Kültürün "Fatma Abla"sı

* Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyü'nde, kendisine ait bahçeyi ve araziyi 'Kültür Evi' haline getirerek, eski dönemlere ait ev ve iş eşyalarını sergileyen  Fatma Efe; 'Yeni nesiller, bizim dönemimizde ve daha eski dönemlerde hayatın nasıl olduğunu sadece resimlerden değil, bizzat gerçeklerini görerek öğrensinler diye bu projeyi oluşturdum' dedi.

 

HABER MERKEZİ
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyü’nde yaşayan 63 yaşındaki Fatma Efe, kendine ait ev ve bahçesini, eski dönemlere ait giyecek, iş ve günlük hayatta kullanılan araç gereçlerin sergilendikleri “Kültür Evi” haline getirdi.
* Yeni kuşaklar görerek öğrensinler
Bahçede; kara sabanlardan, kantarlara, eleklerden hamaklara, ev içerisinde; gaz lambasından günlük kıyafetlere, tahta kaşıklardan çömleklere, çetiklerden kara çarşaflara kadar birçok farklı eşyanın teşhir edildiği gözlenirken, Fatma Abla ile böyle bir fikre nereden ve nasıl kapıldığını konuştuk.
Fatma Abla; “Çocukların, bu tür şeyleri öğrenirken ve eskiye dair konuları görürlerken, resimlerden ve internetten araştırmak yerine, bizzat gelip burada gerçeklerini görmelerini istedim. Kendi imkânlarımla başladım işe. Bu arada da, köyümüzden ve başka köylerden de eşya getirilmeye başlandı. Hangi eşyayı kimin getirdiğini, üzerine etiketler koyarak yazıyoruz. Arzu eden herkese kapılarımız ardına kadar açık. Ücrette alınmıyor. Eşya vermek isteyenleri de bekliyoruz” dedi.
* “Çok etkilendim”
Fatma Efe’nin, kendi imkânları ile gerçekleştirdiği bu girişimin önemli bir örnek olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirten Lüleburgaz kaymakamı Lütfullah Gürsoy;
“Ben bu mekânın aslında daha iyi yaşatılabilmesi için ticari bir şekle de dönüştürülmesini önerdim. Burayı en azından yazın bir çay bahçesi veya benzer bir işletmeye dönüştürülerek, Fatma hanıma da vakfımızdan girişimci kredisi kullandırılmasını önerdim. Henüz bir cevap alamadık ama bu yöndeki kararını bekliyoruz” dedi
Fatma Efe’nin Kültür Evi’ni ziyaret ederek, açılan ziyaretçi defterine düşüncelerini yazan Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu’da, mekandan etkilendiğini dile getirmiş. İlk defterin dolduğunu ve ikinci defterin de dolmak üzere olduğunu belirten Fatma Efe; “Bu yazılar ileride kitap olacaktır. Bizden sonraki kuşaklara, nasıl ki eski dönemlere ait eşyaları tanıtıyorsak, gelecek nesiller ve kuşaklar, bizlerin görüşlerini de okusunlar istedim” dedi (ş.g.)