyoruz. Suyu bu nedenle istiyoruz. Nopolyon ‘para para para’ demiş, bizler de ‘su su su’  diyoruz.” dedi.

Muhtar Dengiz açıklamalarının sonunda, yağmur duasına gelen misafirlerini iyi ağırlayıp, bu organizasyondan yüzlerinin akıyla çıkmışsalar, çok mutlu olacaklarını söyleyerek; “Allah bol rahmet verirse, bol bereket verirse, inşallah bizler de borçlarımızı ödeyeceğiz.” dedi.