Köylülerin taş ocağı eylemi!

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köylüleri, köylerinin 500 metre yakınına kurulmak istenen taş ocağına karşı eylem yaptı. Köylerinin yakınına taş ocağı kurulmasını istemeyen köylüler, tesisin yapılacağı alanda toplanarak durumu protesto etti.

 

HABER MERKEZİ


Trakya'nın en verimli balının çıkarıldığı bölge konumunda olan Vaysal Köyü büyük tehdit altında. Köylü, kurak bir yapıya sahip olan Lalapaşa'nın en verimli bölgesine taş ocağı kurulmaması için eylem yaptı. Bölgede bulunan taş ocaklarının kuruluş sürecinde şirket yetkilileri tarafından iş vaadiyle kandırıldıklarını öne süren köylüler, aynı senaryoyu tekrar yaşamak istemiyor.
Yeni kurulacak taş ocağı ile birlikte su kaynaklarının yanı sıra ormanların yok edileceğini söyleyen köylüler, 'Toprağımıza, suyumuza, ormanlarımıza, geleceğimize sahip çıkalım' yazılı bir pankart açarak, "Taş ocağı istemiyoruz", "Çocuklar toz yutmasın", "Yeşil alanlar yok olmasın" sloganları attı.
Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Naif Özdoğan, bölgedeki taş ocaklarında patlatılan dinamitler yüzünden köydeki ineklerin düşük yaptığını ileri sürdü. Ocağa taş taşıyan kamyonlar nedeniyle köy yolunun da bozulduğunu söyleyen Özdoğan, köyde ikamet eden hamile bir bayanın da erken doğum yaptığını belirtti. Özdoğan ayrıca bölgenin en verimli balını yapan arıların kimyasının da çıkan toz yüzünden bozulduğunu iddia etti.
Önceki taş ocaklarının kuruluşunda şirket yetkilileri tarafından kandırıldıklarını ifade eden Özdoğan, "Köyümüzden en az 25-30 genci işe alacaklarını söylediler. Bozulan yolları da kendilerinin yapacağını belirterek köylümüzün ihtiyacı olan taş, kum ve çakılın ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak verileceği vaadinde bulunuldu. Ancak gerçek böyle olmadı. Komşu köyümüz Hacıdanişment meralarına taş ocağı açan şirket yetkilileri, köyümüzden 25-30 genci işe almadıkları gibi çıkan fazla suyu da bize vermediler.
Hatta ihtiyaçları olan suyu, köyümüze ait olan göletimizden aldılar. Bozulan yolları da devlete havale ettiler. Şimdi köyümüzün, göletimizin ve ormanlarımızın üzerinde köyümüze 500 metre mesafede bulunduğumuz bu bölgede açılması düşünülen taş ocağı için aynı senaryolar önümüze çıkarılmaktadır."
Diğer yandan, yeni kurulacak taş ocağının birlikte Vaysal Köyü'nün yanı sıra Hacıdanişment, Süleymandanişment, Kalkansöğüt, Hacılar ve Küçünlü köylerinin de tehlike altında olduğu belirtildi. Eyleme, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yetkilileri de destek verdi.(ek)