Kütüphane Haftası, Kırklareli protokolünün de katılımıyla kutlandı

Kütüphane Haftası, Kırklareli protokolünün de katılımıyla kutlandı

31 Mart-5 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası’nın 45. yılı kapsamında, dün Il Halk Kütüphanesi’nde bir program gerçekleştirildi. Saat 14:30’da gerçekleşen programa başta Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş olmak üzere; Vali Yardımcısı Zeki Koçberber, Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, araştırmacı-yazar ve gazetemiz başyazarı Nazif Karaçam, kütüphane personeli, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program ilk olarak saygı duruşu ve Istiklal Marşı ile başladı. Daha sonra programın ilk konuşmasını Kütüphane Müdür Vekili S. Hilal Sıcak yaptı. Sıcak, konuşmasında, milli kültür mirasımızı yaşatan, insan hayatında önemli bir yeri olan, kitapları toplumun kullanımına sunan kütüphanelerin, 1964 yılından bu yana çeşitli etkinliklerle haftasının kutlandığını belirtti ve şöyle devam etti:

Kütüphaneler birer halk üniversitesidir

“Bireylerin ve toplumların kültür ve yaşayış bakımından gelişmesinde kitabın rolü çok büyüktür. Bir ülkenin içinde bulunduğu eğitim ve kültür seviyesi, o ülkelerde basılan belgelerde yeralır. Bu belgelerin toplanması, saklanması ve gelecek nesillere aktarılması, kütüphaneler yoluyla gerçekleşmektedir. Kütüphaneler kişiyi dinlendiren, eğiten ve kendini yetiştirmesinde önemli rolü olan kurumlardır.”

Kütüphanelerin ülke gelişiminde büyük pay sahibi olacak genç kuşaklara, yol gösterici bir yer olduğuna değinen Sıcak; aynı zamanda seminer, konferans ve söyleşi gibi etkinliklerle de kütüphanelerin halkı daha fazla bilgilendiren birer halk üniversitesi olduğunu söyledi.

Sıcak; “Kütüphaneler insanları önyargıdan hoşgörüye doğru götürür. Küçük şeylerden mutlu olmayı, fakat küçük şeylerden mutsuz olmamayı öğütleyen yerlerdir. Insanları daha iyi anlayıp, onlarla daha iyi iletişim kurmayı sağlayan, insanı bencillikten uzaklaştıran yerlerdir.” dedi.

Bu konuşmanın ardından kütüphaneyi ve kütüphaneciliği tanıtan bir slayt gösterisi izleyicilere sunuldu. Slayttan sonra kürsüye gelen Il Kültür Ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, haftanın anlam ve önemine yönelik konuşmasının yanısıra şu değerlendirmelerde bulundu:

Bilgi güçtür, bilginin gücüne inanmalıyız

“Ne yazıkki günümüzde kütüphanelere gereken önem verilmemektedir. Kütüphaneleri sık sık ziyaret etmeli ve haftada en az 1 kitap okuyan insanlar olmalıyız. Kütüphaneler kültürün yansıtıcısıdır. Her milletin kültür hayatında, kütüphanelerin çok önemli bir yeri vardır. Bilgi güçtür. Günümüzde bilginin gücüne inanan ve ona gereken önemi veren toplumlar, bilim ve teknolojide ilerlemiştir. Bunun gerisinde kalmamak için, bilgiye en kolay ulaşılan yerler olan kütüphanelere daha fazla ilgi göstermeliyiz.”

Gürbüz’ün ardından Vali Hüseyin Avni Coş konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Vali Coş konuşmasında gönüllü olarak kitaba, kütüphaneye önem ve değer veren herkesi tebrik ederek şu söylemlerde bulundu:

Haftada 1 olmasa bile en az ayda 1 kitap okumalıyız

“Elbetteki amacımız, burada kendi kendimize konuşmak değil. Buradaki kalabalığın hemen hepsi kütüphanenin önemini bilmektedir. Biz mesajımızı dışarıdakilere, kitap ve kütüphane konusunda yeterli bilince ulaşmamış kişilere göndermek için böyle etkinlikler düzenliyoruz. Bu nedenle bu haftanın kapsamında verdiğimiz mesajları yaygınlaştırmamız, kitap ve kütüphane konusundaki bilincin artmasını sağlamamız lazım. Haftada 1 olmasa bile en azından ayda 1 kere kitap okuyalım. Türk milleti olarak çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine ancak kültür ve bilimle ulaşabiliriz. Bu yüzden hepimizin çok çalışması ve kendi üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Kişisel değişimimizi sağlamak için okumamız gerekiyor. Bilgimizi arttırırsak kaliteli bir insan olmuş oluruz. Kaliteli insanların oluşturduğu bir toplum, o zaman toplam kaliteyi yakalayabilir. Dolayısıyla çağdaş ve gelişmiş bir ülke olmamızın önünde hiçbir engel kalmaz. Bildiklerimizi paylaşalım.

Ayrıca Türk milleti olarak geçmişe baktığımızda, kitaba önem veren bir millet olduğumuz biliniyor. En büyük kütüphaneleri kuran milletlerin başında bizim milletimiz geliyor. Bu aziz milletin bugünkü temsilcileri olarak, tarihimizden gelen bu güzel geleneğimizi daha da geliştirmemiz, dünya uluslarına örnek olan, okuyan ve yazan bir toplum haline gelmemiz gerekiyor.”

Konuşmaların ardından kütüphaneden en çok yararlanan örnek okuyuculara ödül verme törenine geçildi.

Renkli dakikalar ile geçen tören sonrası kütüphanenin sergi salonundaki yeni yayınlardan oluşan kitap sergisi ve 2. katta ‘Öğreten Atölyesi Resim Grubu’ tarafından hazırlanan, yağlıboya resim sergisinin açılışı yapıldı. Resim sergisinin açılışını Vali Hüseyin Avni Coş, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci ve gazetemiz başyazarı, araştırmacı-yazar Nazif Karaçam birlikte yaptılar. Buradaki sergiyi gezen Vali Coş, bir süre öğrencilerle ve kütüphane müdavimleriyle sohbet etti. Yapılan ikramın ardından program sona erdi.