"Köyümüzün kalkınması için en büyük alternatif turizmdir"

'Köyümüzün kalkınması için en büyük alternatif turizmdir'

İlimizin turizm cennetlerinden Iğneada’ya 4 kilometre uzaklıkta yer alan Limanköy; kütüphanesi, Deniz Feneri ve sıcakkanlı köylüsü ile adeta saklı bir cennet gibi.

Limanköy’de geçimin büyük bir bölümünü balıkçılıktan karşılayan köylüler, ayrıca kendilerine kadar da olsa tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.  Tıpkı Türkiye- Bulgaristan sınırında yer alan Beğendik Köyü gibi çöp sorunlarının vuku bulduğu Limanköy’de, turizm potansiyeli ise fazlası ile var.

Köyde toplamda 8 yıldan bu yana muhtarlık görevini başarı ile üstlenen Mesut Direk, KÖYDES Projesi ile köydeki iç yolların büyük bir bölümünün parke taşı kaplatılmasını sağlamış. Yapılan bir çok çalışmaya rağmen hali hazırda çok sayıda projeleri olduğunu belirten Limanköy’ün tecrübeli Muhtarı Mesut Direk ile yapmış olduğumuz söyleşide, Limanköy’ün dünü, bugünü ve yarını üzerine uzun uzun konuştuk.

Limanköy’de yapılan ve yapılmasını istediğiniz projeler arasında neler var?

Köyümüzde geçtiğimiz dönem içerisinde kanalizasyon, parke taşı, içme suyu, mezalık ve cami şadırvanı ıslah çalışmalarını yaptık. KÖYDES Projesi nezdinde geçtiğimiz dönemde kaliteli bir çalışma yaparak köylümüzün de desteği ile baş gösteren büyük sorunlarımızı çözdük.

Bunlarla beraber yapılması gereken projelerimiz arasında da çocuk parkı var. Bir de son zamanlarda çöp sorunu baş göstermeye başladı. Daha önceki aylarda Iğneada Belediyesi tarafından verilen konteynırlara çöpümüzü atıyorduk. Onlar da rutin aralıklarla gelip çöplerimizi alıyordu. Ama son bir kaç aydır, Belediye çöplerimizi almıyor. Bu da Yaz aylarına denk gelmesi sebebi ile bizim için çok büyük bir sorun. Inşallah bu sorun önümüzdeki günlerde çözümlenecektir.

Köyümüz turizm açısından da son derece iddalı. Limanköy Feneri, kütüphanemiz ve konuk evimiz son derece güzel. Hafta sonları konuk evimizde çok sayıda yerli turisti misafir ediyoruz. Ayrıca Limanköy Kütüphanesi’nin de çocuklarımız için çok büyük faydası var. Okul çıkışları buraya gelip derslerini yapabiliyorlar. Limanköy Kütüphanesi ve Konukevi Şahika ve Asaf Ertan tarafından köyümüze hediye edilmiş çok güzel bir eserdir.” dedi.

Köyünüzün kalkınması için sizce alternatif yollar nedir?

Köyümüz turizme çok elverişli. Halkımız Pansiyonculuğa yönlenmesi gerekir. Limanköy’ün büyük bir bölümü geçimini balıkçılıktan karşılıyor. Devletin de tıpkı çiftçi kesime olduğu gibi balıkçılara da destek olması gerekiyor. Ormancılıktan zaten fayda yok.

Köyümüzün eskisi gibi ormanları da yok artık. Zaten orman köylerinin de halini görüyoruz. Emeklerinin karşılıklarını hiç bir zaman alamıyorlar. Dediğim gibi köyümüzün kalkınması için en büyük alternatif turizmdir. Yeter ki gerekli alt yapı kurulsun. Gerisi zaten kendiliğinden gelir.” dedi. Limanköy tıpkı Iğneada gibi alternatif bir turizm cenneti olmasının hiçten bile olmadığını belirten Muhtar Mesut Direk, Iğneada’ya yolu düşen herkesin Limanköy’ü görmeden dönmemesini önerdiğini dile getirdi.