Koyuncu; "Bu şartlar altında çiftçi zirai borçlarını nasıl ödeyecek?"

Koyuncu; 'Bu şartlar altında çiftçi zirai borçlarını nasıl ödeyecek?'

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, gazetemize yaptığı açıklamada, belirlenen hububat fiyatlarını değerlendirdi. Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek fiyatların oldukça düşük olduğunu, bu rakamın çiftçiyi daha da karamsar hale getireceğini kaydeden Koyuncu, üreticileri zor günlerin beklediğini söyledi.

Başkan Koyuncu; “Beyaz, yarı-sert buğdayın taban fiyatı 475 lira olarak belirlendi. Yani geçen yıldan hiçbir farkı yok. Çiftçinin kötü olan durumu bu koşullar altında daha da kötüye gider. Halbuki çiftçinin beklentesi en az; 500 lira idi” dedi.   Üreticilerin bu durumdan şikayetçi olduğunu vurgulayan Başkan Necmi Koyuncu açıklamalarına şöyle devam etti; “Çiftçilerimiz bu durumdan hiç memnun değiller. Girdi fiyatlarına yüzde 200-300 artış olmasına rağmen, buğday fiyatlarında sadece yüzde 8 artış gösterildi. Üreticimiz oldukça karamsar. Bu şartlar altında çiftçi zirai borçlarını nasıl ödeyecek?”

Fiyatların beklentileri karşılamadığını ve maliyetlerin çok altında olduğunu ileri süren Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, açıklanan hububat alım fiyatlarının, çiftçinin emeğinin karşılığı olmadığını belirterek, bu fiyatların sadece Kırklareli’de değil, tüm ülke çapında verimin düşük olduğu yerlerde sıkıntı meydana getireceğini kaydetti.

Üreticiler ise; “Alın terimizin karşılığını yine alamayacağız. Açıklanan fiyat karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadık.

Bu yıl açıklanan bu fiyat özellikle küçük çiftçiyi çok zor durumda bırakacak. Bizler bu fiyatlarla mecburen ürünümüzü satmak durumundayız. Çünkü borçluyuz. Borcumuzu ödemek içinde tabii ki her zaman olduğu gibi ürünümüzü yok pahasına satacağız. Beklediğimiz fiyatı bulamadık” dediler.

Bazı üreticilerimiz ise; ''Fiyatlar beklediğimizin çok altında.

Gerçek enflasyon yüzde 40 iken, yüzde sıfır artış ile fiyat açıklanması, üreticiyi zor durumda bırakacak. Hububat alımı için en az 60 kuruş fiyat açıklanmalıydı'' dedi.

Üreticiyi bir de kuraklık vurdu

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, gazetemize yaptığı açıklamada çiftçinin tek sorununun hububat alım fiyatları olmadığını hatırlatarak, bölgemiz doğal koşullarının da şu sıralar üreticiler için uygun olmadığını kaydetti.

Bir süredir etkili olan yüksek sıcaklıklar ve bu durumun getirdiği kuraklık, çiftçinin belini büktü. Bakalım üreticilerimiz bu olumsuzluklara rağmen, verimli bir sezon geçirebilecek mi?